La Budeşti s-a dat startul în Luna Pădurii. 40 hectare de teren degradat sunt împădurite, în aceste zile. Peste 150 hectare, în ultimii 5 ani

Satele Budeştiului erau ocolite de ploi, iar terenurile se degradau, de aici porneşte povestea unui proiect de succes al administraţiei locale şi al specialiștilor de la Garda Forestieră (sau fostul ITRSV).  Comuna Budeşti (sau Vecea) era una dintre cele mai deficitare unităţi administrativ-teritoriale din Bistriţa-Năsăud din punct de vedere al gradului de acoperire cu pădure. Adică, din suprafaţa de 5325 hectare a comunei, doar 4,23% reprezenta fond forestier.

De la aceste realităţi, au fost identificate patru perimetre de ameliorare a terenurilor degradate – Budeşti, Budeşti Fânaţe, Ţagu şi Ţăgşor – pentru împădurirea unei suprafeţe de circa 110 hecatre, cu finanţare de la bugetul de stat. Studiile de fezabilitate au fost aprobate în 2007, dar lucrările primei etape au debutat abia în 2012 şi doar pe trei perimetre. În mai 2013, Budeştiul se lauda cu aproape 70 hectare „în plus” la fondul forestier.

Pentru cel de-al patrulea obiectiv, Budeşti Fânaţe, cu o suprafaţă de circa 41,07 ha,  s-a încercat obţinerea unei finanţări, încă din anul 2011, de către  administrația locală. Finalmente, reconstrucția ecologică forestieră este finanțată de Ministerul Apelor și Pădurilor prin Garda Forestieră Cluj, beneficiară fiind comuna Budești.

„În 15 martie s-a dat startul împăduririi la Budeşti, în acest proiect al Ministerului Apelor şi Pădurilor. Este vorba despre 40 hectare de teren. Lucrările de plantare se vor încheia în 2 săptămâni, însă durata proiectului este de 4 ani, pentru că aici vor fi efectuate şi alte lucrări, de întreţinere, completări, de combatere a dăunătorilor etc. Împădurirea nu înseamnă doar plantarea puieţilor”, ne-a declarat primarul Vasile Codrea.

De altfel, pe acest perimetru sunt plantaţi, de firma care şi-a adjudecat lucrările, aproximativ 200.000 de puieţi, din speciile paltin şi frasin. Valoarea proiectului este de circa 1.091 milioane lei.

„Este un proiect de suflet. Este o moştenire pentru generaţiile viitoare, cred că va rămâne ceva după noi. În ultimii 5 ani, în comuna noastră au fost împădurite peste 150 hectare. Pe lângă cele 2 proiecte majore implementate cu cei de la Garda Forestieră, am mai avut proiectele de împădurire cu Tăşuleasa Social, dar şi cu alţi voluntari. Va rămâne ceva după noi, pentru că şi alţii au făcut ceva pentru noi, generaţia actuală”, a precizat primarul comunei Budeşti.

Această investiţie de ameliorare silvică vizează îmbunătăţirea condiţiilor climatice zonale, protejarea terenurilor agricole învecinate şi, nu în ultimul rând, creşterea suprafeţei de pădure, care va avea efecte benefice pe termen lung atât din punct de vedere economic, ţinând cont de lipsa de material lemnos din zonă, cât şi din punct de vedere peisagistic.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5