Nicolae Moldovan: Am încredere în cetăţenii oraşului Beclean că vom gândi împreună şi pentru perioada 2016 – 2020

 

Rep: S-a tot vorbit în spațiul public despre limitarea mandatelor aleșilor locali și, implicit, a puterii și influenței acestora. Cum comentați?

N.M.: Am spus-o întotdeauna: oricând mă voi supune tuturor reglementărilor care se emit. Trebuie doar să știm și să subliniem lucrul acesta: întotdeauna unui nou administrator, unui om în administrație îi trebuie câțiva ani buni să poată fundamenta niște proiecte. Să nu credeți că suntem aici o armată de oameni foarte gata să proiectăm. Suntem câțiva, o mână de oameni, foarte buni toți, sigur, și care foarte greu implementăm orice proiect, de la simpla scrisoare pe care o trimitem la cetățeni, până la cele mai mari proiecte. Dacă nu există o coordonare în cunoștință de cauză, cu experiență, foarte multe proiecte s-ar putea bloca și rămâne fără soluții; s-ar pierde foarte mult în noul concept al dezvoltării. Și ați văzut, prin comparație, că s-a dezvoltat orașul Beclean; sigur cetățenii de aici au fost învățați ca în fiecare an să se facă foarte multe.

Dar le-am propus multora ca termen de comparație o localitate mai îndepărtată de Beclean, dar nu atât de îndepărtată, cât să nu poată merge acolo, și vă rog eu să treceți prin Gherla: municipiu vestit; cu siguranță și acolo sunt oameni cu anvergură, cu potențial politic, administrativ. Dar mergeți și faceți o comparație între Beclean și Gherla, între infrastructura de aici și cea de acolo, și nu mai discutăm. Asta înseamnă, totuși, să ai o experiență. Dacă va fi vreodată cutuma celor două mandate, vom aborda ca atare și această nouă situație. Dar întotdeauna legea nu se aplică retroactiv. Ca să fie foarte clar, am spus-o întotdeauna, o repet și vreau să subliniez: eu aici, în Primăria Beclean, voi rămâne atâta timp cât vor vrea cetățenii acestui oraș. Cât timp mă vor vota cu peste 50 la sută, adică mai mult decât un alt competitor, voi rămâne aici. Nici n-aș putea altfel, așa și scrie legea. Și vă garantez că atâta timp cât vor dori cetățenii, majoritatea, voi face tot ce îmi stă în putință și în cunoștință să facem cât mai multe și mai bune lucruri. Mulți nici nu s-au așteptat să facem atâtea. Dar știm, putem, avem experiență și găsim întotdeauna soluții pentru toate situațiile. Sigur, putem analiza comparativ cum noi am găsit și alții nu; dar nu vreau cu nicio localitate din județ să facem paralele, ci să mergem în alt județ și așa să ne dăm seama ce înseamnă experiența, dăruirea.

Să știți că în ziua de astăzi veți găsi foarte puțini oameni dăruiți pentru ceea ce fac, adică să nu fie cointeresați și tot ceea ce fac să facă efectiv pentru meseria sau pentru locul de muncă avut. Am demonstrat-o în acești ani că mă dedic sută la sută pentru ceea ce înseamnă administrația publică locală și așa o să o fac până în ultima zi. Și din prima zi în care îmi vor cere cetățenii să fac altceva, tot la fel mă veți găsi în orice post sau în orice loc de muncă m-aș angrena, tot atât de dedicat. Nu știu să fac altfel lucrurile, decât dăruit sută la sută pentru ceea ce sunt responsabilizat să fac.

Rep: Înseamnă că vă pregătiți pentru un nou mandat…

N.M.: E prematur să și facem anunțul public, dar clar, atâta timp cât mă vor cetățenii. Am întâlnit tot felul de oameni prin partide, pe stradă, mă trimiteau tot timpul în altă parte, deși eu niciodată n-am mai emis această variantă. A fost acea situație din 2009 în care am crezut că aș putea ajuta într-o altă formă, de la un alt nivel, toată dezvoltarea orașului Beclean, dar mi-am dat seama că cel mai bine pot să reprezint comunitatea din această poziție, cea de primar. Vom face, sigur, un sondaj, căci aceasta e regula unei candidaturi. Înainte cu vreo șase – șapte – opt luni voi comanda un sondaj de opinie, personal; că deja am auzit persoane, nume, prenume, care și-ar dori această muncă, doar că de multe ori unii nu-și dau seama ce înseamnă a munci. Sigur, poate că unora le-ar plăcea să fie primari, dar nu să muncești de la opt dimineața până seara târziu, să gândești, să concepi bunul mers al comunității. Vom introduce toate aceste persoane pe care le-am identificat că și-ar dori această funcție și vom face un sondaj.

