The Truth Behind a Smile

( Adevarul din spatele unui zambet)

In perioada 05-10 Iulie 2013 se vor desfasura in Nasaud activitatile proiectului „The Truth Behind a Smile”, Programul „Europa pentru Cetateni”, Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite.
Proiectul european multilateral a implicat cetăţeni din 7 ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Kekava (Letonia) şi Mandelo del Lario (Italia). Din fiecare ţara au participat in general câte 10 cetăţeni la fiecare eveniment, în total fiind implicaţi aproximativ 70 de cetăţeni europeni in cadrul fiecarui eveniment. Acţiunile proiectului s-au derulat pe o perioada de 2 ani începând cu 1 August 2011. În cadrul proiectului au avut loc pe parcursul celor doi ani şase evenimente, câte unul în fiecare ţară participantă, urmand ca evenimentul final al proiectului sa se desfasoare in Romania. Acest proiect este o continuare proiectului de înfrăţire al oraşului Năsăud cu orasele Mandello del Lario (Italia) şi Mlawa (Polonia), proiect care s-a dovedit a fi un adevărat succes. S-a muncit intens într-o echipă internaţională, am avut rezultate foarte bune şi de aceea s-a dorit continuarea acestui proiect. S-au legat foarte multe prietenii, s-a format o adevărată echipă de lucru care îşi va continua si pe viitor actiunile comune.

„The Truth Behind a Smile” sau "Adevărul din spatele unui zâmbet" este un proiect internaţional, care implica primăriile, serviciile sociale şi agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă din cele sapte orase mai sus menţionate. Obiectivul principal al proiectului nostru este lupta împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi doreşte să promoveze spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect va veni în sprijinul persoanelor defavorizate şi îi va ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Participanţii vor vizita diverse locuinţe sociale, aziluri de bătrâni, case de copii şi împreună cu aceştia vor lupta împotriva sărăciei în cadrul diverselor ateliere de lucru, unde se vor dezbate aceste teme. Participanţii vor împărtăşi experienţele lor, vor învăţa din istorie şi vor construi un viitor comun împreună. Activităţile interculturale prevăzute în proiect vor creste gradul de conştientizare al participanţilor în ceea ce priveşte alte culturi.
În ceea ce priveste evenimentul din Romania, Vineri ,5 Iulie 2013 vor sosi in orasul nostru delegatiile a cinci tari care vor fi implicate in evenimentul final :Lefkara (Cipru), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Kekava (Letonia) şi Mandelo del Lario (Italia). Nu va fi prezenta delegatia orasului Alexandria din Grecia. In desfăşurarea activitatilor proiectului vor avea loc diverse ateliere de lucru, jocuri de rol, dezbateri, exercitii practice, activitati de team building precum si sesiuni de training susţinute de specialiştii din domeniile abordate. Principalele teme ale proiectului au cuprins subiecte europene si globale de interes comun, precum : combaterea saraciei, somajului, marginalizarii si excluderii sociale a tinerilor la nivel

european, participarea activa pentru calificare, dezvoltarea pietei fortei de munca si implicarea in societate a tinerilor someri, leadership etc.

Primul eveniment LEFKARA, CIPRU

In perioada 11-16 August 2011 a avut loc primul eveniment al proiectului in localitatea Lefkara din Cipru. Lefkara, se afla in partea de SE a tarii, la poalele muntilor Troodos, avand altitudinea de 600m. Localitatea cu o populatie doar de 1100 locuitori este situata la o distanta de 40 Km fata de orasul Larnaca, al doilea oras ca marime din Cipru. Cu strazile sale inguste, cu cafenele micute si cu arhitectura in piatra, recent restaurata, localitatea este renumita si pentru obiectele de artizanat sau pentru dantela brodata manual, cunoscuta in intreaga lume sub numele "Lefkaritika". Legenda spune ca in 1841, Leonardo da Vinci a vizitat satul si a cumparat dantele pentru altarul catedralei din Milano. De atunci vesmintele catedralei se cumpara numai din Lefkara. Sunt recunoscuti in argintarie si broderie, au o traditie de 500-600 ani. Se spune ca in perioada venetiana, femeile cipriote au lucrat in casele venetienilor si astfel au invatat mestesugul. La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat câte 10 cetăţeni, în total au fost implicaţi 60 de cetăţeni europeni Mentionam faptul ca partenerul din Spania nu s-a prezentat la eveniment.
Obiectivul principal al evenimentului a fost lupta împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi a promovat spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect a venit în sprijinul persoanelor defavorizate pe care i-a ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Participanţii au vizitat diverse locuinţe sociale, aziluri de bătrâni, case de copii şi împreună cu aceştia au luptat împotriva sărăciei în cadrul diverselor ateliere de lucru, unde s-au dezbatut aceste teme. Participanţii au împărtăşit experienţele lor, au învăţat din istorie şi au construit un viitor comun împreună. Activităţile interculturale prevăzute în proiect au ridicat gradul de conştientizare a participanţilor în ceea ce priveşte alte culturi.

