Poezie, rugăciune şi Áron Gaál !

Cu ocazia „Săptămânii Altfel”, membrii cercului de teatru/ creaţie literară din diferite grupe de la Palatul Copiilor, alături de părinţi, au participat la activitatea „În aşteptarea luminii”. Viziunea poetică şi duhovnicească asupra luminii a fost prezentată de poeta Andreea Gal şi părintele Horaţiu Mureşan, invitaţii atelierului liric.
În prima parte a activităţii, elevii au fost provocaţi cu mai multe jocuri literare gândite/ create de Andreea Gal. S-a oferit tuturor câte o bucată de hârtie cu mesajul „Şi se întâmplă să existe ...”, vers din poezia „Ierusalim”, semnată de Áron Gaál şi publicată în revista Mişcarea literară nr. 3/ 2013, urmând ca elevii/ invitaţii să completeze după bunul plac sau propria inspiraţie literară pe care o aveau la momentul respectiv, formându-se o poezie cu toate acele fragmente. Nu s-a ţinut cont de vârstă, de la copii care de-abia cunosc jumătate din alfabet, la cei care se află spre finalul ciclului gimnazial, sau la părinţi şi alţi invitaţi, iar rezultatele au fost peste aşteptări, elevii venind cu enunţuri care de care mai impresionante sau mai pline de suflet şi de dăruire, lăsându-i „mască” pe toţi cei prezenţi.
Următoarea provocare a coordonatoarei atelierului creativ – Andreea Gal, a fost aceea de a le oferi elevilor mai multe bucăţi de carton colorat, cu diferite versuri inscripţionate legate de lumină, urmând să fie puse în ordine de către aceştia pentru a realiza o strofă. Elevii nu s-au sfiit în a ordona versurile într-un mod cât mai coerent, reuşind să dea naştere unei poezii. După „Atelierul de teatru şi scriere creativă pentru copii, părinţi, bunici şi alte neamuri” din ziua precedentă, pe tema „Cântecul zorilor din Palatul tuturor”, în această activitate luminoasă s-a lansat oficial proiectul Áron Gaál, poet cu care „Micii Blandieni Bistriţeni” speră să se întâlnească într-un timp fast la Bistriţa.
După atelierul liric, la vremea vecerniei, grupului poetic li s-a alăturat părintele Horaţiu Mureşan, din Parohia Ortodoxă Română Chiraleş, care slujeşte şi în Bisericuţa de lemn din Ţigău, sat preponderent maghiar. În livada Bisericuţei, sperăm, la venirea poetului Áron Gaál pe meleagurile noastre, se va desfăşura un cenaclu româno-maghiar de poezie religioasă. Părintele Horaţiu a împărtăşit celor prezenţi viziunea duhovnicească despre lumină – Lumina lumii şi iluminarea fiinţei. Bazându-şi cuvântul de învăţătură pe pasaje din Sfânta Scriptură şi exemple cotidiene, a oferind elevilor o lecţie despre credinţă, acum, în apropierea sărbătorilor pascale. Cu entuziasm şi sensibilitate a explicat cât de importantă este iertarea păcatelor prin spovedanie, taină prin care sufletul este curăţat, primenit şi luminat. I-a îndemnat pe elevi să-L caute pe Domnul, să-L cunoască pentru a-L putea iubi, să fie făclii în această lume. Pildele oferite au impresionat mult, creând o atmosferă specială, din care elevii au avut atâtea de învăţat.
Microrecitalul final a adus pe rol poezie proaspătă de la Palat „Din vis de zi” (C. B.), scoasă din buzunarul propriu, inspirată de opera lui Áron Gaál, „Un simplu schimb de lumină” de Olimpiu Nuşfelean, în interpretarea coordonatoarei noastre de fiecare zi, Ionela-Silvia N., şi un grupaj de poezii luminoase, susţinut de poeta Mirela Orban, din propria lirică. Nu putea să lipsească poezia religioasă, semnată de poetul maghiar Áron Gaál, tradusă, de ultimă oră, în română de Dorotheea Mickehazi – „Palma mea apără”, „Madonna” şi „Două rânduri” şi un fragment consistent din poezia „Ierusalim”, lecturat de poeta Andreea Gal.
O pâine rustică, adusă special de la un târg de produse tradiţionale de către doamna profesoară de religie Viorica Bălan, mama a trei „luminiţe” de la Palat, a fost frântă de părintele Horaţiu, spre bucuria tuturor. Toate au curs sub o oblăduire nepământeană. O după masă cu totul deosebită, un fel de „scară de lumină”!

Cristina Brici, clasa a VII-a,
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5