Rep: Vă referiți la persoane din același partid cu dumneavoastră?

N.M.: Nu din același partid, că nu e cazul. Dar vom pune în acest sondaj mai multe persoane care deja au emis astfel de dorințe, iar rezultatele le vom da publicității. Și voi face întocmai dacă cetățenii din oraș își vor dori din nou să rămân să pot să mai gândesc pentru următoarea etapă, care e foarte importantă. Atenție! Este cea mai importantă etapă din toate mandatele de până acum. Acum vin toate ghidurile pe fonduri europene și sunt proiectele cu cea mai mare anvergură financiară. Noi până acum am avut cel mai mare proiect, cel cu școlile și altele, de 10 milioane de euro, dar acum sunt proiecte de 20 – 30 de milioane de euro. Deci chiar trebuie de data aceasta să avem oameni cu expertiză, ca să nu pierdem nicio posibilitate pentru dezvoltarea a ceea ce mai este de dezvoltat în orașul Beclean. Să nu credeți că nu mai sunt lucruri de rezolvat; o să le spunem la momentul potrivit. Și în această viziune va trebui să abordăm lucrurile toți cetățenii din acest oraș: responsabil. Să știți că nu pierde absolut nimic nimeni care nu e sau nu mai este în această poziție, dimpotrivă, se poate ca dezvoltarea orașului să stagneze; pe de altă parte, există oportunități, dar trebuie să le cunoști, să știi când trebuie activate și când trebuie abordate. Dacă a trecut trenul din Gara Beclean, s-ar putea să nu se mai oprească niciodată aici.

Rep: Ce mai este de rezolvat în oraș?

N.M.: Haideți să finalizăm proiectele aflate pe rol, căci mai avem un an de muncă în forță, și este timp să le promovăm pe cele care trebuie făcute. Acum avem de dat în folosință blocul ANL, bazinul de înot – pentru toți cetățenii doritori de înot și de relaxare – sediul nou al primăriei (fiindcă actualul e impropriu și avem toate formele de retrocedare) să finalizăm modernizarea centrului orașului Beclean (parc, zone pietonale etc.), să ducem la bun sfârșit toate celelalte proiecte pe care le avem la Figa (podețe, asfalt, șanțuri), în parcul balnear, în cartiere, modernizarea spitalului, la școli (că e cel mai important proiect), stația de epurare – deci tot ce e trecut și în scrisoarea primarului către cetățeni. Sunt foarte-foarte multe lucruri de finalizat și, apoi, sigur, vom veni în fața cetățenilor să propunem o nouă etapă de modernizare 2016 – 2020.

Rep: Ați propus pentru acest an un proiect avangardist de modernizare a centrului civic. Viziunea aceasta este privită de unii, conservatori, cu o oarecare reticență. Ce le explicați?

N.M: Nu am fost abordat pe acest subiect și nu îmi dau seama cine sunt conservatorii.

Rep.: Nu cei din partid.

N.M.: Trebuie să înțelegem foarte clar că odată ce nu vezi un lucru finalizat nu ai cum să evaluezi în cunoștință de cauză. De exemplu, când am început să excavăm aleile credea toată lumea că tăiem toți copacii din parc. Cum pot să mă duc la cineva să argumentez o asemenea inepție? Adică trebuie să nu fii chiar sănătos să iei o asemenea atitudine, să tai copacii din oraș. Dar unii așa credeau, așa au văzut în poze. Deci nu poate nimeni încă să aprecieze o chestiune în lucru. Ni s-a întâmplat la fel și la Băile Figa. Când am început să săpăm, erau numai noroaie, becuri, cabluri, canale, venea toată lumea și îmi spunea: “Aici, Băi?! Ce Băi vor fi astea?!” Deci haideți să așteptăm! Dacă sunt oameni de bună credință, îi apreciem, că-s sceptici, avem nevoie și de ei; adică oamenii care au rețineri la ceva ce se implementează sunt bineveniți, sunt persoanele care vor binele comunității. Nu-s bineveniți, și lor nu o să le răspund niciodată, cei care din start spun “nu” la orice lucru, fără nicio justificare, pentru că pur și simplu așa abordează ei totul. Deci unii ar vrea să nu se facă nimic pur și simplu, dar ar comenta și în acea situație. Scepticilor de bună credință le explicăm - și o să se convingă - că este cea mai bună variantă, cel mai bun proiect gândit pentru modernizarea parcului. Nu putem merge în spate, adică nu putem avea o viziune expirată, pe care au implementat-o alții, ci una modernă, dinamică, a anilor 2020. Numai după ce finalizăm proiectul putem să sondăm corect opinia, la zi, ca să vedem ce vor spune după ce vom avea noul parc.