Al doilea eveniment, ALEXANDRIA, GRECIA

In perioada 14-16 Octombrie 2011 a avut loc cel de-al doilea eveniment al proiectului . Evenimentul european a implicat 48 de cetăţeni din 5 ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Mlawa (Polonia) şi Mandelo del Lario (Italia). Oraşul Alexandria este cel de-al treilea oraş înfrăţit cu oraşul Năsăud şi este un vechi oraş grecesc, situat în regiunea Macedonia Centrală, în prefectura Imathia, cu o populaţie de 43 000 de locuitori. Este un oraş a carui economie se bazează pe agricultură, comerţ şi turism. Oraşul are o industrie dezvoltată, bazată pe producţia si comercializarea bumbacului, trestiei de zahăr, si a fructelor (in special: piersici, pere, kiwi, mere şi prune). Este un oraş frumos, primitor şi lininiştit, situat la o distanţă de 40 de kilometri depărtare de metropola turistica Thessaloniki şi la 26 de kilometri distanţa de capitala regiunii Imathia, Veria, în apropierea litoralului Mării Egee. Este un modern centru urban cu magazine, servicii administrative şi diverse activităţi culturale. Una din multe altele

atractii ale Alexandriei este viaţa de noapte, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai agitate din regiune, destinata turiştilor.
Gazdele evenimentului din Grecia a fost foarte primitoare. Au avut loc ateliere de lucru in cadrul carora participanţii din cadrul proiectului au învăţat cum să scrie corect un CV european şi cum trebuie să se prezinte la un interviu, sociologii au sfătui persoanele defavorizate cum să găsească un mod mai bun de a se prezenta pe sine însuşi, folosirea internetului in căutarea unui loc de munca, cum se poate beneficia de agroturism si de proiectele cu co-finanţare de la UE. S-a participat la diverse evenimente culturale, la festivalul placintelor grecesti, seri interculturale grecesti cu muzica, costume si dansuri traditionale, s-au vizitat obiectivele turistice din orasele din jurul Alexandriei, precum si muzeele din regiune.

Al treilea eveniment, KAVADARCI, MACEDONIA

In perioada 12-17 Februarie 2012 a avut loc cel de al treilea eveniment al proiectului european "Adevărul din spatele unui zâmbet". Evenimentul european a implicat 43 de cetăţeni din 5 orase reprezentand tot atatea ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia) si Mandelo del Lario (Italia). Din motive obiective partenerul din Grecia a fost absent la acest eveniment. Intrucat fiecare localitate parteneră în proiect trebuia sa fie gazda unui eveniment internaţional în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de combatere a abandonului şcolar, somajului si a sărăciei, gazda celui de-al treilea eveniment a fost oraşul Kavadarci din Republica Macedonia. Oraşul Kavadarci este un oraş situat în regiunea Tikveš a Republicii Macedonia. Situat în inima ţării, langa cel mai mare lac artficial din tara, Lacul Tikveš, orasul este renumit ca fiind locatia celei mai mari fabrici de vin din sud-estul Europei. Podgoriile din regiune acoperă o suprafaţă totală de 120 kilometri pătraţi si produc până la 85000 de tone de struguri anual. Podgoria Tikveš este una dintre cele mai vechi fabrici de vin din Republica Macedonia, putand prelucra până la 55 milioane de kilograme de struguri pentru a produce aproximativ 35 de milioane de litri de vin în fiecare an. Din cei 38000 cetăţeni ai orasului , aproximativ 85% sunt implicati în cultivarea vitei de vie.
O altă industrie importantă este industria metalurgica. Compania locala "Feni" produce între 12000 si 16000 de tone de fero-nichel anual. În încercarea de a atrage mai mult interes din partea investitorilor interni şi externi în anul 2000 fost fondata prima zona libera economica din Republica Macedonia.
În plus faţă de producţia viticola si metalurgica, Kavadarci este, de asemenea, cunoscut pentru exploatarea materialului lemnos (cherestea) şi producţia de tutun. Una dintre cele mai mari companii de prelucrare a tutunului din Macedonia este situata în Kavadarci, fiind producătoare şi exportatoare de tutun oriental în Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia.
Printre principalele atractii pe plan zonal se numara: Lacul Tikves, Manastirea Polsko si Turnul lui Marko. Lacul Tikves este cel mai mare lac artificial de acumulare din Republica Macedonia. Barajul ce formeaza lacul a fost construit in 1964, pe cursul raurilor Reka Crna si Dragov. Are o adancime de 150 de metri si o temperatura medie anuala de 24 C. Manastirea Polsko dateaza din secolul 14 si are hramul Sfantului George. Biserica este situata in partea de sud vest a lacului si este accesibila doar cu barca.

