Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!

Poliţiştii reamintesc că numărul unic de urgență 112 se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate pentru asigurarea asistenței imediate, în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, conform OUG nr. 34/2008. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.112.ro.

ESTE O SITUAŢIE DE URGENŢĂ:
- atunci când se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor şi Salvării pentru a salva v i a ţ a, p r o p r i e t a t e a şi m e d i u l.
- Pentru a putea aprecia corect dacă o situaţie este de urgenţă, cetăţeanul trebuie să răspundă la următoarea întrebare:

„Este nevoie de asistenţa IMEDIATĂ a Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea sau mediul?”

Daca răspunsul este DA, atunci se formează 112 şi se comunică operatorului Centrului de preluare a apelurilor de urgenţă ceea ce s-a întâmplat sau urmează să se întâmple.

Exemple de situaţii de urgenţă:
 Accidente de aviaţie
 Accidente la metrou
 Accidente feroviare
 Accidente rutiere cu victime, persoane blocate
 Accidente navale
 Accidente montane
 Accidente în peşteri, canioane
 Accidente determinate de factori de mediu
 Avarii sau accidente industriale
 Explozii
 Incendii
 Arsuri termice - electrice - chimice
 Cutremure
 Fenomene hidrologice/meteo periculoase
 Fulgeraţi/trăsniţi
 Prăbuşiri utilaje - constructii – arbori
 Agresiuni animale cu victime
 Pericol de agresiune insecte, animale
 Muşcături/înţepături animale/insecte
 Persoană inconştientă
 Persoane conştiente căzute în locuri publice
 Intoxicaţii
 Probleme respiratorii severe
 Hemoragie gravă
 Febră
 Leşin
 Conflicte şi agresiuni fizice
 Lovire sau alte violenţe
 Omor/pruncucidere
 Rele tratamente aplicate minorilor
 Lipsire de libertate
 Tâlhărie
 Furturi
 Înşelăciune
 Folosire armament
 Distrugeri de bunuri
 Droguri consum/trafic
 Evadare
 Tentativă suicid
 Tulburarea liniştii şi ordinii publice
 Persoane dispărute/găsite

Anunţaţi atunci când o persoană suspectă merge din uşă în uşă, atunci când intra persoane străine pe proprietatea dvs. sau a vecinilor dvs., când o persoană se furişează pe lângă casă sau forţează intrarea unei case sau a unei maşini.
Anunţaţi o agresiune la adresa dvs. sau a altcuiva. De exemplu, tocmai vi s-a smuls poşeta şi descrierea suspectului şi a maşinii poate ajuta politia să-şi formeze o imagine asupra suspectului.

Sunaţi imediat la 112 dacă observaţi că cineva pătrunde în interiorul casei vecinilor dvs. pe fereastră, ştiind că vecinii sunt plecaţi în vacanţă. Aceasta este o situaţie de urgenţă deoarece este necesară intervenţia imediată a poliţiei pentru a apăra proprietatea şi a descoperi infractorul.

Sunteţi martor la un accident rutier şi un pasager din autovehicul este blocat în interior. Aceasta este o situaţie de urgenţă care trebuie anunţată imediat.

Dacă apelaţi Serviciul de urgenţă 112 trebuie să anunţaţi:
- Ce urgenţă aveţi;
- Unde este urgenţa;
- Unde vă aflaţi;
- De la ce număr de telefon sunaţi;
- Cum vă numiţi.
După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.
Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunaţi din nou. Rămâneţi calmi şi răspundeţi la toate întrebările; nu închideţi până când nu vi se cere acest fapt.

NU REPREZINTĂ O URGENŢĂ
 dacă ai rămas fără benzină la maşină;
 dacă pisica ta a rămas imobilizată într-un copac;
 accidentele rutiere fără victime, soldate doar cu avarierea autovehiculelor nu sunt situaţii de urgenţă.
Exemple:

Este ora 23:00 şi din apartamentul vecin se aude muzică dată la maximum. In acest caz nu este nevoie de intervenţia imediată a poliţiei, deoarece circumstanţele nu corespund criteriului de ameninţare a vieţii sau proprietăţii. Trebuie să formaţi numărul secţiei de politie şi să declaraţi tulburarea liniştii publice.
Să presupunem că pe acel fond muzical auziţi ţipete sau zgomote puternice. Atunci trebuie să formaţi imediat 112, deoarece poate fi vorba despre o situaţie ce necesită intervenţia rapidă a forţelor de ordine pentru a proteja viaţa şi/sau proprietatea.

SUNAŢI LA 112 DOAR DACĂ AVEŢI O URGENŢĂ!
Serviciul de urgenţă 112 funcţionează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5