La Nuşeni, Ioan Mureșan, un primar de cursă lungă

"Primarul ăsta, al nostru, o făcut multe cât ceilalți de dinainte laolaltă"

O plimbare prin satele comunei Nușeni, acum, în luna lui prier, îți oferă surprize plăcute și neașteptate. Cunosc bine zona aceasta. Am colindat satele de multe ori în cei peste 55 de ani, în calitate de jurnalist ori vizitând colegii din anii de școală: Aurelia Pop din Rusu de Sus, Liviu Greluș din Malin, Anisia Bucșa din Beudiu, Ștefan Oșan din Feleac, Ioan Boloș din Nușeni, mulți ani primar în Budacu de Jos, ori Ovidiu Oltean, feciorul popii, cel care ne aducea la internat prescură pe care o savuram, pe ascuns, de frica pedagogului.  

Pornesc împreună cu primarul Ioan Mureșan, într-un fel de promenade de lucru. Primarul, un om cu vorbă bună, şi foarte respectat de către cetățenii din sate, fiindcă nu este în stare să supere pe cineva nici măcar cu cuvântul. În fața primăriei din Nușeni, un adevărat centru de sănătate. Este dispensarul medical, o construcție modern, multifuncțională. Cabinet pentru medicul de familie dotat corespunzător, un cabinet stomatologic și, în curând, o farmacie. Aici, la Nușeni, sănătatea oamenilor este pe mâini bune. Şcoala e plină de viață. Daniel Hrişman, șoferul, are grijă ca în fiecare dimineață, elevii din Vița, Beudiu, Feleac, Malin, Rusu de Sus din comuna Nușeni și Ţentea și Sânnicoară din comuna Chiochiş să ajungă la școala din Nușeni în fiecare dimineață, în condiții bune. Șoferul Daniel este ca un adevărat părinte pentru copii, care se simt mereu în siguranță.

Căminul cultural este o prezență activă în Nușeni. Ajungem cu primarul și la Biserica Ortodoxă, o adevărată catedrală, și sfinţită recent de mitropolitul Andrei. Este lăcașul de rugăciune ce a necesitat fonduri mari, păstorit de vrednicul preot Ioan Dacian Antal, despre care credincioșii spun că este omul lui Dumnezeu, mereu în mijlocul lor, muncește ca un ales, nu numai în biserică, ci și în viața socială. Și așa a ajuns să se spună despre el, mai ales de către bătrâni, că ăsta-i Popa Nost. Alături de biserică s-a ridicat și o capelă mortuară, semn al civilizației actuale. Ajungem pe drumul către Mănăstirea Sfântul Ilie, un drum asfaltat, flancat de stâlpi ce luminează noaptea până sus. Ne oprim şi intrăm în grădinița în construcție ce se află spre finalizare. Un dar pentru copiii din Nușeni, spune primarul. Mai în sus, un parc pentru odihnă și recreere, iar în vecinătate terenul de sport. Şi aici vine o altă surpriză, teren de sport în Nușeni cu nocturnă pentru cei care doresc să facă mișcare și seara târziu.

 Ne continuăm vizita. Intrăm în Rusu de Sus. Trecem podul de peste Meleș. Vedem basculante uriașe încărcate. Se lucrează la drumul județean Beclean - Chiochiș ne spune primarul. Oprim la școală, construcție în plină modernizare. În față se lucrează la canalizare, alături căminul cultural gătit parcă de sărbătoare. Străbatem ulița Broşteasca asfaltată, vedem șanțuri betonate, case și anexe de revistă, semn că aici locuiesc gospodari deosebiţi. Întâlnim cu sapa pe umăr, ca-n vremurile din tinerețe, pe Petru Moroșan, un sfătos povestelnic. “Domn primar, oare îi de semănat mălaiul, spinii s-o scuturat, îi cald, om sămăna, nu cred că-i devreme” este discuția cu primarul Ioan Mureșan. “Vreau să samăn cam un hectar de mălai pentru mămăligă și animale”. Şi bătrânul intră pe tarla cu sapa. “Îi bun terenul, pot să-i dau sămânța”.

În Rusu de Sus văd ulițe asfaltate, satul înnoit, încât îmi spune, primarul: “mi-a scris o doamnă de loc de aici, plecată în altă parte, că revenind acasă, aproape că n-a recunoscut satul copilăriei”. Drumul către Malin e asfaltat. Pe zeci de kilometri de drumuri locale a fost turnat asfaltul în anii în care la comanda administrației locale se află Ioan Mureșan. Drumurile agricole, de asemenea asfaltate, depășesc în lungime 10 km. Aproape de intrarea în Malin o livadă înflorită, parcă proiectată de un arhitect. Semn că cireșele vor îndulci mulți consumatori, aceasta este proprietatea domnului Orban, cel care într-un alt loc din sat are o exploatație apicolă demnă de revistele de specialitate. Văzând intensa activitate a albinelor îmi vin în minte câteva versuri scrise de Zaharia Stancu. “Am prins în zori o stea care cădea/ Să nu lovească-n aripi, în aer o albină/ Ce se-ntorcea grăbită în zbor cu cofa grea/ Către prisaca ei de miere și lumină”.

 În Malin văd multe uliţe asfaltate. Şi drumul către Dumbrava, pe 4 kilometri, de asemenea asfaltat. Aici în satul Malin se lucrează la Biserica ortodoxă. “Vrem ca în curând să facem o sărbătoare creștinească aici” ne spune un cetățean întâlnit în cale. Prin Beudiu ne reculegem în fața monumentului eroilor. Urcăm apoi în Feleac, unde te poți pierde pe ulițele întortocheate asfaltate cu marcaje, treceri de pietoni, chiar un fel de sens giratoriu, un sat inundat de pomi fructiferi, cu proprietari de ferme de bovine și ovine. 

Comuna Nușeni devine o frumoasă zonă turistică și asta e meritul lui Ioan Mureșan. Vorba lui badea Bucşa din Beudiu: “primarul ăsta, al nostru o făcut multe, cât toți ceilalți de dinainte laolaltă. De asta e primarul nostru pe viață. S-o știți, de la mine”.

T. Săsărman

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5