ULIŢA LUI ION MÂNZAT LA BISTRIŢA

Noua carte scrisă de bârgăuanul Ion Mânzat, “Uliţa Şforţului”, Editura “Barna'S”, Bistriţa, 2011, discutată imediat după apariţie, la Piatra Fântânelelor, în cadrul Societăţii Culturale „Speranţa Reînviată”, a ajuns să fie bine cunoscută şi la Bistriţa, unde a fost lansată la 21 februarie 2012, în generosul spaţiu al Complexului turistic “Decebal”, devenit aproape neîncăpător faţă de mulţimea celor prezenţi.

Lansarea volumului I al primei cărţi, întitulată „Ecouri din zig-zag-urile vieţii”, apărut la Editura „Mesagerul”, Bistriţa, în 2008, a avut loc la Cercul Militar din Bistriţa, iar maiestrul de ceremonie a fost, atunci, baronul Alexandru Misiuga, cel care a plecat pe neaşteptate, dintre noi, dar în preajma împlinirii a trei ani de la plecarea lui, cu siguranţă că baronul s-a reîntors, fiind şi el, acum, prezent la cea de a treia lansare, alături de toţi ceilalţi din restaurantul „Decebal”, care nu aveau cum să-l mai vadă.

Manifestarea a fost deschisă de col.(r) Dumitru Pop, care a l-a prezentat pe autor şi pe cei care au urmat să vorbească, despre Ion Mânzat şi cartea sa.

Jurnalistul Adrian Mănarcă a trecut în revistă activitatea autorului, ca ofiţer de informaţii, pe care a exercitat-o în slujba poporului şi a ţării, ca un adevărat profesionist, după cum el însuşi mărturiseşte în carte, că, “nici acum când mă apropii de amurgul vieţii nu pot să fiu indiferent când ţara şi neamul ar fi în primejdie datorită unor acţiuni sau inacţiuni ce îi vizează siguranţa şi lovesc în demnitatea sa”.

Consătean cu autorul şi născut pe aceeaşi uliţă a Svorţului, din străvechiul sat Mijlocenii Bârgăului, ce urcă spre piramida muntelui Heniu precum o „coloana infinitului”, Adrian Mănarcă aduce o serie de completări şi argumente despre oamenii locului şi istoria acestora.

Despre cartea lansată a vorbit, aplicat, profesorul Vasile Găurean care s-a referit la textul literar, stilistic şi ideatic al acesteia, într-un discurs succint şi bine legat, insistând asupra nostalgiei autorului faţă de uliţa copilăriei şi dragostea acestuia pentru bârgăuani. Au mai luat cuvântul, vorbind despre carte şi autorul ei, pe larg, profesoara Varvara Uşeriu şi profesorul Ene Iordan, pe scurt şi la obiect.

Profesorul Nicolae Gălăţean, fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură, a facut referire la sprijinul acordat culturii, de către col. Ion Mânzat, înainte de 1989, făcând apoi o frumoasă lectură din poeziile “Fără ţară” şi “Bisericuţă din Albac” de Octavian Goga, iar în încheiere, un adevărat “bârgăuan de top”, după cum l-a încadrat scriitorul Titus Wachsmann – Hogiu în cartea sa, profesorul Ion Lazăr, cetăţean de onoare al comunei Josenii Bârgăului, a dat drumul vocii sale, interpretând cu neîntrecuta sa măiestrie, melodiile “A venit aseară mama” şi “Ionică, Ionică”, cântece mult apreciate de cei prezenţi, aplaudate de cei prezenţi.

Prin această reuşită şi frumoasă lansare, uliţa copilăriei lui Ion Mânzat, nu una oarecare ci una istorică, prin datele şi informaţiile prezentate în carte, dar şi viaţa lui Ion din Svorturi, a ajuns acum la Bistriţa, dar drumul acestei cărţi rămâne deschis şi va merge mai departe, ducând în lumea largă dragostea pentru pământul românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5