Care sunt etape tratamentului cu laser pentru parodontoză?

Tratamentul cu laser pentru parodontoză este considerat o descoperire revoluționară în stomatologie. Reprezintă o procedură minim invazivă, ce promite rezultate ce se mențin o durată mai mare de timp. Studiile realizate au arătat faptul că laserul este mult mai eficient decât intervențiile chirurgicale clasice în eliminarea bacteriilor ce provoacă apariția parodontozei. Orice tratament laser parodontoză implică urmarea anumitor pași:

  1. Analiza pacientului din punct de vedere parodontal

Cel mai bun tratament pentru parodontoză este stabilit doar de către medic, în urma unei evaluări detaliate. Medicul va măsura pungile parodontale, va analiza radiografiile și va discuta cu pacientului pentru a-i afla istoricul și a identifica factorii de risc.

  1. Detartrajul și rezolvarea problemelor dentare

Consultul inițial este urmat de rezolvarea problemelor dentare identificate – carii, plombe vechi, lucrări protetice ce necesită ajustări, etc. Aceste probleme reprezintă într-o anumită măsură factori de risc pentru apariția parodontozei, deci trebuie eliminați. După ce au fost soluționate toate problemele orale urgente, se trece la eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului prin detartraj.

Știai că de fapt totul începe de la acumularea plăcii bacteriene? Dacă nu există o igienă orală corectă, resturile alimentare nu sunt îndepărtate corespunzător, ajung să se transforme în placă bacteriană și ulterior în tartru. Tartrul provoacă gingivită, iar aceasta, netratată, se transformă în boala parodontală. Este un cerc vicios ce începe de la o igienă orală precară.

  1. Eliminarea pungilor parodontale

După eliminarea cariilor și a celorlalte probleme dentare și după detartraj, se reevaluează situația pacientului și se măsoară din nou pungile parodontale. Ulterior medicul decide unde trebuie să intervină cu acest tratament cu laser – poate fi la un singur dinte sau la toți dinții. În cazurile mai grave, tratamentul cu laser se desfășoară pe parcursul a patru ședințe. În restul situațiilor sunt de ajuns două ședințe, programate la o distanță de o zi. Tratamentul cu laser se realizează sub acțiunea anestezicului local pentru confortul pacientului. Nu vorbim de durere sau disconfort la fel de mare ca în cazul tratamentului standard în care se utilizează bisturiul. Nu există durere nici după intervenția cu laser.

  1. Îngrijirea gingiilor

Tratamentul pentru parodontoză se încheie cu o îngrijire specială a gingiilor. Se recomandă periajul zilnic cu o periuță cu dinți moi sau utilizarea apei de gură dacă periajul este dureros, iar după o săptămână poate fi introdus periajul interdentar. Vizitele regulate la medic și detartrajul periodic nu trebuie să lipsească din calendarul tău.

Vorbim, de fapt, de măsuri de profilaxie prin care te asiguri că boala parodontală nu va recidiva și că te vei bucura de o dantură sănătoasă. Acumularea plăcii bacteriene reprezintă cauza multor afecțiuni orale răspândite în rândul pacienților. Cu o igienă orală corectă, cu un periaj zilnic realizat corect, igienizări profesionale realizate la cabinetul medicului stomatolog poți împiedica apariția plăcii bacteriene și implicit, a tartrului. De ce să ajungi în situația în care riști să îți pierzi dinții să ai nevoie de un tratament cu laser pentru parodontoză când poți avea o igienă orală corespunzătoare și poți evita toate aceste probleme?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/XJptUS8nbhs

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5