Sorin Mititean, primar comuna Şieu Măgheruş: Eu, întotdeauna, am spus NU compromisului politic. Cu mine nu se va putea face o înţelegere în acest sens

Totul a început cu o convorbire telefonică legată de bugetul comunei Şieu Măgheruş pe 2014. Discuţia s-a prelungit. Fluent, necăutat, Sorin Mititean a demonstrat încă o dată că este cu adevărat un om politic. Continuă să facă administraţie fără să se distanţeze de Ioan Oltean. Sorin Mititean aduce din ce în ce mai mult cu un lider politic. Păcat că nu sunt ochii potriviţi să îl vadă. Fără să se lamenteze mediatic, omul a ales să facă administraţie publică locală fără să se dezică de partidul care l-a ajutat să ajungă primar. Nu este un interviu propriu - zis, este mai mult o discuţie între un jurnalist şi un primar de comună, un primar care nu e preocupat să împartă breasla în jurnaliştii buni, jurnaliştii răi, unul dintre puţinii primari PDL care a rămas să combată actuala putere pe scena politică.

 Care este valoarea bugetului comunei Şieu Măgheruş pe 2014? Este un buget mai mare sau mai mic decât în 2013?

Sorin Mititean: Bugetul comunei pe 2014 va fi undeva în jurul sumei de 4.400 lei, asta înseamnă 44 de miliarde de lei vechi. Este un buget mai mare cu 16% în comparaţie cu bugetul de anul trecut, contravaloarea taxelor şi impozitelor mărite, ca urmare a legilor date de Guvernul Ponta. Anul acesta, am primit de la Consiliul Judeţean 100.000 de lei, iar anul trecut 50.000 de lei.

Sunteţi mulţumit de suma alocată?

Sorin Mititean: Acum ştiţi cum e. De când PSD a câştigat conducerea Consiliului Judeţean, eu mi-am făcut bugetul fără Consiliul Judeţean şi aşa mi-l fac în fiecare an. Nu  poţi ţine cont de ce sumă îţi va fi alocată. Pot fi 50 mii lei, 100 mii lei şi atunci nu poţi să îţi faci planuri pe sume reale. Eu am luat în calcul bugetul fără banii alocaţi de la Consiliul judeţean şi atunci nu mă simt dezamăgit. Mă duc pe un plan bine stabilit şi îmi ating ţintele, altminteri nu pot, dacă nu ai nişte cifre concrete pe care ştii că te bazezi cum sunt cifrele de la Finanţele Publice,  nişte indicatori clari pe care poţi să îţi estimezi cifrele. Când factorul politic este cel care direcţionează sumele nu poţi să ai o predictibilitate, şi atunci, începând cu 2012 mi-am făcut bugetul fără Consiliul Judeţean. Dacă primesc o sumă, e binevenită cât e, sumă pe care o folosesc pentru lucrări în interesul cetăţeanului.

Care sunt proiectele mari pe care le aveţi în vedere în 2014?

Sorin Mititean: Pentru că în fiecare an ne-am axat pe localităţile componente, dar nu pe cea de centru, anul acesta, suma de 10 miliarde de lei vechi se va duce cu precădere în localitatea de centru, în localitatea Şieu Măgheruş. Avem o lucrare foarte importantă pe care tot am trenat-o până acum. Este vorba de modernizarea şi extinderea Şcolii Generale, clasele I-VIII, din localitatea de centru, unde învaţă peste 200 de copii, şcoală care are nevoie de o reparaţie totală. Ultima reparaţie a fost făcută acum 10 ani de zile, atunci îmi începeam mandatul de primar, şi era o lucrare în plină desfăşurare – acoperirea şcolii. De atunci nu s-a mai făcut nimic, decât mici ajustări, prin urmare ca să oferim un confort copiilor noştri, şcoala trebuie modernizată.

Ne dorim să începem construirea trotuarelor în localitatea de centru, amenajarea spaţiilor publice cu staţii de autobuz, amenajarea terenului de sport, pentru că avem şi o echipă de fotbal care activează în Liga a V-a, vom reabilita şi vestiarele, terenul va fi dotat  cu tribună. Tot în acest an vom începe modernizarea drumului comunal 31A pe tronsonul de un kilometru, o stradă cu foarte multe case. În fiecare an pietruim, dar soluţia nu este una dintre cele mai bune, şi astfel vom vedea ce axe de finanţare vor intra în 2014. Sperăm să ne încadrăm pe una dintre axe în acest sens. De asemenea, vrem să realizăm extinderea de reţele electrice în localitatea Şieu Măgheruş. Sperăm, totodată, ca prin programul de modernizare a sălilor de sport, care, am înţeles că se reia, unde avem o cerere în acest sens, să fim cuprinşi şi noi în acel program, pentru că avem şi mulţi copii la şcoala de centru.

Nu am uitat nici de localităţile componente, unde ne-am propus să facem lucrări , dar de mai mici dimensiuni. De exemplu, în Arcalia, vom încerca să facem presiuni asupra Administraţiei Fondului de Mediu, vezi contractul de alimentare cu apă-canalizare-epurare. Am câştigat acea finanţare, dar nici până în ziua de azi nu am reuşi să semnăm contractul. Anul trecut, ni s-a comunicat că nu sunt bani. Sperăm să fie anul acesta, este şi un an electoral. Tot în localitatea Arcalia, vom împrejmui Căminul Cultural şi vom face o parcare cu pavaje, pietruiri. În linii mari, cam acestea sunt investiţiile care se vor promova în anul 2014 în limita sumelor alocate prin buget.

