Alin Seserman: Candidez independent. Candidez pentru Bistriţa

Competiţie între generaţii: Ovidiu Creţu îl are contracandidat pe cel mai activ consilier local din opoziţie, Alin Seserman

Rep.: Ați ales o candidatură independentă.

Alin Seserman: Așa este. Am avut propuneri clare din partea Partidului Mișcarea Populară, ALDE, PNȚCD și M10, dar m-am hotărât să intru în cursă ca independent atât pentru Primăria Bistrița, cât și pentru consiliul local.

Rep.: Inițial ați propus o alianță a partidelor de dreapta. Ce s-a întâmplat?

Alin Seserman: Am vorbit în permanență de crearea unei alternative la actualul primar. E complicat de explicat. Actualul primar are susținători puternici în PNL, ALDE, PER. Dacă PNL își dorea câștigarea Primăriei Bistrița, ar fi decis susținerea mea încă din octombrie, când două sondaje de opinie mă poziționau cel mai aproape de actualul primar. Dar acum o să vorbim de viitor.

Rep.: Cum vă înțelegeți cu actualul primar?

Alin Seserman: Destul de bine. E preocupat de probleme doar că și-a consumat multă energie pe Wonderland și a lăsat celelalte în plan secund. În ultimii ani, nu a reușit să cheltuie aproximativ 5 milioane de euro anual. E o sumă mare. Acești bani, dacă ar fi intrat în dezvoltare, lucrurile ar fi stat altfel. Adică am fi realizat câteva lucruri și am fi avut și bani suplimentari pentru alte proiecte.

Rep.: Dumneavoastră ați criticat faptul că primarul s-a împrumutat.

Alin Seserman: Primăria Bistrița a contractat credite mari la care se plătesc dobânzi. Deși avem bani în Trezorerie, noi am luat credit. A fost o decizie total neinspirată, foarte păguboasă.  Nu am fost de acord. Consilierii fostului USL, PNL și PSD, sunt responsabili de acest eșec de proporții. Ne-au pus la plătit dobânzi, timp în care aveam bani în Trezorerie. Bugetul nu a fost utilizat, nici împrumutul, dar dobânzile le plătim. E cea mai mare eroare politico-administrativă de după 1990.

Rep.: PNL-ul critică activitatea primarului.

Alin Seserman: Ei își critică deciziile, activitatea. Păi investițiile au fost conduse de ei din 2004. E comic. De când e Ovidiu Crețu primar, PNL  a avut 3 viceprimari.  Primarul Crețu n-ar fi făcut nimic fără ei. Nici referendumul privind centura orașului nu s-ar fi realizat fără votul liberalilor de rit vechi.  

Rep.: Sunt foarte mulți candidați. E un dezavantaj?

Alin Seserman: Dacă rămâne un singur tur, actualul primar are un mare avantaj, dacă sunt două tururi atunci e în defavoarea lui.

Rep.: Credeți într-un eventual tur doi? Am văzut că foștii dvs. colegi susțin două tururi.

Alin Seserman: Astăzi, Curtea Constituțională s-ar putea să decidă organizarea unui al doilea tur. Să vedem. Actuala lege a fost votată de PNL și PSD, deci de o largă majoritate. Toți deputații bistrițeni au votat alegerea primarilor dintr-un singur tur. O mare eroare. Tot ei fac mare tam-tam că nu e bine etc. Oameni slabi.

Rep. Ce le spuneți bistrițenilor în această campanie?

Alin Seserman:  Aceleași lucruri în care cred și pe care le-am spus, le-am propus în calitate de  consilier local și pe care le-am și votat. Investiții în școli, străzi, în modernizarea piețelor, în sport și sănătatea noastră.

Eu am anunțat cu mult timp în urmă ce vreau să fac, cu ce bani, în cât timp și care e ordinea proiectelor. Așa mi se pare corect. Să știe toți cine ești, ce program ai, dacă e unul real. Niciodată nu am aruncat cu lozinci sau cu lucruri imaginare. Știm toți care sunt problemele, nu e cazul să mergem în piața publică să zbierăm unul la altul. Ideea este de a genera o abordare mai proaspătă, o viziune modernă de dezvoltare a orașului. Astăzi orașul este trist. Cu toate cântările de la cort, cu zeci de evenimente pe săptămână, orașul tot trist rămâne. Tinerii nu mai văd o perspectivă, merg la Cluj la cumpărături, să-și caute serviciu. Suntem pe ultimul loc în Transilvania la toate capitolele, ca reședință de județ.

