Mitropolitul Andrei, președintele Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, subprefectul Ovidiu Frenț, vicele Alexandru Pugna, la inaugurarea, în Cimitirul Central din Bistrița, a monumentului închinat jertfei martirilor din Dealul Crucii

“Am participat alături de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la sfințirea unui monument ridicat în memoria celor trei eroi martiri executați de Securitate în 1949 în Dealu Crucii. În urma cu 65 de ani, (24 iunie 1949) Toader Dumitru, Bodiu Leonida, Burdeț Ioan sunt împușcați de cadre ale Securității din Bistrița și aruncați într-o groapă comună din Dealul Crucii, fără a fi judecați și fără a avea un preot la mormântul lor” declară preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
În Cimitirul Central din municipiul Bistrița la sfinţirea de către Mitropolitul Andrei, protopopii Alexandru Vidican şi Ioan Dâmbu, preotul Vasile Rus, alături de un sobor de preoţi, a monumentului închinat jertfei martirilor din Dealul Crucii au fost prezenţi președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, subprefectul Ovidiu Frenț, directorul Spitalului Județean de Urgență, Gelu Buta, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, directorul Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș.
Amintim faptul că în zilele de 27 şi 28 aprilie 2009, în baza unor studii, mărturii şi sesizări asupra crimei săvârşite în 24 iunie 1949 de către cadre ale Securităţii din Bistriţa, precum şi a cererilor scrise din partea rudelor şi urmaşilor victimelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, printr-un colectiv de cercetare coordonat de domnul Gheorghe Petrov, a desfăşurat în Dealul Crucii, în zona de întâlnire a limitelor de hotar a satelor Nepos, Feldru şi Rebra, o acţiune de căutare a gropii comune şi de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale martirilor Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Dumitru Toader.
După descoperirea şi dezvelirea osemintelor celor trei martiri, la locul mormântului am oficiat o slujbă religioasă în amintirea jertfei lor. Rămăşiţele pământeşti ale victimelor au fost apoi extrase, separate şi împachetate în prezenţa autorităţilor competente, care au preluat osemintele pentru a fi transportate şi supuse unei expertize medico-legale.
În ziua de 24 iunie 2009, la împlinirea a exact 60 de ani de la săvârşirea crimei, rămăşiţele pământeşti ale celor trei martiri au fost reînhumate cu onoruri militare în Cimitirul Central din mun. Bistriţa, în prezenţa unui sobor de preoţi condus de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul, a urmaşilor acestora şi a unui numeros public, cei trei eroi-martiri găsindu-şi astfel un loc meritat de odihnă veşnică . Preotul Vasile Rus, a adunat, în volum, studii, articole și documente care dezvăluie viața celor trei martiri, împuşcaţi de Securitate în vara anului 1949, închinând cartea bunicului său Dumitru Toader (Martir de pe Dealul Crucii).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5