Aveţi o listă lungă şi vă întreb cât se poate de pragmatic: câte dintre aceste obiective pot fi duse până la capăt, în condiţiile în care partidul dumneavoastră nu se mai află la guvernare?

Sorin Mititean: Anul trecut, toate investiţiile pe care le-am propus au fost şi îndeplinite, pentru că nu am propus decât obiective clare bazate pe cifre din bugetul local, care s-au putut realiza, şi care până la urmă au fost şi sunt în slujba cetăţeanului. Cu siguranţă, şcoala de centru se va moderniza. Este o investiţie începută anul acesta şi care se va configura pe doi ani calendaristici, pentru că trebuie să iau în calcul că nu se va putea lucra decât în timpul vacanţelor şcolare. Apoi, cu siguranţă se vor realiza reabilitarea străzilor laterale, a trotuarelor, extinderea de reţele electrice. Sub semnul întrebării ar putea sta modernizarea DC 31 A şi vă spun şi de ce, pentru că acolo nu este încă rezolvată problema canalizării. Dacă se va intra pe modernizarea acestui drum, atunci se vor face doar trotuarele din pavaje, restul urmând să se facă după ce se rezolvă problema canalizării cuprinsă într-un masterplan.

Vă aşteaptă un an electoral, un an al negocierilor.

Sorin Mititean: Da, aşa este. Nu ştiu la ce negocieri vă referiţi, dar…

Al negocierilor politice, al negocierilor administrative.

Sorin Mititean: Nu sunt un om al negocierilor, cel puţin din punct de vedere politic. După cum bine ştiţi, ocup de puţină vreme o funcţie mare în Biroul Politic Judeţean al PDL, prim-vicepreşedinte pe relaţia cu aleşii locali. Eu, întotdeauna, am spus NU compromisului politic. De multe ori am spus anumite lucruri în interiorul structurilor noastre interne, chiar cu riscul de a-mi deranja colegii de partid, pentru că aşa am crezut eu de cuviinţă. Cu siguranţă, cu mine nu se va putea face o înţelegere în acest sens, pentru că aşa sunt construit. Nu pot să fiu cu fundul în două luntri…

Unii colegi primari pot… Chiar şi domnul Ioan Oltean a recunoscut acest lucru într-o conferinţă de presă. Cum va fi această campanie electorală pentru PDL şi mă refer aici la campania pentru alegerile europarlamentare din mai 2014?

Sorin Mititean: Va fi o campanie grea, pentru că alegerile europarlamentare nu sunt nişte alegeri care sunt foarte motivante pentru cetăţeanul de rând, dar vă rog să vă aduceţi aminte că, întotdeauna, cetăţeanul din mediul rural este mai percutant decât cel din mediul urban, şi altfel îşi poate convine primarul dintr-o comună cetăţenii, în comparaţie cu un primar din mediul urban, şi aici mă refer la faptul că actuala coaliţie deţine conducerea tuturor oraşelor din judeţ, şi acolo este un bazin electoral foarte mare. Ne va fi greu, mult mai greu. Cetăţeanul nu înţelege de ce trebuie să meargă la vot pentru un europarlamentar care e la Bruxelles. Şi atunci trebuie să le explicăm noi importanţa alegerilor europarlamentare. Eu mă tem de absenteism.

Pentru că vă ocupaţia şi de relaţia cu aleşii locali în cadrul PDL, aţi discutat cu colegii dvs. primari, de ce unii dintre eu au ales să fie tot mai prezenţi lângă preşedintele CJ Radu Moldovan şi s-au dezis oarecum de conducerea partidului, de partid în sine?

Sorin Mititean: Abia de la începutul anului sunt în această funcţie. Recunosc că nu am discutat aceste chestiuni cu colegii mei primari. Ce pot să zic? Este adevărat că fiecare se descurcă cum poate, problemele comunităţilor respective le ştiu doar ei, de ce aleg să facă astfel de jocuri, uneori înţelegi, alteori nu, cert este că îşi doresc mai mulţi bani pentru comunităţile lor, pentru ca să poată să îşi respecte promisiunile din campania electorală.

Dumneavoastră rămâneţi la acelaşi răspuns: un nu compromisului politic, chiar dacă acesta s-ar putea vă coste un nou mandat de primar. Rămâneţi fidel PDL-ului?

Sorin Mititean: Absolut! Să ştiţi că nu sunt legat de scaun. Nu cred că electoratul care mă votează pe mine ar aprecia trecerea la un alt partid politc. Să ştiţi că există diferenţă între electoratul PDL şi electoratul USL. Electoratul USL acceptă mai uşor escapadele politice, în schimb electoratul PDL te taxează invers. Nu vreau să renunţ la rigorile, la angajamentele pe care le-am făcut faţă de partid, faţă de cetăţeni, pentru o sumă de bani sau pentru că aş fi favorizat să obţin mai multe fonduri pentru anumite investiţii.

Comentarii

21/01/14 20:08
Leon

Îl felicit pe primarul din Şintereag!Nu pentru că face parte dintr-un partid
anume,ci pentru verticalitatea de a nu se subordona unor interese meschine
dictate de cei aflati vremelnic la cârmă care,de regulă,nu servasc interesele
electoratului care i-a dat mandatul.Dacă toţi primarii ar proceda la fel,tartorii
din fruntea bucatelor naţionale ar gândi mai întâi şi numai după aceia să facă
o politică loială şi nediscriminatoare pentru toti cetăţenii,fără să ţină seama
din care partid face parte primarul lor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5