Rep.: Ați mutat piața agroalimentară într-o zonă, iarăși, controversată. Mai are sau mai poate avea vreun rost hotelul – dacă se mai poate face ceva cu el - în acest context, cu tarabele în față?

N.M.: Hotelul trebuie să intre într-o reabilitare totală. Nu pot eu să impun asta, pentru că este al unei firme, chiar dacă e vorba despre Cooperativa “de stat”, de fapt gestionată de un grup de acționari. Dar în momentul în care hotelul își schimbă fața total și va avea, într-adevăr, rolul de cazare la toate standardele actuale, vom găsi în orice moment o altă variantă pentru comerțul din zona respectivă. Nu e nicio problema asta. Și mai e o chestiune pe care vreau să o subliniez: la piețele agroalimentare sunt niște reguli foarte stricte din noiembrie 2014: nu poți vinde, comercializa, orice. Ați văzut că în domeniul acesta alimentar apar tot felul de reguli noi, severe. Eu spun că foarte puțini din acei oameni cu inițiativă vor mai putea să vândă în acord cu legea actuală și viitoare. Și atunci, dacă, de exemplu, va rămâne un singur rând de mese, pe partea opusă hotelului, nu văd ce deranjează în zona respectivă. Hotelul să-și pună la punct toată infrastructura de cazare la nivelul la care trebuie acolo și nu-i nicio problemă cu piața de acolo, căci vom găsi soluții viitoare fără nicio problemă. Noi, ca să modernizăm zona din centrul orașului Beclean, nu mai puteam să acceptăm acolo acele dughene; și așa au stat prea mult, dar în această perspectivă, a modernizării centrului, le-am tolerat acolo. Deci tot centrul va fi eliberat de toate chioșcurile.

Rep: Și cele de la colțul parcului?

N.M.: Și acelea. Deja avem proiectul pe masă, am dat autorizație de schimbare a locației, zilele acestea se rezolvă și acest aspect. Dar și acele chioșcuri nu-și mai au viitorul, sunt pe cale de dispariție, în contextul în care au venit un market-două și cine știe câte vor mai veni din vest și se vor face la nivelul orașului Beclean. Dar nu putem noi să le eliminăm cu bună știință. Piața o va face. Noi trebuie să-i tratăm egal pe fiecare, și pe comerciantul acela mai puternic, și pe cel mai slab, căci pentru noi sunt toți la fel. Noi nu putem să-i tratăm diferențiat, le dăm o șansă tuturor. Dar, iată: am comandat 16 mese acolo, au rămas 15: una s-a eliminat. Poate mai dispar doi-trei și rămân mai puțini; am văzut că apare o concurență la cei cu legume-fructe, poate nu mai au rol să rămână, nu mai au sens, nu mai au clienți. Concurența îi va elimina. Rând pe rând se vor regla aceste chestiuni. Într-o societate normală așa se întâmplă. Dar nu aveai dreptul să-i iei și să-i desființezi direct că, știu eu, nu se mai pretează. Dacă vom vedea că va fi așa cu anumite aspecte, locații, tot noi, cetățenii orașului Beclean, vom decide aceste lucruri. Dar cred că acum noi nu aveam dreptul să adoptăm asemenea atitudini, chiar dacă unii au alte opțiuni. Le vom trata ca atare, le vom analiza – ați văzut, facem aceste interpelări cu cetățenii. Și încă o chestiune vreau să vă spun: ca și în democrație, majoritatea își spune cuvântul, întotdeauna. Noi nu putem să vedem lucrurile prin prisma unui grup restrâns care – așa cum am mai spus – nu-și dorește absolut nimic. Nu putem să nu dezvoltăm comunitatea fiindcă cineva nu-și dorește nimic. Știți ce tevatură s-a făcut atunci cu asfaltarea orașului Beclean. În 2006! Cu doi ani înainte de 2008, atenție! (ca să nu spun altfel). S-a făcut o tevatură în tot orașul, de parcă făceam dezastrul dezastrului că asfaltam 25 de străzi. Dacă noi ne luam atunci, ca administrație publică locală, după acel grup care a făcut o campanie de presă fără precedent, au făcut declarații peste declarații, au strâns semnături de la oameni… Vă aduceți aminte acea forță a unor partide politice de atunci? Noi ne-am dus, am luat creditul, am asfaltat și iată că cetățenii, după doi ani de zile, au votat acea inițiativă cu 75 la sută sau 73 la sută. Și noi ce făceam dacă ne luam după ei? Tot timpul să nu mai facem nimic pentru că există astfel de grupuri de oameni, cu alte opțiuni? Noi îi respectăm, le contabilizăm aceste opțiuni și încercăm să facem ce este mai bine în momentul respectiv. Probabil, altădată, nu vom mai discuta de această locație. Când am mutat piața acolo, în centru - cu această formă care lasă de dorit acum și, sigur, se va desființa – au fost tot așa mai multe discuții. Timp de opt an, a fost varianta pe care am putut-o pune la dispoziție. Ați văzut, după opt ani de zile am luat altă măsură și am regândit acel centru. Vom reconsidera și aici, dacă vom găsi o locație mult mai binevenită. Dar mai întâi vreau să vedem câți oameni mai pot vinde în noua formulă legislativă acolo. Câți mai rămân? Cinci? Șase? Mai rămân? Nu mai rămân? Deci sunt alte condiții legislative și vom vedea câți vor rezista impactului în actuala formulă. Așa și cu chioșcurile: vom vedea dacă vin forme de comerț civilizat, dacă vor mai exista, dacă le va mai fi rentabilă activitatea. Piața își va spune cuvântul și va limita, va diminua sau chiar va elimina tarabele, chioșcurile.

