Vreau un oraş (cu istorie)… ca afară!

În centrul istoric, în fostul Hotel ,,Coroana de aur” a înnoptat Jonathan Harker, personajul principal din romanul ,,Dracula”

Vreau o ţară, ca afară, vorba celor de la Vunk. Vreau un oraş ca afară! Cei mai mulţi dintre noi se gândesc la acest lucru cel puţin o dată pe zi. Nu este o revoltă, o frustrare, este o hotărâre pe care trebuie să o luăm fiecare dintre noi, de la simplu cetăţean, la edil. E un articol pentru cei care au înţeles că se poate şi altfel. Se pare că a înţeles acest lucru şi primarul Ovidiu Creţu. Fără să fiu cuprinsă de elanuri electorale, fără să încerc să pledau obiectivă, voi fi cât să poate de subiectivă, ca să priceapă toţi.

Ovidiu Creţu este unul dintre puţinii politicieni care a înţeles că şi la noi se poate ca multe lucruri să fie la fel de naturale, de corecte, de sănătoase şi de fireşti ca afară. Istoria unui oraş, respectul faţă de oraş, bucuria, confortul oamenilor care îl locuiesc nu sunt lucruri de închiriat, de împrumutat sau de pomană. Sunt lucruri care trebuie urnite cumva…de ce nu, să ne redescoperim trecutul oraşului.

Citeam undeva, că trecutul îşi oferă o doză de siguranţă, pe când prezentul şi viitorul doar nelinişti, mai ales în România…

Vineri, 20 aprilie, primarul Ovidiu Creţu, pe urmele contelui Dracula. Ora 10.00, într-o conferinţă de presă, în aer liber, în centrul istoric, primarul Ovidiu Creţu, însoţit de istoricul de artă Vasile Duda, ne prezintă o clădire, o plăcuţă…altfel, o clădire pe lângă care mulţi dintre noi treceam indiferenţi. Clădirea de la numărul 27 nu mai este un simplu imobil, cel puţin pentru mine…este clădirea fostului Hotel ,,Coroana de aur”, locul unde a înnoptat Jonathan Harker, personajul principal al romanului ,,Dracula”.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Astăzi (n.r. – vineri, 20 aprilie) se împlinesc 100 de ani de la moartea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul celebrului roman ,,Dracula” care îşi plasează acţiunea undeva în zona noastră, Bistriţa şi Tihuţa. Clădirea a cărei faţadă am renovat-o de curând a fost pe vremuri Hotelul Coroana de aur. Aici se presupune că eroul romanului Dracula a fost cazat înainte de a porni mai departe spre Pasul Tihuţa. Am dorit să subliniem că a fost hotelul aici şi că Jonathan Harker a dormit aici. Dracula, un roman de ficţiune, a cărui acţiune este plasată în zona noastră are cred că cea mai mare răspândire şi brandul cel mai cunoscut al zonei noastre de departe în toată lumea, chiar dacă în perioada de dinainte de 1989 a fost refuzată o asemenea asociere. Din punct de vedere al turismului, al dezvoltării prin turism a oraşului Bistriţa, ar fi o crimă să neglijăm acest brand pe care îl avem. De aceea, cu această ocazie vom dezveli şi placa prin care să arătăm ceea ce a fost odinioară aici, şi eu sper, ca în viitorul mediu, în 10-15 ani să se dezvolte aici un Hotel Coroana de Aur. Este deosebit de important pentru viitorul turistic al municipiului Bistriţa să se creeze astfel de ocazii, astfel de puncte de atracţie. M-am întâlnit cu mulţi oameni care au venit prin Bistriţa cu afaceri şi care în momentul în care le-am povestit realitatea istorică, au fost extrem de dezamăgiţi. Oamenii preferă în locul unor realităţi istorice reci şi dure, partea romantică a poveştii Dracula. Cred că acest brand poate fi folosit de municipiul Bistriţa pentru a-şi dezvolta turismul. Ne străduim să reabilităm zona centrală, zona istorică a oraşului, dar dacă nu vom avea şi astfel de poveşti frumoase şi interesante, cred că turiştii vor sta la uşa Bistriţei.

