Recitalul ,,Armonii de primăvară”, un eveniment muzical

Victor Știr

În organizarea Primariei Municipiului Bistrița, prin Centrului Cultural Municipal ,,GeorgeCoșbuc”, s-a desfășurat sâmbătă, 27 aprilie, începând cu ora 18.00, recitalul vocal-instrumental ,,Armonii de primăvară”, ediția a treia.
În deschidere, profesoara de filosofie Ana Maria Ardelean-Vlad s-a adresat auditoriului subliniind provocările care stau în fața omului contemporan, supus unor presiuni politice, sociale și psihice, prin atmosfera încordată dintre state, de războaiele frecvente, de lipsa de siguranță socială, grija zilei de mâine, de ideologiile de tot felul care agresează credința creștinului și îi tulbură, adesea, încrederea în valorile primite prin educație. Tradiţia sedimentată în timp îndelungat este subminată, fenomenul generând, în mod real, dezorientarea contemporanilor.În continuare, au fost prezentate, pe scurt, biografiile profesionale ale artiștilor din programul manifestării. Astfel, Liza Kadelnik este mezzosoprană și a studiat la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde a obținut licența și titlul de master în Stilistica interpretării vocale. În timpul carierei, de până acum, a cântat în țară, la Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Galați, Sibiu, Târgu-Mureș, cât și în străinătate: Marea Britanie (Liverpool, Manchester, Coventry, Cardiff Leicester, Brighton, de asemenea, Irlanda (Dublin, Cork, Lymerick), Germania (Stuttgart, Freiburg i. Breisgau), în Austria (Linz), în Israel (Tel-Aviv), Italia (Milano), Elveția (Basel). În prezent este solistă în cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Pretutindeni, s-a bucurat de success și de frumoase aprecieri în presa de specialitate. Baritonul Sergiu Garabaji, originar din Ocniţa, a ănvăţat arta dirijorală la Colegiul de Muzică "Ştefan Neaga". A studiat la Secţia de Canto a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, obţinând licenţa şi un masterat, iar în prezent studiază la Privatuniversität der Stadt Wien, locuind la Viena. Pianistul Péter Kolcsár a studiat la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima, absolvită în anul 2006. A urmat cursuri de măiestrie cu Adriana Bera, Némethy Attila, Walter Kraft și Cordelia Hoeffer, îmbogățindu-şi posibilităţile de expresie instrumentală care i-au adus satisfacții în cadrul unor competiții precum ,,Remember Enescu” București, Concursul Festivalului ,,Mozart” din Cluj-Napoca, Concursul Internațional ,,Carl Filtsch” etc. Notabilă seria de recitaluri în colaborarea cu Opera Maghiară şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Péter Kolcsár este profesor de pian şi director artistic al Festivalului Regal de Operă ,,Virginia Zeani”.
Violonistul Florin Vlad este inițiatorul manifestării. Născut şi educat la Bucureşti, Florin Vlad este absolvent al Conservatorului ,,Ciprian Porumbescu”, prezenta Academiei Națională de Muzică din București. A ales libertatea după încheierea facultăţii şi a desfășurat o prodigioasa activitate la Filarmonica orașului Hale din Germania, de asemenea, la Filarmonica din Liubljana, la Milano şi la cunoscuta ,,Arena di Verona”, unde a avut prilejul să lucreze și să colaboreze cu mari personalități ale muzicii contemporane. De notat interesul constant pe care îl manifestă pentru o educație muzicală consistentă a tineretului și pentru un program clasic de concerte în municipiu care să ducă la ridicarea nivelului de sensibilitate și cunoaștere muzicală a concitadinilor.
În cadrul recitalului, violonistul Florin Vlad a interpretat:,,Einzuge der Gaste” din ,,Tannhauser” de Richard Wagner; Mozart-,,Laudate Dominum” și ,,Rondo K.V. 485”, Ciprian Porumbescu-,,Balada”; C. Dumitrescu-,,Dans țărănesc”; Toselli-,,Serenadă”; Șostakovici-,,Valsul nr.2”; Augustin Bena-,,Nu mă uita”; I. Filip-,,Csardas”; ,,Zwei Gitarren”. Liza Kadelnik: ,,Habanera” din ,,Carmen” de Bizet; ,,Mon coeur s”ouvre a ta voix” din ,,Samson și Dalila” de Saint Saens; ,,Chanson boheme” din ,,Carmen” de Bizet; ,,La spagnola” de Vicenzo da Chiara.
Baritonul Sergiu Garabaji: ,,Di tua beltade immagine” de Donizetti; ,,Revedere” pe versuri de Eminescu; ,,Der Wildschütz-Wie freundlich strahlt”; ,,Eu mă duc codrul rămâne” de George Enescu. În final, în duet, Liza Kadelnik și baritonul Garabaji au interpretat cu mare pasiune ,,Muzica”. Recitalul a fost ,,poetizat” cu un recital de valoroasă poezie românească, susţinut cu har de actriţa Amelia Creţiu (Centrul Cultural Municipal ,,George Coşbuc”) din operele poeţilor Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu şi Ana Blandiana.
Sincronizându-se foarte bine acompaniamentul cu interpretarea nuanţată, excelent calibrată a soliştilor, recitalul a dat seamă de înalta calitate a artiştilor, constituindu-se într-un veritabil eveniment muzical.
Victor ŞTIR

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5