Rep.: Proiectele le-ați prezentat insistent. Care sunt reacțiile?

Alin Seserman: Informația ajunge greu în anumite medii. Atunci când explici există reacții bune. Problema este că de multe ori ideile bune sunt omorâte repede. Prin ducerea în derizoriu, prin dezinformare, neinformare sau critică la modul general. Nu se pune problema că cineva nu-și dorește școli puse la punct, străzi bune sau o piață agroalimentară modernă. Toți le vrem.  

Rep.: Ați venit în față cu deviza Bistrița să fie oraș al sportului.

Alin Seserman: Da. Am să repet ce am zis și până acum. Primăria are nevoie de o strategie nouă. Vom promova sportul pentru toți și performanța.  În primul rând trebuie să fim sănătoși și pe urmă vedem ce facem fiecare dintre noi. Aș vrea să stimulăm întreaga comunitate bistrițeană ca în fiecare zi, între 18 și 21, să facă sport. Pe de altă parte, strategia pentru a relansa sporturile de echipă este de a susține echipele de copii și juniori care este sigură și cu beneficii pentru toți. Vom recupera  bazele sportive de tradiție Gloria, Mecanica, CFR, Baza sportivă din incinta Colegiului Național Liviu Rebreanu. Recuperare înseamnă aducerea lor la standardele sportive pentru a putea fi utilizate. Totodată, propun demararea unui nou proiect. Este vorba de transformarea zonei unde a fost amplasată uzina termică.Vom realiza o bază sportivă pentru copii, cu terenuri pe fiecare ramură sportivă și cu spații de socializare pentru părinții care îi însoțesc. În vacanța școlară de vară, miile de copii bistrițeni au puține opțiuni pentru a se putea juca fiindcă bazele sportive sunt în general închiriate.

Rep.: Piața agroalimentară este un subiect pe care insistați pe rețelele de socializare.

Alin Seserman: Orice bistrițean își dorește o piață pentru producătorii locali, cu produse proaspete. E un lucru firesc. Ce avem acum e o improvizație nereușită. Vara producătorii și comercianții mor de cald, iarna de frig. Vara dorm sub mașini, iarna rămân doar comercianții, produsele îngheață. Le-am prezentat în permanență. Tot sistemul este in defavoarea micului producător autohton. Piața agroalimentara Bistrița va fi una modernă, cu spații cu temperatură controlată, duşuri, iar adevărații producătorii locali vor beneficia de sprijin și spații adecvate. Vom avea standuri cu produse bio certificate pentru sănătatea noastră.

Rep.: De 8 ani ați adus permanent în discuție problema străzilor.

Alin Seserman: Da. În ultimii zece ani au fost cheltuiți mulți bani pe reparații dar problema a rămas. Până în 2018 vom moderniza toate străzile din oraș, fără excepție.  Bugetul orașului permite modernizarea tuturor străzilor. Spun zilnic asta de ani de zile.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveți în vedere?

Alin Seserman: Amenajarea malurilor râului și a Pădurii Codrișor, modernizarea punctelor termice prin parteneriate spublice-private, mai sunt locuri de joacă neconforme, trebuie o reformă privind acordarea de locuințe. Le vom lua pe rând și le vom rezolva. Totul este să nu ne risipim energia pe ținte false sau să începem cu veselia.

Rep.: Un mesaj de final.

Alin Seserman: Am ales un drum dificil. Candidez independent, dar voi avea echipa Primăriei Bistrița alături. Echipa Primăriei este a comunității, indiferent de cine se va afla la conducerea ei.  Întotdeauna am găsit resurse de a duce la bun sfârșit lucrurile și am pus mai presus de orice respectul pentru comunitate și interesul public. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a face Bistrița frumoasă. Orașul trebuie să fie unul deschis, în care antreprenorii locali să fie baza economiei locale pe care se poate dezvolta durabil comunitatea noastră. Vom crea oportunități pentru tinerii noștri, în așa fel încât aceștia să se atașeze și să găsească resursele pentru a se dezvolta aici. Vom reuși.

Biroul de presă

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5