Dialog despre viață. Elevi și persoane încarcerate la Penitenciarul Bistrița, de vorbă, despre traficul și consumul de droguri

Comunicat de presă

Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiunile cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise. Minorii sunt categoria cea mai vulnerabilă din acest punct de vedere, de aceea demersurile preventive realizate în proiectul local ,,Dincolo de aparențe - experiențe de tip carte vie”, inițiat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității vizează cu predilecție această temă.

Săptămânal sunt organizate întâlniri între minori care au împlinit 14 ani, vârstă de la care răspund în fața legii și persoane aflate pe ultima sută de metri în ispășirea unor pedepse privative de libertate din Penitenciarul Bistrița. Datorită interesului tot mai mare manifestat de școlile din județ de a participa la astfel de activități și pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, copii să ia parte la întâlnirile organizate, miercuri, 24 aprilie a.c. în sala de conferințe a Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud 70 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Radu Petrescu,,- Prundu Bârgăului și ai Liceului Teoretic Sanitar Bistrița au discutat cu două persoane private de libertate din Penitenciarul Bistrița.      

         Discuțiile moderate de șefa Serviciului de Educație  – Penitenciarul Bistrița și de coordonatorul structurii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au fost cu multe valențe.

Din poveștile de viață spuse de cei doi tineri încarcerați ni s-a reconfirmat faptul că experiența drogurilor nu e despre curiozitate, curaj sau afirmare, ci despre alegeri greșite, anturaj nepotrivit sau „prieteni” în sensul cel mai nefast al cuvântului.

Au fost două ore cu multe emoții atât de partea vorbitorilor, cât și de partea auditoriului în care firul roșu a fost dat de experiența nefericită a celor doi cu drogurile. Povestea pare că se repetă, e mereu aceeași: prea multă libertate din partea familiei, neînțelegeri în familie, tentația apartenenței la un grup de prieteni nepotriviți, dorința de independență și apoi capcana dată de dependență. Am aflat iar cât de ușor poate deveni traficant un consumator de droguri, cum nu mai contează nimic decât dorința de a procura următoarea doză, sau bani pentru aceasta. Școala, sănătatea, anii pierduți  din viață, bunurile materiale, prietenii, uneori și familia, intr-un final și libertatea sunt lucruri abandonate pe acest drum. A fost un dialog cu inimile deschise și cu cărțile pe masă și despre noi începuturi, temeri, speranțe, planuri de viitor. Una dintre concluzii a fost: ,,bine că am ajuns aici. Se putea și mai rău…”

Modul de expunere a poveștilor de viață și discursul celor doi deținuți a fost pregătit de specialiști psihologi din cadrul structurii de reintegrare socială a Penitenciarului Bistrița. Derularea de astfel de activități de cooperare interinstituțională este prevăzută în Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020- 2024. De la începutul anului până în prezent 300 de elevi din școlile județului au participat la astfel de activități, care vor continua cu o frecvență săptămânală.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5