Vezi oferta liceelor bistriţene pentru învăţământul profesional de 3 ani!

Inspector şcolar pentru ÎPT, prof. Speranţa Unciu

Pentru anul şcolar 2014 - 2015, învăţământul profesional şi tehnic (ÎPT) este organizat  prin Liceul tehnologic de 4 ani (IX - XII) cu trei profile -  tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului  - şi Învăţământ profesional cu durata de 3 ani.

Învăţământul profesional cu durata de 3 anireglementat prin Ordin nr. 3136 din 20 februarie 2014  - este organizat după clasa a VIII- a, cu  frecvenţă, cursuri de zi, finalizat cu examen de certificare a calificării profesionale.

Clasa a IX - a reprezintă pregătirea profesională de bază, cu 5 săptămâni stagii de pregătire practică; clasa a X-a şi clasa a XI - a, pregătire profesională generală și de specialitate, cu 9 săptămâni stagii de pregătire practică respectiv 10 săptămâni stagii de pregătire practică. Elevii beneficiază de susţinere financiară – prin programul de protecţie socială ”Bursa profesională” / 200 lei lunarElevii pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică.

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani se organizează în unităţi de învăţământ care au încheiate contracte – cadru cu operatorii economici, acestea sunt:

1. CT Gr. Moisil Bistriţa:  lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, mecanic auto, sudor.

2. LT Forestier Bistriţa: Tâmplar, Electrician exploatare joasă tensiune

3. LT Agricol Bistriţa: Mecanic agricol

4. LT de Servicii Bistriţa: ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie; frizer - coafor – manichiurist - pedichiurist;

5. LT „H. Coandă” Beclean: Confecţioner produse textile, Instalator instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze

6. LT Agricol Beclean: Mecanic agricol

7. LT Târlişua: Sudor

8. LT Telciu: Lăcătuş mecanic prestări servicii.

9. LT „S. Haliţă” Sg. Băi: Lăcătuş mecanic prestări servicii.

10.   LT „Liviu Rebreanu” Maieru: Lucrător hotelier

11.   LT Lechinţa: Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic

12.   LT Feldru: Electrician exploatare joasă tensiune şi Confecţioner produse textile.

13.   Colegiul Silvic Transilvania Năsăud:  Pădurar, Fermier montan

14.   LT ICR Căianu – Mic: mecanic auto.

Absolvenţii de învăţământ profesional cu durata de 3 ani care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI a a învățământului liceal.

Atenţie! 22 – 23 mai 2014 secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial completează fişa de înscriere în ÎP de 3 ani şi o eliberează candidaților şi în

•         26 – 27 mai 2014 se face înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care şcolarizează ÎP de 3 ani – prima etapă, urmează etapa a II a, a III a,  până în 8  septembrie 2014, conform calendarului de admitere.

          Aşadar fiecărui elev i se asigură şansele de continuare a studiilor în funcţie de aspiraţiile şi potenţialul individual de învăţare. Este bine ca absolvenţii învăţământului gimnazial să aleagă cea mai bună variantă pentru viitorul ce le aparţine.

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]