Învățământul profesional și tehnic – opțiune pentru prezent și viitor. În atenția absolvenților de gimnaziu – clasa a VIII-a!

Pentru anul școlar 2023- 2024, ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC (ÎPT) este organizat prin Liceul Tehnologic de 4 ani (IX-XII) cu trei profile: Tehnic, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului și Învățământ profesional și învățământ dual, cu durata de 3 ani.

 

Învățământul profesional este organizat după clasa a VIII-a, cu frecvență, cursuri de zi, finalizat cu examen de certificare a calificării profesionale nivel 3.

-   clasa a IX a reprezintă pregătirea profesională de bază, cu 5 săptămâni stagii de pregătire practică;

-  clasa a X-a și clasa a XI-a, pregătire profesională generală și de specialitate, cu 9 săptămâni stagii de pregătire practică respectiv 10 săptămâni stagii de pregătire practică.

Elevii beneficiază de susținere financiară prin programul de protecție socială „Bursa profesională” / 200 lei lunar. Elevii de la învățământul dual primesc suplimentar o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice, precum și alte facilități.

ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI DUAL – se organizează în unități de învățământ care au încheiate contracte -cadru cu operatorii economici. Acestea sunt:

1. Liceul Tehnologic Grigore Moisil Bistrița: Operator la mașini cu comandă numerică – 16 locuri, învățământ dual și 8 locuri ÎP, Sudor – 10 locuri, învățământ dual și 14 locuri ÎP, Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic – 10 locuri, învățământ dual și 14 locuri ÎP, Mecanic auto/Tinichigiu vopsitor auto, Recepționer-distribuitor.

2.  Liceul Tehnologic Bistrița: Electrician exploatare joasă tensiune, Tâmplar universal.

3.  Liceul Tehnologic Agricol Bistrița: Mecanic auto, Horticultor -10 locuri, învățământ dual și 14 locuri ÎP.

4. Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița: Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație; Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, Bucătar, Cofetar-patiser.

5.  Liceul Tehnologic Agricol Beclean: Mecanic agricol, Operator la mașini cu comandă numerică, Confecționer produse textile - 15 locuri învățământ dual și 9 locuri ÎP.

6.   Liceul Silvic Transilvania Năsăud: Pădurar, Operator fabricarea și prelucrarea polimerilor.

7. Liceul Tehnologic Feldru: Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic - 14 locuri, învățământ dual, Mecanic utilaje cale și terasamente - 14 locuri, învățământ dual.

8.   Liceul Tehnologic Telciu: Lăcătuș mecanic prestări servicii.

9.   Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Maieru: Mecanic auto, Lucrător hotelier.

10. Liceul Tehnologic Florian Porcius Rodna: Mecanic auto.

11. Liceul Tehnologic Lechința: Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic.

12. Liceul Tehnologic ICR Căianu Mic: Mecanic auto.

13. Liceul Radu Petrescu Prundu Bârgăului: Strungar.

14. Liceul Teoretic CRV Teaca: Comerciant-vânzător.

15. Școala Profesională Tiberiu Morariu Salva: Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație.

16. Școala Profesională Târlișua: Sudor.

   17. Școala Profesională Specială Sfânta Maria Bistrița: Lăcătuș mecanic prestări servicii, Frizer- coafor-manichiurist - pedichiurist, Bucătar, Zugrav,ipsosar,vopsitor,tapetar.

 

Absolvenții de învățământ profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a la învățământului liceal, zi sau seral.

Inspector școlar general, prof. Mircea Cristian NICULA

                                           Inspector școlar pentru ÎPT, prof. Speranța UNCIU,
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5