Obiectivele principale ale intalnirii noastre au fost gasirea unor solutii de a lupta impotriva saraciei. In cadrul acestei reuniuni s-a pus accent in special pe solutiile care vizeaza folosirea voluntariatului in scopul diminua efectele saraciei si a excuderii sociale. S-a luptat împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi s-a promovat spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect va veni în sprijinul persoanelor defavorizate şi îi va ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Au avut loc numeroase seminarii pe aceste teme, urmate de discutii libere extrem de animate.
Ca urmare a stranselor relatii ce au fost dezvoltate in cadrul numeroaselor intalniri a avut loc, semnarea intelegerii de colaborare intre Orasul Nasaud din Romania si orasul Kavadarci din Macedonia. La data de 1 Iunie 2012, Primaria orasului Nasaud a depus proiectul de infratire intre orasele Nasaud si Kavadarci, urmand ca in toamna anului 2012 sa se implementeze acest proiect. O delegatie din orasul Kavadarci, Macedonia a fost prezenta in orasul nostru in vederea semnarii parteneriatului de infratire in luna noiembrie 2012. Domeniile de colaborare stabilite au fost urmatoarele : turism, administraţie publică locală, tineret, sport şi cultură, relaţii economice, agricultură

Al patrulea eveniment, MLAWA, POLONIA
In perioada 29 August – 4 Septembrie 2012 a avut loc cel de al patrulea eveniment al proiectului european, care a implicat 70 de cetăţeni din 7 orase reprezentand tot atatea ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Mandelo del Lario (Italia) si Kekava (Letonia). A fost primul eveniment al proiectului in cadrul caruia au fost prezenti toti cei 7 parteneri. Mentionam faptul ca a fost prezenta inclusiv o delegatie din noul oras partener al proiectului, orasul Kekava din Letonia. Gazda celui de-al patrulea eveniment a fost oraşul Mlawa din Polonia. Dintre activitatile proiectului putem evidentia urmatoarele:
Atelierul de lucru – „Nu ajutati, sprijiniti” – schimb de experienta privind noul mod de abordare a rezolvarii problemelor sociale. Ideea principala ce a stat la baza acestui atelier de lucru a fost: cu cat ajuti mai mult prin oferirea unor ajutoare sociale, cu atat mai putin vor fi motivati oamenii sa isi schimbe situatia lor sociala. S-au cautat solutii pentru a vedea cum putem sprijini persoanele cu mai putine oportunitati si cum putem găsi alte forme de sprijin în loc de a aloca bani pentru ajutoarele sociale. S-au identificat metode cum sa economisim bani si sa avem rezultate mai bune în combaterea fenomenelor sociale negative.
Fiecare municipalitate partenera din cadrul proiectului a prezentat situatiile cu care se confrunta pe plan social precum si metodele gasite pentru solutionarea problemelor persoanelor care reprezinta cazuri sociale. Numeroasele solutii gasite au devenit modele de buna practica pentru municipalitatile implicate in proiect.
Conferinta cu tema „Rolul liderilor si a leadership-ului în dezvoltarea unor orase sociale responsabile” a prezentat diverse proiecte de succes initiate de un grup restrans din persoane din comunitatile oraselor partenere in proiect. S-au prezentat numeroase proiecte care cu un efort minim din partea unui grup restrans de persoane s-a schimbat in bine viata a numeroase persoane din comunitate. Sloganul atelierului de lucru a fost: „ a few persons – big results” ( o mana de oameni- rezultate mari”)

Atelierul de lucru „Infrastructura socială în Mlawa si orasele partenere din proiect” a constat in prezentarea infrastructurii sociale din fiecare localitate partenera in proiect.
Pe langa aceste activitati ale proiectului participanţii au fost prezenti la ceremoniile de comemorare a inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial precum si la reconstituirea Bataliei de la Mlawa din anul 1939. Reconstituirea bataliei a reprezentat un eveniment de mare amploare pentru orasul Mlawa, eveniment cu ocazia caruia municipalitatea a promovat orasul pe plan national si international. Participantii au fost martorii unui eveminement spectaculos si impresionant. Martorii evenimentului au retrait clipele grele prin care cetatenii orasului Mlawa au trecut in timpul bataliei din 1939. In program au fost incluse si vizite la diversele atractii turistice din regiune.

