Pr. Ioan Alexandru MIZGAN

„SILVIU DRAGOMIR – ISTORIC”

EVENIMENT EDITORIAL

De curând a văzut lumina tiparului, în a doua ediţie, o lucrare monumentală a istoriografiei româneşti actuale dedicată renumitului istoric Silviu Dragomir. Este vorba de monografia intitulată „SILVIU DRAGOMIR – ISTORIC”, lucrare care aparţine renumitului istoric şi profesor orădean Sorin Şipoş, de la Universitatea din Oradea. Volumul numără 547 de pagini şi a apărut în condiţii grafice excepţionale la Editura Universităţii din Oradea şi Editura Cartdidact din Chişinău.

Lucrarea se constituie într-o analiză ştiinţifică asupra vieţii, activităţii şi personalităţii istoricului Silviu Dragomir, fiind susţinută ca teză de doctorat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi beneficiază de o prefaţă semnată de academcianul Ioan Aurel Pop.

Ne întâlnim în acest volum cu o amplă investigaţie asupra vieţii şi activităţii renumitului istoric, din care desprindem personalitatea marcantă a acestuia. Născut la 1/13 martie 1888 în comuna Gurasada din judeţul Hunedoara, Silviu Dragomir va ajunge la studii la Novi Sad ca bursier al Fundaţiei Gojdu, iar apoi la Cernăuţi şi Viena. Va ajunge profesor la Sibiu şi mai apoi la Cluj. Pentru activitatea ştiinţifică, didactică şi pentru politica promovată, Silviu Dragomir a fost răsplătit cu numeroase medalii şi decoraţii precum şi cu titlul de membru al Academiei Române. În timpul dictaturii comuniste a fost închis între 1949 – 1955 în penitenciarele din Caransebeş şi Sighet. Se va stinge din viaţă la 23 februarie 1962.

Întâlnim în acest volum şi documente inedite recent culese din Arhiva CNSAS din perioada în care Silviu Dragomir a fost urmărit şi persecutat de către Securitate. Istoricul Sorin Şipoş consideră că viaţa istoricului Silviu Dragomir reprezintă un model de demnitate, generozitate, cinste şi patriotism. Trebuie să spunem în finalul acestor scurte consideraţii că demersul ştiinţific al istoricului Sorin Şipoş se caracterizează -aşa cum remarca academicianul Ioan Aurel Pop- prin sobrietate, armonie, echilibru, acrivie şi obiectivitate.

Probitatea morală şi intelectuală a istoricului Sorin Şipoş poate servi ca model pentru alţi istorici care au datoria în faţa opiniei publice de a sluji adevărul istoric şi nu anumite ”adevăruri istorice interesate” sau justificate prin alte metode decât acrivia ştiinţifică. Sperăm că prin aceste rânduri am trezit interesul multor pasionaţi de istorie de a citi această monumentală lucrare dedicată istoricului Silviu Dragomir.

Pr. Ion Alexandru MIZGAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5