Rep.: Ce se va întâmpla cu acest Castel Bethlen după ce se mută Primăria din incinta lui?

N.M.: Avem o hotărâre de instanță, dată de prin 2012, la care nu mai există nicio formă de atac. Nu pot eu hotărî ce se va întâmpla cu acest castel, doar cei care l-au câștigat pot face asta. Noi doar atât, am primit clemență până ne mutăm în noul sediu al Primăriei să nu fim deranjați. Și legea ne lăsa. Aveam dreptul, ca instituție publică, să rămânem legal cinci ani, până în 2017; nu ne putea scoate nimeni în drum în această perioadă. Nu știu dacă trebuia să plătim chirie, dar nu s-a pus problema. Noi, Primăria, o să eliberăm mai repede. Doar în cazul Casei de Cultură, căci nu avem încă sediu nou, recurgem la acea prevedere ce ne dă dreptul de a rămâne cinci ani în clădirea retrocedată, așa că, undeva până în 2017, vom elibera total acest imobil. Între timp, gândim un spațiu unde să o mutăm. Trecem la un proiect interesant anul acesta, o să vi-l prezentăm în a doua parte din 2015, un centru multifuncțional și o zonă cu proiecție film și cu locuri pentru diferite acțiuni recreative pentru cetățeni, cluburi – căci se pretează, în zona bazinului de înot, care apare ca o nouă ofertă de recreație pentru cetățenii orașului Beclean. Piața va rămâne, că nu ne deranjează miercurea că se vinde acolo, dar vom regândi pentru celelalte zile să dăm o altă utilitate acelei piațete, venind cu o ofertă de recreație pentru cetățenii orașului Beclean.

Rep.: Ce planuri aveți pentru sezonul 2015 la Băile Figa?

N.M.: Vom face câteva extinderi, vom face un nou bazin cu un complex de tobogane, pe care îl vom gândi în următoarea etapă. Vă rog să vedeți, în sala de ședințe a Consiliului Local, noua viziune despre SPA-ul promovat pe fonduri europene 2015-2020, în măsură să îmbunătățească oferta de iarnă pentru Băile Figa. Pentru sezonul estival facem un bazin nou, extindem zona de șezlonguri, de terase și alte lucruri urgente care se impun acolo. Dar pentru următoarea etapă, ca să extindem oferta și pentru sezonul de iarnă, va fi un SPA pe care îl vom promova la momentul respectiv, când vom avea toate datele. Deocamdată suntem în faza de pre-finanțare și avem doar o imagine din perspectiva acelei zone.

Rep.: Cum vedeți campania locală din 2016?

N.M.: Știți că întotdeauna eu am abordat campaniile electorale destul de relaxat. La fel și acum, indiferent de felul cum vor pune problema ceilalți, eu am un singur principiu: Am venit aici că au vrut cetățenii orașului Beclean; rămân fiindcă așa vor vrea ei. N-am alt principiu. Și pe timpul campaniei electorale, voi face administrație, voi munci, voi aduce îmbunătățiri pentru comunitate. În rest, campaniile o să le facă cei ce își doresc ceva ce nu au. Știți: n-am amintit niciodată contracandidatul, nu l-am bârfit, nu l-am atacat, n-am avut astfel de proceduri și aceeași strategie o voi aplica și acum. Până în ultima zi de mandat îmi voi face treaba de dimineața până seara, cât să-i aducem îmbunătățiri vizibile acestei localități.

