Eroul Leonida Bodiu – personaj al unei cărţi de Ioan Olari

O deosebită şi sensibilă activitate, în prezenţa unei asistenţe selecte, intelectuală, şefi de instituţii descentralizate, autorităţi administrative judeţene şi locale, rude ale martirilor de pe Dealul Crucii, în sala de spectacole a Cercului Militar Bistriţa, a avut loc în 4 iulie, lansarea cărţii „Leonida Bodiu – Destin şi profil de erou”, autor col. Ioan Olari, apărută la Editura Şcoala Ardeleană” din Cluj-Napoca.
Moderatorul evenimentului a fost vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna.
Despre carte, valoarea ei şi a autorului, despre martirii din Dealul Crucii, împuşcaţi de Securitate în 24 iunie 1949, au opinat dr. Adrian Onofreiu - cercetător la Arhivele Statului BN, prof. Viorel Rus – autorul unui dicţionar al luptătorilor anticomunişti din BN, poetul Vasile George Dâncu - directorul Editurii Şcoala Ardeleană şi, bineînţeles, autorul, col. Ioan Olari, nepot al căpitanului Leonida Bodiu, împuşcat de Securitate, de locotenentul Liviu Pangraţiu, actualmente colonel pensionar în Cluj-Napoca. Au mai luat cuvântul părintele preot Rus I din Nepos, nepot al unuia din cei trei martiri, autor al căţii „Martirii din Dealul Crucii”, cât şi Olga Scurtu, nepoată a altui martir.
S-a amintit şi faptul că în judeţul nostru a apărut şi cartea „Dosarul poetului”, dosar de urmărire informativă a Securităţii, între 1979-1989 a poetului Al. C. Miloş, dosar obţinut de la CNSAS.
A fost şi un moment de reculegere şi rugăciune în memoria celor trei martiri – Leonida Bodiu, întemeietorul Gărzii Albe din Transilvania, zona Năsăudului, Ştefan Burdeţ şi Toader Dumitru, al căror oseminte au fost dezgropate din groapa comună din Dealul Crucii de către o echipă condusă de istoricul Marius Oprea de la Institutul de investigare a crimelor comunismului din Bucureşti şi înhumate cu onoruri militare şi serviciu religios în Cimitul Eroilor din Bistriţa, unde sculptorul Alexandru Gavrilaş – managerul Complexului Muzeal BN le-a dedicat un monument artistic, sculptural, funerar.
A urmat proiecţia filmului documentar „Dealul Crucii” realizat într-o profesionistă documentare de către regizorul Nicolae Mărgineanu.
A fost un eveniment de înaltă ţinută patriotică, creştinească, de recunoştinţă şi de evocare a vieţii eroilor martiri din Dealul Crucii, judeţul Bistriţa-Năsăud, luptători anticomunişti, care au murit pentru dreptate şi adevăr.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5