Sărbătoarea satului Telcișor, la ediția a II-a

Duminică, 7 ianuarie 2024, de ziua Sfântului Ioan, satul Telcișor, din comun Telciu, a avut oaspeți de la București, Vălenii de Munte, Cluj, Năsăud, Salva, Ilva Mare.  Oameni de cultură, ziariști, scriitori, membri ai Societăților Culturale Astra, VRR, Avram Iancu și a Ligii Scriitorilor Filiala Năsăud, ce se implică în acțiuni de ridicare a satului prin cultură.

A fost la Telcișor o  dublă sărbătoare: Cinstirea Sf. Ioan Botezătorul și Ediția a II-a a Zilei Satului, la 68 de ani de la înființare cu participarea obștei satului,  adunată în număr mare în Sfântul Locaș de Închinăciune, preot paroh Tofan Vasile Ovidiu, un preot care iubește satul, enoriașii și pe toți cei care așază pe Dumnezeu pe primul plan, ca dovadă, nu este niciodată singur ci înconjurat de cei care cercetează satul, acel izvor de inspirație pentru mulți scriitori români.

Inițiatorul acestei sărbători de la Telcișor a fost și de data aceasta ing. Valeri Toderici, care a lăsat Clujul, revenind în casa părintească, ca într-o stațiune de munte, întărindu-și sănătatea prin activități practice din domeniul zootehniei și a agriculturii, unde, împreună cu doamna Maricica, trăiesc într-un mediu nepoluat, sănătos, cu alimentație bio.

În paralel, ing. Toderici inițiază și organizează activități culturale de amploare în cele două sate: Telcișor, unde a copilărit și Fiad unde locuiește, amenajând casa în care a copilărit soția și unde și-a instalat o microfermă zootehnică, prin care își întregește venitul. Dorește ca prin serbările populare din cele două sate, Telcișor la 7 ianuarie și Fiad, la 8 septembrie, să scoată la suprafață obiceiurile și tradițiile locului, oameni și faptele lor, fiii satului și cartea scrisă din suflet pentru suflet, cu cuvinte ce dau putere.

În fața sătenilor, mulți la număr, scriitorul de pe Telcișor și-a prezentat cea de a treia  carte „CATRENE  EPIGRAMATICE”, scoasă la Editura „Amurg sentimental” din București, director profesorul scriitor Ion Machidon, care a fost prezent la această întâlnire  însoțit de bunul său colaborator istoricul și scriitorul Mihai Istudor din Vălenii de Munte, care a venit cu cartea Crăișorul (în versuri), prelucrare după romanul Crăișorul Horia, de Liviu Rebreanu, ediția a V-a adăugită și revizuită cu un cuvânt introductiv de Cleopatra Luca și posfață de Ion  Machidon. Autorul a transpus în versuri zguduitoarele  evenimente  din timpul răscoalei de la 1784, așa cum au fost ele  surprinse de Liviu Rebreanu în romanul cu același nume, scris în anul 1929.

  Scriitorul gazdă are timpul judicios planificat, așa că nu se întinde la poezii lungi, cu multe strofe, ci la poezii cu puține cuvinte, o specie a  poeziei lirice, în care își exprimă gândurile, ideile și sentimentele prin intermediul eului liric. Cartea de față cu 221 de pagini, cu poezii scurte, epigrame, ce exprimă sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. Deci creații scurte și culte, care de obicei satirizează elementele negative din viața oamenilor, creații care au stârnit haz, râsete, atât de necesare pentru înlăturarea stresului, așa cum a spus marele actor de comedie Charlie Chaplin: „O zi, în care nu ai râs, este o zi ... pierdută.”

Părintele, după încheierea Sfintei Liturghii, a  arătat cartea sătenilor, spunând că este o carte care ne înalță, lărgind noțiunea de sat de unde au izvorât atâtea poante, atâtea vorbe cu haz, cu țepi, cu ironie, ce se adresează oamenilor cu abateri de la anumite reguli morale devenind râsul satului. Ca de exemplu – lenea:

Perseverent și hotărât în viață

Îi joacă rolul tacticos în tihnă

Se scoală zilnic dis-de-dimineață

Să aibă timp mai mult pentru odihnă.

  Sau

Revedere ... Revedere,

Cei trei frați din ... Răsărit,

Dar, vă-ntreb, ceva... avere,

Nu aveți de ... împărțit?

 

Cea mai mare bucurie,

Pe care o poți  primi  vreodată,

Când ai scris, o ... poezie,

Să  fie și... aplaudată.

 

Zilnic, stau și mă gândesc,

De ce oare-n lumea asta,

Prietenii n-i se răresc

Și rămâne  doar ... năpasta?

 

Nu-i  bună prea multă, extravaganță,

Să sfidezi, legea... naturii,

Mai bine măsuri de ... siguranță,

Împotriva răzbunării și a.... urii. 

Multe alte epigrame au fost citite de autor și vorbitori, ca de exemplu: Ioan Seni, președintele onorific al Astrei și membru în UZPR, scriitorii Lucreția și Ioan Mititean, Macedon Tofeni, membri în Liga Scriitorilor, Filiala Năsăud și fiul satului col. r dr. Vasile Tutula, de la Cluj, un cărturar cu fapte mari, demne de laudă, care a întărit noțiunea de om de cultură, prezentând mulțimii câteva cărți cu caracter istoric ca autor și colaborator,  cuvântul său fiind vocea unei conștiințe, cu idei și fapte demne de admirat. Ne-am bucurat  că în așteptare, în această zi importantă, era un bebeluș adus spre încreștinare, micuța OANA  COVACI, fiica lui  Ovidiu și Marinela, așa că am întrerupt discuțiile noastre, continuând la o pensiune, unde s-au făcut schimburi de cărți, s-au dat dedicații de către scriitorul zilei Valeri Toderici, Ștefan Ghioc, Ioana Lăpușneanu, Macedon Tofeni, care a prezentat revista  „Glasul Armadiei” după un an de la naștere, chiar în Telcișor la 7 ianuarie 2023, la prima ediție a sărbătorii satului, citind și un plugușor hazliu cu tematică culturală, iar oaspetele din București, scriitorul Ion Machidon a prezentat revista „Amurg sentimental”, revistă apreciată și de Sabina Gălan, care promite că va trimite câteva imagini folclorice de pe Valea Ilvelor. Secretarul Astrei năsăudene, omul ce ne-a înlesnit deplasarea a fost plin de satisfacții, spunând că această întâlnire culturală promovează cultul prieteniei.

Sărbătoarea de la Telcișor a promovat un umanism activ, unde s-au reprodus cuvintele  așa cum se rostesc în popor, dominând respectul reciproc și patima artei de a iubi satul și sătenii și de a continua creația lui Dumnezeu, chiar dacă suntem diferiți, împreună suntem mai puternici.

La mulți ani telceni, la mulți ani tuturor celor ce răspândesc lumina cunoașterii prin cărți pline de farmec având darul de a captiva și încânta!

Cu sănătate, bucurii și noi cărți din viața satului, să ne întâlnim la ediția următoare!

 

Comentarii

17/01/24 08:49
Filimon Gavrilă

Eveniment interesant și util Cinste organizatorilor !

17/01/24 08:51
Filimon Gavrilă

BRAVO !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5