Casa de la nr. 18 din Piața Unirii. Locuri și obiective emblematice pentru orașul Năsăud, imortalizate în picturi și fotografii

Un astfel de loc sau obiectiv îl reprezintă și CASA DE LOCUIT a familiei jr. DUMITRU NACU (1892 - 1988).

          Este așezată în centrul orașului, în apropierea Primăriei, a Bisericii Ortodoxe Nr. 1 - Catedrală, Casa Parohială și alte clădiri (case de locuit), care prin poziția și arhitectura lor, prin vechimea construcțiilor și prin oamenii ce au trăit și mai trăiesc în ele (moștenitori), prezintă curiozitate și dau o notă elegantă centrului orașului.

          Imobilul datează din anul 1939,  pe frontispiciul căruia s-a fixat o placă comemorativă pe care este scris numele juristului DUMITRU NACU, care prin munca, preocupările și actele de eroism în primul și chiar al doilea Război Mondial, a făcut istorie.

          Imobilul, ca și construcție, are în componență: parterul, cu 5 camere și utilități (bibliotecă, băi etc.) și demisolul, în care pe vremuri exista o spălătorie, fântână și beciuri.

          După instalarea comunismului, proprietarii au fost obligați să se restrângă cu locuința în 2 camere și ceva anexe, iar în celelalte încăperi de la parter și demisol a funcționat Policlinica orășenească cu cabinete medicale: stomatologie, pediatrie, oftalmologie etc., și chiar persoane particulare.

           Ce trebuie știut:

          Despre viața jr. Dumitru Nacu, s-a scris pe parcursul anilor în mai multe publicații:

          - Trei volume dactilografiate ,,D. Nacu cu privire la trecut”, documente ce se găsesc în arhiva Muzeului Grăniceresc Năsăud. 

          - În publicația ,,Plaiuri năsăudene” Nr. 29 din 1944 (prof. univ. Canonicul Titus Mălai, iar prof. Gabriel Țepelia- scriitor, afirmă faptul că, l-a cunoscut pe Dumitru Nacu, ca fiind unul dintre cei mai mari dușmani ai dictaturii și nemților.

          - În ziarul ,,Ardealul” din perioada 1940 - 1944.

          - În 21 octombrie 2016 Muzeul Grăniceresc Năsăud a organizat vernisarea expoziției documentară și fotografii privind pe Dumitru Nacu, o mulțime de documente din presa vremii printre care și copii după dosarele de la securitate, diplome, medalii, alte însemne de recunoștință,  fotografii de pe front, din timpul școlii, facultății, fotografii personale împreună cu familia etc., toate se găsesc în arhiva muzeului, pot fi consultate la cerere.

          Inspirați din consultarea documentelor și mai ales după vernisarea expoziției organizată de Muzeu, au mai scris Olga Lucuța, Nicolae Grumezea, Ioan Mititean, Valentin Gălățan etc. 

          Pentru eroismul,  priceperea și devotamentul de care a dat dovadă pentru activitatea sa desfășurată în timp de război și de pace a fost decorat cu numeroase ordine, medalii, embleme etc., care se găsesc în arhiva Muzeului Grăniceresc din Năsăud. 

          La Năsăud,  Dumitru Nacu a primit Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Năsăud – post-mortem conform hotărârii Nr.  52/2004 pentru întreaga sa activitate desfășurată în scopul apărării patriei și dezvoltării județului și orașului Năsăud.

          Familia jr. Dumitru Nacu (1892-1988)

          Dumitru Nacu s-a căsătorit în anul 1926 cu Maria Terente (1903 - 1978) de origine maramureșeancă, învățătoare de profesie. 

          Din căsătorie au avut un singur fiu, pe Alexandru (Delu) Nacu

          Delu s-a căsătorit cu Coțea Maria, arhitect, din Brașov, din căsătorie au un singur fiu, pe Mircea Nacu (singurul nepot al domnului Dumitru Nacu), care este în viață în Brașov.

          Dumitru Nacu, fost Primar al orașului Năsăud și Prefect al județului (și multe alte funcții administrative), a fost cunoscut în Năsăud ca fiind un om sobru, cu personalitate aparte, o ținută îngrijită, s-a respectat și a respectat pe cei din jur.

          Era un om sociabil, un mare povestitor, prieten cu vecinii, în mod deosebit cu Dl. I. Pleș Gheorghe (1894 – 1979) maistru constructor, amândoi pasionați cu pescuitul.

          Restaurarea clădirii 

          Din anul 2013 este proprietar fam. Rusu Petru cu soția Anca, (au o fetiță Maria).

          Petrică Rusu este absolvent al Liceului Silvic din Năsăud (2003), dar înclinat de mic spre arta în construcții.

          Căsătorit fiind, pleacă în Irlanda –  Dublin, unde se califică în meseria de zidar - restaurator de case (clădiri) vechi.

          După cumpărarea imobilului în 2013 de la moștenitorii lui Dumitru Nacu, lucrează la restaurarea clădirii de unul singur (numai la nevoie, cu mână de lucru necalificată).

          În interior,  atât la parter cât și la demisol sunt păstrate același număr de încăperi, cu aceeași arhitectură.

          În exterior,  partea de demisol, rămâne cărămidă aparentă iar parterul va fi tencuit, respectând arhitectura veche.

          Pe frontispiciul clădirii, este așezată și rămâne placa comemorativă, cu numele fostului primar al orașului Năsăud - Dumitru Nacu. 

          Bravo noului proprietar – Rusu Petre, care și în prezent (octombrie 2022) lucrează la reabilitarea imobilului (restaurare), urmând ca în curând să fie dat în folosință.

          Este o clădire frumoasă,  întreținută, iar prin vechimea și importanța ei, poate intra în galeria obiectivelor emblematice (istorice) năsăudene.

 

 23.10.2022                                                                    Floarea Pleș 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5