Bistriţeni în Tabor

Revista de cultură şi spiritualitate românească „Tabor”, ajunsă la număr pe februarie, este dedicată marelui poet al Ardealului, Ioan Alexandru, la 70 de ani de la naştere. Primul material prezent este cel al regretatului mitropolit Bartolomeu Anania, „Iubirea este o dogmă”, predică rostită la prohodirea lui Ioan Alexandru, acolo unde şi-a găsit somnul veşnic, la Nicula, pe 23 septembrie 2000: „Ioan Alexandru nu pleacă, ci se întoarce”. Dacă Vasile Avram spune că „Ioan Alexandru s-a culcat sub un câmp de brânduşe”, Î.P.S. Iustinian al Maramureşului, într-o convorbire cu Vasile Tomoioagă, spune că a avut o dragoste frăţească de netăgăduit cu poetul.

Criticul bistriţean Andrei Moldovan, în textul „Ochii lui” luându-se la trântă cu timpul, pe care-l consideră nedrept, subliniază: „Ioan Alexandru este sufletul cel mai pur ce s-a dăruit poeziei ca formă de existenţă al lui Dumnezeu”. Ioan Pintea ne descrie întâlnirile cu Ioan Alexandru printr-un jurnal prin care îndeamnă tânăra generaţie să citească din marele poet: „Chipul în bronz al fratelui Ioan se poate întoarce liniştit la Bistriţa sau oriunde în această Transilvanie, pe care a cântat-o şi iubit-o ca nimeni altul”. Părintele profesor Ioan Chirilă ne descoperă latura de ebraism şi mărturisitor a poetului, iar Constantin Cubleşan face referire la descântecele de dragoste de ţară. Ioan Buzaşi, Aurel Sasu, Mircea Popa, Iulian Boldea, cu toţii surprind imaginea nepereche a poetului Alexandru. Părintele şi scriitorul Ioan Pintea vorbeşte despre scrisorile de la Rohia dintre Ioan Alexandru şi Iustinian Chira, care sunt un act reparatoriu generos şi necesar pentru recunoaşterea şi readucerea în actualitate a poetului prin publicarea acestora. Interesant este interviul semnat de Călin Emilian Cira cu ilustrul profesor Sever Ursa, care vorbeşte despre legăturile poetului cu Maieru, pe care l-a vizitat de multe ori, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă: „Ioan Alexandru era un dăruit vorbitor, un extraordinar mânuitor al verbului. Era imposibil să nu-l urmăreşti sau să protestezi ceva la el”.

Un număr de sărbătoare, în care ne bucurăm de reîntoarcerea în mijlocul nostru a poetului Ioan Alexandru, a cărui chip ne salută zi de zi din faţa Bibliotecii Judeţene. Este ultimul număr pe care l-a girat, cu inteligenţa şi bunătatea sa, cel care a înfiinţat revista, mitropolitul Bartolomeu. Probabil că în luna martie ne vom întâlni cu un număr special dedicat blândului păstor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5