Rep: Cine credeți că o să vă contracandideze?

N.M.: E prematur să vorbim acum despre contracandidați. Vor fi, ca de obicei; întotdeauna au fost câte zece doritori. Sunt oameni care își doresc funcția aceasta, din afară e văzută foarte interesant. Și e foarte bine să-și dorească. Dacă ai candida de unul singur nu s-ar vedea nici susținerea, nici calitățile administrative și ar fi fără sens alegerile fără candidaturi. Sunt binevenite, deși ați văzut că unor doritori le-a și trecut. Aceasta e frumusețea democrației: candidezi, reușești, mergi mai departe. Fără ea, n-ar fi interesantă lupta asta. Ar fi ca ș cum cineva te-ar propune și ai fi numit. Când ești ales, îți dai seama că cetățenii din acest oraș apreciază ce faci și ești motivat să continui. E singura satisfacție pe care o ai ca primar, aceea că ești apreciat de oameni și că îți dau din patru în patru ani votul, să mergi mai departe.

Rep: Care estimați că e ponderea celor care susțin proiectele actualei administrații publice locale?

N.M.: Am întâlniri cu cetățenii, pe diferite capitole, în diferite medii: în școli, cu profesorii, în spital, cu cadrele medicale, cu fermierii abordăm probleme agricole, despre pășuni și întreținerea lor, cu funcționarii publici din diferite instituții. Mă văd cu acești oameni zilnic. Să știți că după o anumită experiență pe care o ai le poți citi doleanțele, modul de gândire și de a pune problema. În continuare simt aceeași susținere ca întotdeauna, și ați văzut că sondajele confirmă aceste fapt; nu vorbesc la nivelul orașului Beclean, ci la nivel național. Nu s-au aflat decalaje foarte mari. Dar eu văd la nivelul comunității o susținere a proiectelor demarate și am încredere foarte mare în cetățenii orașului Beclean că în continuare vom gândi următoarea etapă 2016 – 2020.

Rep.: Procentul nemulțumiților cât e?

N.M.: Cam aceeași proporție ca întotdeauna. A fost același segment – atenție! – cu nume și prenume dacă vreți, care au avut întotdeauna - din 2000 chiar, din 2004, să spunem – a avut o altă opțiune, și-au dorit altceva. Dar nu neapărat n-au apreciat – atenție, aici e frumusețea lucrurilor – au apreciat lucrurile care s-au schimbat, dar întotdeauna le-a mai trebuit și altceva, întotdeauna ceva nu era perfect pentru ei; și asta e foarte bine. Am spus-o întotdeauna, acești critici sunt bineveniți, ei îi țin întotdeauna în acțiune pe ceilalți oameni, pe cei cu atitudine pro; aceștia nu sunt dispuși nici la dispute, nici la critici, sunt oameni onești care evaluează pozitiv la momentul respectiv și își văd fiecare de munca sau de responsabilitatea pe care o au. Dacă nu ar fi acești critici, de multe ori lumea n-ar comenta subiectele publice și nu ar aduce argumente în favoarea unui lucru sau a altuia. Din disputele sau discuțiile în contradictoriu iese la lumină adevărul. Aceasta este frumusețea administrativă. Ai (re)făcut o parcare între blocuri, unii o să zică: “Nu-i bine, trebuia pe dreapta sau pe stânga!”; o să vină apoi alți zece și o să zică “N-ai dreptate! Cum era înainte? Numai gropi, cratere, apă”; “Dar mai este și în colțul acela puțină apă!” “Este, că perfecțiune nu există niciodată”. Ei, din aceste dispute iese la lumină întotdeauna adevărul, adică lucrurile făcute, realizate, care sunt în folosul cetățenilor.

Rep.: Cât credeți că va obține PSD la alegerile parlamentare de anul viitor?

N.M.: Am văzut sondajele naționale. Spre deosebire de alte părți, în orașul Beclean întotdeauna PSD a avut un scor net superior altor localități. Aproape am depășit procentul național în unele situații. Și vreau să vă mai spun încă o chestiune. Până la alegerile parlamentare mai e un an bun. Multe modificări pe scena politică pot apărea. Așa că nu ne putem pronunța acum. Trebuie să vedem etapizat lucrurile. Și dincolo de a da procente și a face estimări, eu cred că în primul rând trebuie să ne facem treaba, să venim cu îmbunătățiri clare, concrete, palpabile pentru cetățeni, iar ei își vor spune cuvântul la momentul respectiv.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5