Emigranţii români pot beneficia de aşa numitele „prestaţii familiale”

Fiecare ţară UE are propriile reguli în privinţa încurajării familiilor, în special a celor cu copii. În România, există indemnizaţia pentru creşterea copiilor în vârstă de până la doi ani, a cărei valoare, în cazul în care cel puţin un părinte este salariat şi vrea să-şi întrerupă serviciul pentru creşterea celui mic, se ridică la 800 de lei pe lună. După ce copilul împlineşte doi ani, suportul acordat de stat scade brusc la 40 de lei pe lună. Dacă unul din părinţi lucrează în altă ţară UE, poate să ceară renunţarea la suportul oferit de statul român, în schimbul celui oferit de statul gazdă. De exemplu, în Italia, mamele primesc o indemnizaţie lunară de maternitate de 300 de euro, care se acordă pe o perioadă de cinci luni.

Apoi, se acordă o alocaţie pentru nucleul familial, a cărei valoare este calculată în fiecare an prin lege. Astfel, cineva care lucrează legal într-o ţară UE şi are copii acasă în România, poate primi bani de la statul străin pentru întreţinerea lor.

Aceasta nu este singură formă de ajutor social pe care ţările membre UE o acordă emigranţilor. Pensia mixtă sau şomajul încasat la distanţă sunt alte forme prin care emigranţii se pot bucura de alte beneficii în bani. Emigranţii care plătesc la asigurările sociale din ţările UE pot beneficia de câteva puncte la pensie, calculate după regulile ţării în care au muncit, puncte ce se vor aduna la cele acumulate în România. Banii cotizaţi la fondul de şomaj pot să aducă în cazul concedierii sau încetării contractului de muncă, plata indemnizaţiei, după regulile ţării în care ai muncit, chiar dacă te-ai întors în România.

Ajutorul de şomaj se acordă pe o perioadă de maximum 90 de zile, la valoarea celui acordat în ţara respectivă. Ajutorul se acordă numai dacă persoana respectivă nu-şi găseşte nimic de lucru potrivit pregătirii profesionale, în această perioadă de trei luni. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud este depusă o singură cerere în acest sens. Solicitarea vine din partea unui cetăţean român care a muncit în Germania, dar până în acest moment forţele de muncă nu au soluţionat cererea, şi din cauza procedurilor birocratice greoaie. La Agenţia Locală Bistriţa pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de la începutul anului şi până acum, zece persoane au depus cereri pentru eliberarea certificatelor privind stagiul de cotizare şomaj. Conform normelor UE în domeniu, aceste certificate contribuie la întregirea perioadei în care persoanele au plătit contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii. Din păcate, emigranţii români nu se înghesuie să depună cereri pentru nişte drepturi ce li se cuvin, şi din cauza lipsei de informare, dar cel mai tare îi dezarmează „hârţogăraia” cerută.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5