Al cincilea eveniment , MANDELLO DEL LARIO, ITALIA
In perioada 23-27 Aprilie 2013 a avut loc in Mandello del Lario, Italia cel de al cinci-lea eveniment al proiectului european "Adevărul din spatele unui zâmbet" .Oraşul Mandello del Lario este primul oras infratit cu orasul Nasaud, din anul 2009. Este un oraş ce are aproximativ 10 000 de locuitori, situat pe partea estica a lacului Como, în provincia Lecco din Lombardia.
La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat câte 10 cetăţeni, în total au fost implicaţi 70 de cetăţeni europeni. Pe parcursul celor cinci zile de şedere în Mandello del Lario s-au derulat o parte din activităţile proiectului. Dintre acestea amintim atelierele de lucru „Europa la răscruce de drumuri: austeritate, criza economică și socială” , "Confruntarea cu criza- privire de ansamblu asupra pieței forței de muncă în provincia Lecco, efectele recentei crize economice în Mandello”, "Rolul autorităților. locale pe piata fortei de munca", "Integrarea somerilor prin re-calificare în domeniul turismului". S-au vizitat numeroase scoli, cele mai importante companii ale mediului economic, centre sociale si principalele atractii turistice din regiune. A fost remarcabil cum toata comunitatea orasului Mandello del Lario s-a implicat în activităţile proiectului. Scolile au pregatit diverse spectacole, magazinele au expus in vitrine steagurile celor sapte tari participante in proiect, s-au amplasat in diverse locuri ale orasului bannere cu mesajul de „bun venit” adresate delegatiilor straine sosite in oras in cadrul proiectului, ansamblurile folklorice, formatiile de dansuri, corurile din oras au oferit un spectacol de neuitat, iar administratia publica locala a facut totul posibil ca delegatiile straine sa se simta bine in micul orasel de pe malul lacului Como.

Al saselea eveniment: KEKAVA, LETONIA

In perioada 6-11 Iunie 2013 a avut loc evenimentul din localitatea Kekava din Letonia. Kekava este un oras situat pe malul raului Daugava, la o distanta de 17 Km departare de capitala Letoniei, Riga si cu o populatie de cca 21000 locuitori. La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat câte 10 cetăţeni, în total au fost implicaţi 70 de cetăţeni europeni. In cadrul acestui eveniment s-au desfasurat diverse activitati, avand ca principala tema combaterea dependentelor de alcool si droguri. Au fost foarte apreciate seminariile tinute la centrele de profil aflate in orasul Kekava si in capitala Riga. Participantii au ramas profund impresionati de povestile de viata dramatice ale persoanelor aflate in aceste centre de recuperare. Acestea au

reprezentat adevarate lectii de viata. In cadrul activitatilor cultural artistice s-au remarcat vizita efectuata in capitala Riga precum si seminariile desfasurate in zona rurala Valmoniras.

Al saptelea eveniment: NASAUD, ROMANIA

In urmatoarele zile se va desfasura evenimentul final al acestui proiect. Principalele teme de discutii se vor referi la probleme sociale cum ar fi : lupta impotriva somajului si abandonului scolar. De asemenea un alt subiect ce urmeaza sa fie tratat se refera la gasirea unor solutii pentru ajutorarea persoanelor varstnice asistate social precum si a copiilor aflati in centre de plasament.
Principalele puncte de referinta in programul acestui eveniment din proiect sunt:

• Atelierul de lucru „Rata somajului in oraşul meu” - cu participarea reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă;
• Atelierul de lucru „Soluţii de combatere a şomajului” cu participarea reprezentanţilor Agentiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă;
• Atelierul de lucru „Infruntand realitatea” – Complexul de Servicii Sociale pentru Varstnici ;
• Atelier de lucru : Schimbare de rol „ Daca as fi in locul tau” desfasurat cu reprezentanti ai Centrul de protectia copilului Năsăud;
• Atelier de lucru : „Stoparea emigrarii tinerilor; desfasurat cu mediul educational din Năsăud.
• Actiune de voluntariat : „Plantarea copacilor prieteniei „- Curtea Colegiului National George Cosbuc ;
• Atelier de lucru: „Cum pot gasi un loc de munca” cu participarea reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă;
• Atelier de lucru : „Parinte timp de o zi pentru un copil abandonat ” desfasurat cu reprezentanti ai Centrul de protectia copilului Năsăud;
• Conferinta finala – incheiere proiect cu participarea oficialitatilor locale si regionale, precum si a reprezentantilor mass-media;
• Prezentare documentar „Viata lui Ion Bârlădeanu”, „ Gheorghe Zamfir” – Documentar despre viata unor artisti;

Acest proiect este finantat de Comisia Europeana prin Programul „Europa pentru Cetateni”

Manager de proiect – Carmen Soare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5