Ministrul Economiei, „interpelat” de prefectul Ţintean pe tema electrificărilor

Vosganian: Răspunsul se dă cu creionul în mână de la caz la caz

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, consideră că problema extinderii de reţele la grupuri de case sau sate izolate are rezolvare de la caz la caz, în funcţie de costuri şi de eficienţă economică. Demnitarul a fost întrebat pe această temă de prefectul Ioan Ţintean, asta în condiţiile în care tema preocupă atât pe preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cât şi pe parlamentarii bistriţeni ai USL.

„În legătură cu electrificarea, eu am avut o vreme când eram ministru al Economiei şi Finanţelor şi îmi era mai simplu să obţin finanţările, pentru că dimineaţa scriam scrisori ca ministru al Economiei şi le citeam ca ministru al Finanţelor. Am făcut o acţiune în acest sens. Experienţa de atunci îmi spune că nu poţi da un răspuns direct la această întrebare, pentru că fiecare caz este specific”, a răspuns Varujan Vosganian.

Potrivit demnitarului, există cătune sau pâlcuri de case care nu au autorizaţie de construcţie, dar şi locuinţe construite în zone inundabile sau cu alunecări de teren care nu pot solicita racordarea la reţele electrice.

„Există locuinţe risipite pe coaste de munte, unde distribuitorul de energie electrică nu găseşte eficienţa economică. În Legea energiei care a fost votată, există o anumită condiţie privind îndeplinirea unor indicatori de eficienţă, şi dacă respectivele locuinţe nu respectă aceşti indicatori, adică prezumatul consum nu va acoperi costurile de investiţii pe o perioadă lungă de timp, atunci distribuitorul nu va insista să facă electrificarea. Dacă o locuinţă respectă toate aceste condiţii, să aibă autorizaţie, să fie într-o zonă sigură din punct de vedere pedologic, şi există parametri care să arate că va avea un consum suficient de ridicat şi, fireşte, va avea din ce să plătească, atunci situaţia e alta. De aceea, răspunsul se dă cu creionul în mână de la caz la caz”, a adăugat ministrul Economiei.

Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita și Hunedoara se află printre judeţele cu cele mai multe locuinţe neelectrificate. La nivel naţional, circa 86.000 gospodării din peste 2.200 localităţi sunt neelectrificate, dintre care peste 4000 sunt din judeţul nostru. Pentru ca toată România să fie luminată, în ce sens doriţi dumneavoastră, ar fi nevoie de un buget de 915 milioane lei.

Comentarii

16/03/13 08:45
Un cititor ...

In zona Unirea de exemplu, din soseaua principala si pana la casele "izolate" de langa fosta "Avicola"... este ceata si berzna totala. Pe aici circula toti muncitorii de la halele particulare de productie ( industriala , sau comerciala ), femeile, copiii si batranii nostri... printr-un loc dosit, retras si intunecos,cu o "laie de caini hoinari" si de "boschetari " ce-si fac veacul pe la fosta Casa agrinomului ... Aici ( si nu numai aici... am dat doar un exemplu...) cand se vor pune macar 2 becuri de iluminat public ? Pana si reteaua de curent electric pentru uzul gospodariilor din zona, este efectiv abandonata si cutiile de legaturi electrice stau sa cada ( sa se rastoarne) si nimeni nu face nimic... Primaria zice ca-i reteaua "ei" si este data doar in "comodat" la RENEL... iar acesta din urma spune ca nu-i a sa si nu-i intereseaza... Oare pe cand se vor termina aceste situatii la noi in municipiu ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5