Poduri peste Balcani

Primaria Oraşului Năsăud a câştigat proiectul de înfrăţire “Bridges Over The Balkans”(Poduri peste Balcani) in cadrul programului “Europa pentru Cetateni”, Acţiunea 1 – Cetăţeni Activi pentru Europa, Masura 1 – Înfrăţirea între oraşe, Sub-măsura 1.1- Întâlnirea cetăţenilor.
Scopul proiectului este acela de a semna parteneriatul de înfrăţire între oraşului Năsăud (România) şi Municipiul Kavadarci (Macedonia)
Municipiul Kavadarci este situat în inima ţării, langa cel mai mare lac artficial din tara, Lacul Tikveš. Oraşul este renumit ca fiind locatia celei mai mari fabrici de vin din sud-estul Europei. Podgoriile din regiune acoperă o suprafaţă totală de 120 kilometri pătraţi si produc până la 85000 de tone de struguri anual. Podgoria Tikveš este una dintre cele mai vechi fabrici de vin din Republica Macedonia, putand prelucra până la 55 milioane de kilograme de struguri pentru a produce aproximativ 35 de milioane de litri de vin în fiecare an. Din cei 38000 cetăţeni ai orasului, aproximativ 85% sunt implicati în cultivarea vitei de vie.
O altă industrie importantă este industria metalurgica. Compania locala "FeNi" produce între 12000 si 16000 de tone de fero-nichel anual. În încercarea de a atrage mai mult interes din partea investitorilor interni şi externi în anul 2000 a fost fondata prima zona libera economica din Republica Macedonia.
În plus faţă de producţia viticola si metalurgica, Kavadarci este, de asemenea, cunoscut pentru exploatarea materialului lemnos (cherestea) şi producţia de tutun. Una dintre cele mai mari companii de prelucrare a tutunului din Macedonia este situata în Kavadarci, fiind producătoare şi exportatoare de tutun oriental în Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia.
Printre principalele atractii pe plan zonal se numara: Lacul Tikves, Manastirea Polsko si Turnul lui Marko. Lacul Tikves este cel mai mare lac artificial de acumulare din Republica Macedonia. Barajul ce formeaza lacul a fost construit in 1964, pe cursul raurileor Reka Crna si Dragov. Are o adancime de 150 de metri si o temperatura medie anuala de 24 C. Manastirea Polsko dateaza din secolul 14 si are hramul Sfantului George. Biserica este situata in partea de sud vest a lacului si este accesibila doar cu barca.
Ca urmare a stranselor relatii de colaborare ce au fost dezvoltate cu ocazia numeroaselor intalniri din cadrul proiectlui european “ Adevărul din spatele unui zâmbet, in Februarie, cu ocazia evenimentului din Kavadarci din cadrul proiectului mai sus mentionat, a avut loc semnarea înţelegerii de colaborare între Orasul Năsăud din Romania si orasul Kavadarci din Macedonia. La data de 1 Iunie 2012, Primaria orasului Nasaud a depus proiectul de înfrăţire între Năsăud şi Kavadarci, care a fost declarat eligibil, urmand ca in toamna acestui an să se implementeze acest proiect. Domeniile de colaborare stabilite sunt urmatoarele : turism, administraţie publică locală, tineret, sport cultură, relaţii economice si agricultură. Bugetul aprobat de Comisia Europeana pentru acest proiect este de 11.000 Euro.
În perioada 8-18 Octombrie 2011 va sosi în oraşul Năsăud o delegaţie oficială de 41 de persoane din Kavadarci, Macedonia, in fruntea căreia va fi primarul oraşului, domnul Aleksandar Panov, în vederea semnării jurământului de înfrăţire intre cele două oraşe. Ceremonia de semnare a jurământului înfrăţirii va avea loc în data de 13 Octombrie 2012, ora 12.00, in sala mare de sedinte a Primariei Orasului Năsăud. În cele unsprezece zile de şedere a delegaţiei străine în oraşul nostru se vor desfăşura numeroase ateliere de lucru pe diverse teme europene de mare importanţă pentru cele două oraşe, se vor vizita cele mai importante atracţii turistice din regiune, vor fi prezentări ale celor două oraşe, vizite la şcoli, grădiniţe, fabrici din oraş precum şi conferinţe de presă. Proiectul va aduce împreună oameni din cele două oraşe, care vor împărtăşi şi schimba experienţe, opinii şi valori, pentru a învăţa din istorie şi pentru a construi impreuna un viitor comun. Se va promova o cetăţenie europeană activă, se va aduce Europa mai aproape de cetăţeni prin promovarea valorilor şi realizărilor europene. Se va încuraja interacţiunea dintre cetăţenii celor două oraşe prin contribuirea la dialogul intercultural şi prin aducerea în prim plan a diversităţii şi unităţii europene.
Cetăţenii oraşului Năsăud vor fi invitaţi să se implice intr-un mod voluntar şi într-un număr cât mai mare în toate activităţile prevăzute in programul zilnic de activităţi al proiectului. Năsăudenii vor avea încă odată ocazia şă-si pune în valoare istoria, cultura şi tradiţiile de care sunt atât de mândrii.
Proiectul va fi finantat cu suportul Comisiei Europene prin Programul “Europa pentru Cetateni”. Coordonator proiect - Carmen Camelia Soare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5