Proiectul „Pod peste Balcani” – programul „Europa pentru cetăţeni”

Macedoneni din Kavadarci, în Năsăud

În aceste zile, năsăudenii sunt gazde pentru delegaţia oficială de macedoneni din oraşul Kavadarci, vizită care se va finaliza cu semnarea unui parteneriat de înfrăţire între oraşul Năsăud şi oraşul Kavadarci (Republica Macedonia).
Manifestările se derulează pe parcursul a 12 zile (8-19 octombrie 2012), prima acţiune oficială fiind parcursă sâmbătă, în sala mare de festivităţi a Primăriei oraşului, când cele două partenere au făcut cunoştinţă, prezentându-şi oraşele prin proiecţii video şi discursuri.
Primarul oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea, a salutat delegaţia din Kavadarci, după solemnitatea intonării celor două imnuri naţionale, asigurându-i de o colaborare fructuoasă: „Înţelegerea de colaborare între două culturi europene se va finaliza cu o legătură strânsă între cetăţenii şi instituţiile celor două oraşe. Prin schimbul de experienţă între cele două administraţii şi sprijin reciproc vor fi promovate proiectele propuse.
Doresc ca această colaborare să se desfăşoare conform aşteptărilor noastre. Să fie într-un ceas bun!”
Din partea celor din Kavadarci a vorbit consilierul pe probleme de dezvoltare economică a localităţii, Anita Ginova Karakutova, anunţând că primarul lor va sosi în Năsăud în zilele următoare, pentru a fi prezent la semnarea jurământului de înfrăţire ce va avea loc vineri, 19 octombrie a.c.
Oraşul Kavadarci, aşa cum a fost prezentat, este situat în regiunea Tikves din centrul fostei republici iugoslave, fiind unul dintre cele mai importante localităţi producătoare de vin din Sud-Estul Europei, cu o suprafaţă totală de 120 de kilometri pătraţi de podgorii, care produc circa 85.000 tone de struguri anual, care sunt transformaţi în aproximativ 35 milioane de litri de vin în fiecare an. Circa 85% din cetăţenii oraşului sunt implicaţi în cultivarea viţei de vie, din totalul numărului de 38.000 de kavadarceni.
O altă îndeletnicire importantă, cea a industriei metalurgice, compania „FeNL” producând 12.000 şi 16.000 tone de fero-nichel anual. De asemenea, se ocupă cu exploatarea de material lemnos şi a tutunului.
În ceea ce priveşte atracţiile turistice, amintim Lacul Tikves, cel mai mare lac artificial de acumulare din Republica Macedonia, barajul care îl formează fiind construit în 1964, având o adâncime de 150 metri şi o temperatură medie anuală de 24 grade Celsius; Mănăstirea Polsko, care datează din secolul XIV, cu hramul Sf. Gheorghe; Turnul lui Marko, la care se ajunge doar cu barca, toate fiind vizitate de turiştii ocazionali.
A fost prezentat şi oraşul Năsăud, edilul asigurând pentru ospitalitate pe parcursul şederii în urbea de pe Someş.
În cele şapte zile, delegaţia din Kavadarci are un program ce prevede derularea unor ateliere de lucru pe diferite şi importante teme europene de importanţă bilaterală; se vizitează şcolile, grădiniţele, unităţi economice, cele mai importante atracţii turistice din regiune, întreceri sportive etc.
Au fost vizitate: SC Intex SA, SC Stelwag Electroprod SRL, SC Periks SRL, SC Frasinul SRL, SC District General prod SRL, luni după-amiază desfăşurându-se un atelier de lucru cu managerii acestora.
Proiectul european „Poduri peste Balcani”, în cadrul căruia se desfăşoară înfrăţirea Năsăud – Kavadarci, este susţinut financiar prin programul „Europa pentru cetăţeni” (Acţiunea 1 – Cetăţeni Activi pentru Europa, Măsura 1 – Înfrăţirea între oraşe, Submăsura 1.1. – Întâlnirea cetăţenilor) finanţat de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.
Aşa cum aflăm de la inspectorul Carmen Soare – Compartimentul Integrare Europeană, vor fi vizitate: Muzeul Grăniceresc Năsăudean, oraşul Sighetul Marmaţiei cu complexul muzeal „Memorialul Durerii”, Cimitirul Vesel din Săpânţa, Mănăstirea Bârsana, salina Turda, Teatrul Naţional Cluj-Napoca – spectacolul cu opera „Traviata”, Biserica Evanghelică Bistriţa, Pasul Tihuţa cu castelul Dracula şi lacul Colibiţa.
Amintim că oraşul Năsăud este înfrăţit cu Mandello del Lario (Italia – 2009), Mlawa (Polonia – 2010) şi Alexandria (Grecia – 2011).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5