Poezia care cheamă lumina

În „săptămâna altfel” a avut loc la Palatul Copiilor „Atelierul de teatru/ creaţie literară pentru copii, părinţi, bunici şi alte neamuri”, ediţia a III-a, sub titlul „Cântecul zorilor în palatul tuturor”, un mic spectacol-joc având la bază poeziile pentru copii ale scriitorului maghiar Áron Gaál.
Întâlnirea a avut două invitate speciale – poeta Mirela Orban, o coordonatoare suplimentară aparte a atelierului, şi Dorotheea Mickehazi, fostă elevă la cercul de teatru creativ, care a tradus din limba maghiară trei cărţi pentru copii, semnate Áron Gaál („Palatul cifrelor, mai mult decât grădiniţa”, „Ploaia de toamnă care caută primăvara” şi „Cocoşul care cheamă lumina”). Poeta Mirela Orban ne-a propus o viziune aparte legată de melodia specială din Palatul creativ – „copiii care aduc spre lume braţe pline de partituri”. Dorotheea Mickehazi ne-a vorbit despre aventura traducerii cărţilor scrise de poetul Áron Gaál şi ne-a lecturat în maghiară, fiind dublată, de mai micii colegi, în română.
Ne-au încântat cu frânturi din produsele lor literare, inspirate şi din versurile/ ilustraţiile cărţilor poetului maghiar: Angela Frişan, Mihai Năşcuţiu, Naomi Danci, Gabriela Moldovan şi Alexandra Cadar, care a propus spre interpretare un întreg scenariu, cu toţii demonstrându-şi creativitatea şi expresivitatea!
La atelierul teatral-creativ, s-au imaginat/ interpretat scurte scenete, cu unele personaje din „Cocoşul care cheamă lumina”. Întreaga sală a fost împărţită în nouă grupe, fiecare membru, inclusiv părinţii, invitatele speciale şi coordonatoarea noastră de fiecare zi, Ionela-Silvia Nuşfelean, urcând pe scenă pentru a-şi interpreta rolul. Ideile originale şi hazlii au pus zâmbetul pe buzele tuturor! Scenetele – „Dialog la răsărit!”, „Deşteptătorii zorilor”, „Cocoşelul încrezut”, „Găinile bârfitoare şi cocoşul răguşit”, „Durerea de cap a cocoşului şi eclipsa” etc. – au fost urmate de valuri de aplauze şi râsete. A treia ediţie a „atelierului teatral/ creativ pentru copii, părinţi, bunici şi alte neamuri” a fost un succes! Cu ajutorul poeziilor lui Áron Gaál, cercul de teatru şi creaţie literară de la Palat a făcut ca săptămâna ,,Şcoala altfel” să fie cu adevărat deosebită.
Pentru final, revenind la o atmosferă mai potrivită sărbătorilor ce urmează şi pentru a introduce activitatea „În aşteptarea luminii”, desfăşurată în ziua următoare, poeta Mirela Orban ne-a citit o poezie proaspătă, impresionând publicul şi pregătind sufletul pentru sărbătorile pascale care se apropie.
Ştefania Bodescu, clasa a VIII-a
Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5