Studentul Călin Cira

Cu interviu în revista „Tabor”

În numărul patru al revistei de cultură şi spiritualitate românească „TABOR” editată de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la imprimeria „Ardealul” din Cluj-Napoca, găsim şi un interviu al năsăudeanului Călin Cira, un fost elev eminent al Colegiului Naţional „George Coşbuc”. Acum student al Facultăţii de Istorie, secţia Biblioteconomie şi, de asemenea, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă, ambele din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, fiul preotului paroh Georgică Cira de la Biserica „Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan”, care se află în curtea Spitalului orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud, ţine ştacheta sus, făcând cinste şcolilor năsăudene, dar şi părinţilor.

Studentul Călin Cira a realizat interviul cu părintele Serafim Man, intitulat „Părintele Nicolae a avut destinul sfinţilor”, la 27 septembrie 2008, în Mănăstirea Rohia, unde au discutat despre Nicolae Steinhardt, interviu care a apărut în acest număr din iulie al revistei Tabor, ce a fost dedicat integral Monahului de la Rohia.

Aflăm cu această ocazie, dacă nu ştiam deja, că părintele arhimandrit Serafim (Ştefan) Man „a avut un rol hotărâtor în viaţa lui N. Steinhardt prin faptul că l-a călugărit”. Răspunzând întrebărilor studentului Călin Cira, părintele Serafim Man mărturiseşte despre întâlnirea cu Constantin Noica, cel care l-a sfătuit pe N. Steinhardt să se retragă la Rohia după ce acesta a fost izolat de unii prieteni şi evreii săi, pentru faptul că a trecut la creştinism.

Aici, la Rohia, se ocupă de Biblioteca mănăstirii pe perioada verii, deoarece iarna şi-o petrecea la Bucureşti. După doi ani de navetă, se stabileşte definitiv la Rohia, mărturisindu-i duhovnicului lui, părintele Serafim, că doreşte să moară în haină călugărească, ceea ce s-a întâmplat la 16 august 1980, fără ştirea Arhiepiscopiei, fără ştirea nimănui… Mai târziu, mărturisea că l-a călugărit deoarece „În zilele noastre (n.r. anii ’80) în numele ştiinţei este combătut Dumnezeu, biserica, religia… tot ce este sfânt. Ori, un filozof adevărat poate fi creştin, mai mult, poate fi călugăr la o mănăstire… El, înainte de a se boteza, a studiat multe religii şi a aflat din toate că adevărata Biserică, adevărata credinţă este Ortodoxia. Iar noi acestui om trebuie să-i dăm atenţie, trebuie să-i purtăm de grijă pentru că ne-a ales…”.

Mărturiseşte, de asemenea, cu păreri de rău „Părintele Nicolae a avut destinul sfinţilor… cât au fost în viaţă nu erau cinstiţi, nu erau cunoscuţi… Aşa s-a întâmplat şi cu el. Cât a fost în viaţă nu prea a fost valorificat la înălţimea pe care o avea. Abia acum, după moarte, abia acum s-a deschis mintea multora şi s-a descoperit cu adevărat prestigiul lui, cine a fost, ce şi cum a gândit, ce a făcut. Abia acum. Exact ca la sfinţi”.

În Revista „Tabor” a cărui colegiu director este compus din P. Bartolomeu Anania, P. Andrei Andreicuţ, P. Sofroniu Drincec, P. Iustinian Chira, P. Petroniu Florea, P. Irineu Pop, P. Vasile Fluieraş şi P. Iustin Hodea, fondator fiind Bartolomeu Anania Valeriu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; scriitor consacrat, autor de lucrări teologice, eseuri, proză, poezie, dramaturgie; mai publică (în acest număr, eseuri şi recenzii despre N. Steinhardt, profesori universitari doctori de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Aristotel” din Salonic (Grecia), Universitatea „Andrei Şaguna” Sibiu etc., precum şi pr. Ioan Pintea, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj-Napoca, membru al USR, alături de care şi studentul năsăudean Călin Cira, căruia îi adresăm felicitări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5