Consiliul Local Bistriţa, în joc pasiv când vine vorba de susţinerea echipelor de handbal ale CSM

Echipa de handbal feminin a CSM Bistriţa riscă să fie desfiinţată, asta după ce Consiliul Local Bistriţa a respins proiectul care prevedea aprobarea susţinerii financiare multianuale în perioada competiţională 2013-2016.
Nici preşedintele clubului bistriţean, Adrian Moldovan, nici primarul Ovidiu Creţu nu au reuşit să-i convingă pe unii aleşi locali că performanţa şi „obiectivele” se fac cu bani, că sportivele trebuie să mai mănânce, că la efort trebuie şi anumite „susţinătoare de efort” etc. În schimb, consilierii au spus în plen, ca să-i auzim cei câţiva jurnalişti prezenţi, că iubesc sportul, handbalul şi multe alte ramuri. Practic, toţi fac sau au făcut sport, toţi vor ca fenomenul sportiv să existe la Bistriţa. Frumos, dar de acum cine vrea să vadă sporturi de echipă să meargă la Cluj-Napoca, şi la fotbal, şi la baschet, şi la rugby, şi la handbal, mai ales că avem vreo patru bistriţence la U Jolidon Cluj şi pe antrenorul Horaţiu Paşca.
Prin comparaţie, că tot suntem ...comparaţi cu Sălajul, bugetul echipei feminine HC Zalău a fost anul trecut de 24 miliarde lei vechi, 95% fiind asigurat de CJ Sălaj. Normal, aşa şi joacă pe prima scenă, şi în cupele europene. Bistriţenii or fi având mai multe televizoare...

***

În fine, ca să nu vă plictisim. Consiliul Local ar fi urmat să asigure finanţarea Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, începând cu anul competiţional 2013-2014, cu suma totală de 2.100.000 lei pentru activităţile sportive ale echipelor de handbal masculin şi handbal feminin, astfel: în anul competiţional 2013 – 2014 finanţarea să fie în sumă de 600.000 lei, în anul competiţional 2014 - 2015 – 700.000 lei, iar în anul competiţional 2015 - 2016 – 800.000 lei. Pentru turul şi returul campionatului care va începe în septembrie, era necesară suma de 600.000 lei, din care, până la finele lui 2013, trebuia alocaţi 257.050 lei. De altfel, cei 200.000 lei erau prevăzuţi şi în rectificarea bugetară.
Numai că socoteala de la CSM nu s-a potrivit cu cea de la CL. Totul a pornit de la intervenţia preşedintelui de şedinţă, liberalul Sorin Hangan, care a precizat, din capul locului, că fenomenul handbalistic - de la nivel de juniori până la seniori – ar trebui gestionat de „o asociaţie, o entitate” creată ad-hoc, la care să poată adera orice echipă.
De aici a început „bulgărul”, care s-a tot mărit şi cu intervenţiile lui Gelu Muthi, ale viceprimarului Ioan Peteleu (care ştie cum e cu sportul că doar are un sportiv în familie), ale lui Alin Seserman (care amintea de o echipă de volei, de şahişti valoroşi, de jucători de tenis de câmp şi de sute de fotbalişti buni care joacă acum la echipe precum Şirioara). Normal, de baschet n-a mai spus nimic, după ce şi acea iniţiativă a picat de două ori la vot, chiar dacă proiectul era girat de echipa lui Ghiţă Mureşan.
În ecuaţie a intrat şi ecologistul Alexandru Toniuc, care a propus o serie de amendamente, inclusiv ca acel contract să fie semnat pe durata unui an, iar ulterior banii să fie acordaţi în urma analizei Consiliului Local privind îndeplinirea obiectivelor.
Din amendament în amendament, că nu mai înţelegea nimeni nimic, s-a ajuns ca proiectul să fie respins şi gata şi cu handbalul.

***

Echipelele de handbal ale Clubului Sportiv Municipal Bistriţa aveau planuri mari de viitor. Fetele îşi vor să promoveze, în 2015, în Liga Naţională, în timp ce băieţii speră să ajungă, în acelaşi an, în Divizia A.
În sezonul competiţional trecut, echipa masculină a CSM Bistriţa s-a retras în retur, la începutul lunii martie, după ce nu a reuşit să obţină vrei victorie. Linia de clasament, potrivit Federaţiei Române de Handbal, arăta: -12 puncte (0 puncte minus 12 de penalizări), 256 goluri marcate, 454 goluri primite. Fetele au terminat pe poziţia a opta, cu 18 puncte, din 9 victorii (plus 15 înfrângeri). Bistriţencele au marcat 596 goluri şi au primit cu aproape 100 mai multe…
Obiectivele pe care echipa de handbal feminin a Clubului Sportiv Municipal Bistriţa le urmăreşte pentru cei trei ani competiţionali sunt: susţinerea pregătirii sportivelor în vederea atingerii parametrilor morfofuncţionali necesari realizării obiectivelor de performanţă, clasarea pe unul din locurile III-VII în sezonul 2013-2014, clasarea pe unul din locurile II-V – Divizia A (sezon 2014-2015) şi promovarea în superliga de handbal în sezonul competiţional 2015-2016. Un alt obiectiv propus, în ceea ce priveşte echipa de handbal feminin este păstrarea, în componenţa lotului, a sportivelor autohtone în proporţie de 60%.
În ceea ce priveşte handbalul masculin, Clubul Sportiv Municipal îşi propune pentru anul competiţional 2013-2014 reînfiinţarea echipei cu componenţii lotului de juniori I de la LPS Bistriţa (100% localnici). Pentru sezonul competiţional 2014-2015 se urmăreşte participarea la turneul de promovare în Divizia A, cu jucători autohtoni în proporţie de 80% iar pentru sezonul 2015-2016 obiectivul principal este clasarea pe unul din locurile V-IX în cadrul Diviziei A, proporţia de 80% jucători autohtoni păstrându-se.

***
Ar fi multe de spus despre multe. E clar că jocul politic a învins sportul. Ce să te miri de o biată echipă de handbal, când unora li se par mari şi sumele pentru simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5