Împăduriri de toamnă cu Tăşuleasa Social: Sâmbătă, plantăm la Budeşti-Fânaţe!

“Budeşti este comuna cea mai săracă în păduri din judeţul Bistriţa-Năsăud: doar 4% suprafaţă împădurită (200 hectare împădurite din 5000 suprafaţa totală). Bătrănii satului cred că ploaia le ocoleşte câmpurile tocmai pentru că satul nu are păduri. Noi am mai plantat aici acum 2 ani şi continuăm astăzi cu 10.000 de puieţi de salcâm.

          Vă aşteptăm fie la ora 8:30 în Bistriţa (la Palatul de Justiţie, de unde asigurăm transportul), fie direct la locul de plantare, la ora 9:30.

          Nu uitaţi acasă: bocanci sau cizme de gumă, haina de ploaie şi putere de plantat! Noi aducem: voie bună, unelte, puieţi, sandwich-uri şi apă pentru toată lumea!”, transmite Tăşuleasa Social, pe facebook.

***  

          De-a lungul timpului, pădurile naturale din Budeşti (sau Vecea în trecut) au fost defrişate şi înlocuite cu plante de cultură ori au fost transformate în păşuni şi fânaţe, dar exploatarea neraţională şi păşunatul intensiv au condus la degradarea terenului.


          Acum şapte ani, au fost identificate patru perimetre de ameliorare a terenurilor degradate – Budeşti, Budeşti Fânaţe, Ţagu şi Ţăgşor – pentru împădurirea unei suprafeţe de circa 110 hectare, cu finanţare de la bugetul de stat şi din fondul de ameliorare constituit la nivelul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Lucrările au debutat abia în 2012 şi doar pe trei perimetre, fiind plantaţi peste 470.000 de puieţi (gorun, pin, frasin, cireş, mălin American, păducel, cătină, sălcioară), investiţia fiind de peste 1,3 milioane lei.

          Din mai 2013, Budeştiul se laudă cu aproape 70 hectare „în plus” la fondul forestier, deşi mai este mult de muncă şi în următorii ani. De aceea, din fericire, povestea continuă acum cu voluntarii Tăşuleasa Social.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5