Un „trio” cenaclu, pentru Mihai Eminescu, având la „timonă” bistriţeni

Şedinţa Cenaclului „George Coşbuc” de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, desfăşurată în 28.01.2010, a fost una deosebită şi „încinsă”, datorită faptului că, pentru prima dată, au fost reunite trei cenacluri „George Coşbuc”, fiind şi gazda manifestării, „CENACULUM” din Beclean şi „EUFORION” din Dej, jud. Cluj.

Având în program dezbateri pe marginea unui „Medalion Eminescu”, lansare de carte, citirea şi analiza unor poezii aparţinând unei poete, şedinţa a fost condusă de către directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan.

Scriitorul Virgil Raţiu l-a prezentat pe Eminescu prin discursul lui Tudor Arghezi ţinut la Atheneul Român şi impresii ale lui Ioan Slavici despre marele poet.

Poetul Al. C. Miloş a canalizat discuţiile, privind pe Eminescu, prin tema de meditaţie, în viziune personală „Eminescu şi NASA”, venind cu argumente din poezii şi versuri.

Scriitorul prof. Andrei Moldovan, preşedintele Cenaclului „Saeculum”, a precizat că problema comunicării şi problema formelor la Eminescu este una deosebită şi sensibilă.

Scriitorul Victor Ştir a punctat faptul că Teoria relativităţii nu poate fi legată de poetul Eminescu.

Scriitorul Ioan Pintea – „Eminescu trebuie luat aşa cum este el şi să nu inventăm o industrie Eminescu”.

Un moment deosebit şi emoţionant a fost oferit de către elevii de la Palatul Copiilor din Bistriţa, Cercul Creaţie Literară: Denisa Drăguş, cls. a III-a, Gen. 6, Mara Mare, cls. a III-a Gen. 4, Ilinca Mare, cls. a VIII-a, Gen. 4 şi Denisa Pintiuţă, cls. a VIII-a, Gen. 3, care au recitat poezii din opera lui Eminescu, instruiţi fiind de prof. Ionela Nuşfelean, o bună „regizoare” şi instructoare.

Au mai citit poezii, în mod artistic, Denisa Andreica, Doris Precup şi alţii de la C.N. „Liviu Rebreanu” şi care activează la Palatul Copiilor.

Despre valoarea cărţii „Imobiliare de lux”, autor fiind cunoscutul şi apreciatul poet Ovidiu Pojar, au vorbit cu argumente şi analiză pe text Al. C. Miloş, care a subliniat că „autorul are un nucleu, o sensibilitate poetică care erupe în această perioadă”, fiind în aceeaşi consonanţă cu scriitorul, prof. şi ziaristul Ion Moise, care a scris o pertinentă prezentare a cărţii şi autorului, citită de Al. C. Miloş. Al. Câţcăuan a făcut câteva referiri la acest volum, împreună cu Nicolae Vrăsmaş.

Autorul cărţii a citit câteva poeme şi a mulţumit d-lui I. Moise şi Al. C. Miloş. Concluzia lansării cărţii – autorului îi curge versul, are talent şi trebuie să demonstreze.

În ultima parte a cenaclului au avut loc dezbateri încinse şi „furtunoase”, cu argumente pro şi contra, atmosfera încălzindu-se la propriu şi la figurat, privitor la opera şi valoarea poetei Medea Iancu, medaliată a concursului de poezie de la Nicula „PRO VERS”, unde Luigi Bambulea, din grupul de la Dej şi cei prezenţi din Bistriţa, „au tras foc cu foc” fiecare vers şi poezie după citirea versurilor de către autoare şi au făcut o analiză pertinentă şi prietenească a operei, având de câştigat toţi, în final.

Au mai fost prezenţi Al. Raţiu, Vlad Mureşan, Icu Crăciun, Ion Mărginean, Ştefan Mihuţ, Aurel Podaru, Lucreţia Bucur, Aurel Borgovan şi alţii.

De subliniat că Andrei Moldovan a precizat că există poeţi consacraţi şi s-a dat credit tinerilor, iar Liviu Crăciun a punctat faptul că „Eminescu trebuie citit aşa cum este, să ne ferim de superlative, să-i spunem geniul poeziei româneşti, Luceafărul poeziei etc., dacă nu-l cunoşteam aşa cum e normal”.

Comentarii

31/01/10 00:54
Ioan Pacurar

Nu a fost prezent la cenaclu Moldovan Gavril care scria cu Ceausescu?
P. Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5