O altfel de zestre în volumul Poveștile Paștelui

   O găsim dacă lecturăm „POVEȘTILE  PAȘTELUI” tradiții vii din Ținutul Bistrița-Năsăud, o reușită „culegere” alcătuită de etnologul, scriitorul, jurnalistul, omul de cultură Menuț Maximinian. Lectura este foarte potrivită în preajma sărbătorilor Sfintelor Paști, și după ce ele au trecut, pentru că ne ajută să pătrundem într-o lume a satului, unde   ...   „s-a născut eternitatea”, ce poate să îi fascineze și azi pe cei ce își au originea în ea.

   Cu o prefață de academiciam Sabina  Ispas și un cuvânt înainte de Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord, în carte sunt prezentate specificul zilelor din Săptămâna Patimilor în mentalitatea populară, așteptările creștinilor ca să participe la Slujba de Înviere prin care se celebrează cea mai mare sărbătoare religioasă.

   În multe zone din județul Bistrița-Năsăud există obiceiuri specifice , respectate de sute de ani, atunci când se face pasca, se roșesc ouăle, se face drobul de miel, se poartă costumul popular tradițional, etc. Și ceea ce urmează după Sfintele Paști este frumos descris, până la Ispas, cu specificul aparte   ...   „De  Ispas la Năsăud”:

   Participând la slujbele specifice Sfintelor Paști ce comemorează patimile lui Iisus Hristos, ascultând îndemnurile din Pastoralele adresate credincioșilor de Î.P. Andrei, arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, de Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, simți că te înalți puțin pe treptele credinței, că poți să cugeți alături de minți luminate, că   ...   „eternitatea s-a născut la sat”, că   ...   „secolul XXI va fi un secol religios, sau u va fi de loc!”, că în satele mici, unde școlile și-au închis porțile din lipsă de elevi, rolul preotului și al bisericii sporesc exponențial, că   ...   „până la urmă va fi cumva, că niciodată n-a fost să nu fie nicicum !”.

 

                   Prof.  Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5