APARIŢII EDITORIALE

ADRIAN ONOFREIU: "DISTRICTUL NĂSĂUD (1861-1876)"

Neobositul cercetător al ţinutului năsăudean, prof. dr. Adrian Onofreiu, autor binecunoscut în literatura istoriografică de specialitate, a scos la lumină un nou şi consistent volum de 490 de pagini, o carte adevărată care stă in picioare, proaspăt ieşită de sub tipar, la editura clujeană Argonaut, 2010.

Întitulată "Districtul Năsăud (1861-1876)", cartea scormoneşte adânc şi scoate la iveală date importante din arhivele fostului regiment grăniceresc năsăudean, ţinut intens cercetat de istoriografi, graţie existenţei multor documente, comparativ cu regiunile înconjurătoare, nemilitarizate, sau intrate mai târziu sub umbrela instituţiei de graniţă, printre care se încadrează zona văilor Şieului şi a Bârgăului, în care autorul excelează cu numeroase informaţii noi.

Cartea tratează, în mod special, situaţia dramatică a populaţiei româneşti după revoluţia maghiară din 1848-1849 şi desfiinţarea, în 1851, a regimentului de graniţă, până la înfiinţarea şi evoluţia Districtului Năsăud, care deşi a durat o perioadă scurtă, între 1861 şi 1876, a produs importante schimbări, benefice, din punct de vedere juridic, administrativ, social şi economic, care au constituit fundamentul viitorului judeţ Bistriţa – Năsăud, a cărui situaţie actuală s-a realizat cu mult mai târziu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5