În 19-20-21 septembrie,

Târg, Sport, Spectacole, Tarabe, Bal la Lechinţa

Cu toată criza financiară, şi în acest an, lechinţenii, şi nu numai ei, şi-au dat întâlnire la tradiţionala sărbătoare din 20-21 septembrie, sărbătoare ce dăinuie de mai bine de un secol. Arhivele locale vorbesc despre faptul că întâia ediţie a avut loc la sfârşitul secolului al XIX-lea, întreruptă fiind doar în vremea comunismului. Nici în perioada celor două conflagraţii mondiale, târgul Lechinţei nu a fost suspendat, oamenii venind din depărtări să se întâlnească şi să-şi vorbească despre mersul vremurilor. Cum spuneam, ediţia din acest an a avut de toate, mai puţin fonduri suficiente pentru a se ridica la înălţimea sărbătorii. Iniţial, s-a vrut a fi o ediţie cu multe surprize, cu cântăreţi de certă valoare, cu ansambluri folclorice, cu întreceri sportive, cu focuri de artificii. Dar, nealocarea fondurilor solicitate i-a făcut pe organizatori, respectiv Primăria şi Consiliul Local Lechinţa, să-şi schimbe programul, limitându-se la fonduri din altă parte, nealocându-se niciun leu din bugetul local.

Guţă şi ai lui

Organizaţia PSD Lechinţa, ajutată de deputatul Emil Moldovan, a vrut să ofere cetăţenilor din comună şi din toate satele Câmpiei Transilvaniei un moment cu totul special. Astfel că, în prezenţa a peste 6.000 de iubitori ai muzicii, a sosit la Lechinţa cunoscutul manelist Nicolae Guţă, însoţit fiind de Lorenna, Alex de la Orăştie, DJ Horaţiu, spectacolul fiind prezentat de nu mai puţin cunoscutul Ţucu. Pe scena amenajată în centrul Lechinţei, cum spuneam, peste 6.000 tineri, şi nu numai, i-au aplaudat pe cunoscuţii manelişti sosiţi aici prin grija deputatului Moldovan, acesta onorându-şi promisiunea făcută în urmă cu ceva vreme.

Fotbal şi handbal

A doua zi au continuat manifestările „Zilelor Lechinţei”. Începând cu ora 9.30, în incinta Grupului Şcolar, a avut loc „Cupa Lechinţei la minifotbal”, competiţie la care au fost antrenaţi elevi ai şcolilor din Lechinţa, Chiraleş, Vermeş şi Sângeorzu Nou. Câştigători au fost toţi participanţii, cărora le-au fost înmânate diplome. De asemene,a s-a organizat o competiţie de handbal, la care au participat tineri sportivi, elevi ai şcolilor din comună.

Folclor cu formaţii profesioniste

Ieri, 21 septembrie, a fost o zi cu adevărat folclorică, spectacolele prezentate au fost susţinute de formaţii ale căminelor culturale din diferite zone ale judeţului şi ţării. Astfel, printre invitaţii de marcă îi amintim: Fanfara Căminului Cultural Lechinţa, formaţiile artistice ale Grupului Şcolar de la Lechinţa, formaţia de dansuri ţigăneşti „Ilo Romano” Lechinţa, ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului” Prundu Bârgăului, ansamblul folcloric „Măgura Şieului”- Şieu, ansamblul folcloric „Baltagul” – Monor. Invitaţi speciali au fost: ansamblul folcloric profesionist, „Mureşul” – Târgu Mureş, şi ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc” Bistriţa. Un sprijin important la reuşita acestei manifestări a fost dat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Mare bal, mare

Conform tradiţiei, în 21 septembrie, la Căminul Cultural din Lechinţa a avut loc nu mai puţin celebrul „Bal al romilor”. Pentru organizarea acestuia, din timp, Primăria a iniţiat o licitaţie, organizatorii fiind mulţumiţi că nu au fost discuţii şi probleme care nu au putut fi rezolvate.

Tarabe, pentru toţi

Paralel cu manifestările cultural-artistice şi sportive, în 20-21 septembrie, în Lechinţa, s-au adunat zeci şi zeci de comercianţi din judeţ şi din întreaga ţară. Au putut fi văzuţi oferind mărfuri de toate felurile şi la preţuri uneori accesibile, comercianţi din Banat, din Moldova, din Braşov, din Târgu Mureş etc. Mărfuri variate, de la legume şi struguri, până la renumitul Colac secuiesc, la mici, bere, vată pe băţ, jocuri pentru copii, ringişpil, trenuleţe etc. A concurat şi parcul copiilor, amenajat de primăria locală, care s-a dovedit a fi neîncăpător în toată această perioadă.

O sărbătoare reuşită

Autorităţile locale s-au pregătit în aşa fel încât totul să se desfăşoare corespunzător. Străzile au fost balastate, zona a fost curăţată, gospodarii şi-au înfrumuseţat spaţiile din faţa caselor, parcul din centrul comunei a devenit o oază de verdeaţă şi flori multicolore etc. Organele de poliţie au asigurat fluenţa circulaţiei, neînregistrându-se niciun eveniment cu totul deosebit. Actuala ediţie a sărbătorii de la Lechinţa a fost o reuşită, ne spunea primarul Romeo Florian, dovedindu-se încă o dată că printr-un efort colectiv se pot organiza manifestări la care să fie antrenaţi cetăţenii satelor noastre. Pentru ei, de fapt, am organizat această sărbătoare, ne-a spus edilul lechinţan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5