Vasile Duda, istoric de artă: Cred că mai bine acum de 100 de ani, atunci când Bram Stoker şi-a propus să realizeze un roman, o ficţiune, s-a gândit că ficţiunea poate să se apropie de realitate, dacă are şi elemente reale pe care le poţi găsi şi în teren. Astfel, Bistriţa ajunge să fie zona în care se întâmplă evenimente legate de romanul ,,Dracula”. Ne-am gândit că e important să aducem în atenţie, această locaţie. Intenţia este un pic mai veche, cu atât mai mult cu cât această clădire realizată în 1880 – 1884, în forma coroanei, pe care o vedem astăzi, a fost unul dintre hotelurile cele mai celebre pentru începutul secolului XX la Bistriţa, înnoptând aici mai multe personalităţi importante care au trecut prin oraş în perioada respectivă. După 1948, clădirea fiind instituţionalizată, a fost împărţită între mai mulţi chiriaşi, şi-a pierdut funcţiunea de hotel, şi în felul acesta şi-a pierdut şi valoarea esenţială pe care o putem utiliza din punct de vedere turistic, dar atenţionarea şi marcarea până la urmă a acestei istorii, cred că oferă oportunitate, adică posibilitatea de a utiliza şi acest filon, cu atât mai mult cu cât mai există foarte multe elemente originale din zona veche a clădirii, aşa cum se întâmplă în zona etajului, vezi ferestrele. Parterul a fost modificat în secolul XX şi vitrinele actuale nu au legătură cu forma istorică a clădirii. Este important să vedem cum o vom exploata pe viitor.

Ovidiu Creţu: Zona se va schimba substanţial. Eu cred că turiştii care vor veni în Bistriţa, chiar dacă există o concurenţă de cinci stele, vor preferea să doarmă în acelaşi hotel în care a dormit Jonathan Harker.

Jurnalist: Când se va întâmpla ceva concret în acest sens, şi nu vom rămâne doar la stadiul de plăcuţă?

Ovidiu Creţu: Sper să trăiesc atât! (n.r. - râde) E clar, este o clădire, în bună parte, privată. Noi avem o porţiune foarte mică din această clădire. Nu se pune problema ca municipalitatea să o cumpere, să o transforme în hotel. Aici trebuie să intervină banul privat şi administrarea privată a hotelului şi a clădirii respective.

Comentarii

23/04/12 09:37
vizitator

Traducere "dupa ureche". Primarul Cretu, necunoscand o limba straina, inventeaza nume de cladiri. Pe placa montata recent pe cladirea de pe str. Liviu Rebreanu,27 exista gavata imaginea cladirii care poarta inscriptia: "HOTEL KONIG von UNGARN" in germana si respectiv "MAGYAR KIRALY" in maghiara, care inseamna in romaneste "Hotel Regele Ungariei" iar in engleza "The King of Hungary Hotel". Nu stiu de unde ati inventat traducerea romaneasca "Hotel Coroana de Aur", respectiv in engleza Hotel "Golden Crown".Ba mai mult chiar si in germana ati tradus aiurea Hotel "Die Goldene Krone".Asta merge sa o faci la tine acasa ori intr-un grup de aceeasi teapa cu tine dar ca primar nu poti sa-ti arati prostia in vazul lumii. Cuvantul german KONIG este similar cu englezescul KING sau cu ungurescul KIRALY si inseamna REGE si nu Coroana cum gresit a fost tradus. Deci placa respectiva ofera vizitatorului o informatie gresita, la fel ca si prezenta statuii lui Cuza in Piata Unirii, cu care nu are nimic in comun. Asta nu-i promovare. E incultura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5