,, Sărbătoarea Sâmpetrului’’ la Rebra

Mircea Daroşi

 

 

 

            

Mitropolitul Andrei, la hramul Mănăstirii ”Sf. Ap. Petru şi Pavel”

 

 Repetabilă, dar niciodată la fel, mereu mai frumoasă prin ineditul ei, ,, Sărbătoarea Sâmpetrului’’ de la Rebra, a debutat cu participarea a mii de credincioşi la hramul Mănăstirii ”Sf. Ap. Petru şi Pavel”.

În mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor, a fost ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, pentru al treilea an consecutiv de acest mare praznic, la Mănăstirea năsăudeană.

            Slujbele dedicate hramului, au început încă din ajun cu oficierea Vecerniei cu Litie si Utrenia, la care a luat parte şi ÎPS Părinte Mitropolit Andrei.
În ziua hramului, ÎPS Andrei a oficiat Sf. Liturghie alături de un sobor de aproximativ 20 de preoți, nelipsind părintele-stareţ Chiril şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a adresat mulțimii un cuvânt de învățătură.

 Au fost prezenţi preşedintele Comsiliului Judeţean, Radu Moldovan, deputatul Stelian Dolha, senatorul Ioan Deneş, administratorul public Florin Moldovan.

Atestată documentar încă din secolul al 15-lea, Mănăstirea situată între hotarele localităților Rebra şi Parva, a început să fie reconstruită în anul 1993. Aşezământul monahal a fost fondat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la propunerea teologului şi academicianului Dumitru Stăniloaie. 

 

 

Tradiţiile, etalate la Rebra

 

Aflată la cea de-a IV-a ediţie, ,, Sărbătoarea Sâmpetrului’’ a adus pentru iubitorii de folclor un inedit spectacol, cu un oaspete deosebit, un prieten şi vecin de sat, pe interpretul de muzică populară, Cristian Pomohaci, originar din Rebrişoara.

Manifestarea a fost deschisă prin cuvintele primarului Ştefan Danci, a senatorului Ioan Deneş dar şi a vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna.

Prima parte a programului s-a desfăşurat într-o ambianţă de cântec, joc şi voie bună, oferită de ansamblurile folclorice venite din „Flori de mălin” din Şintereag, cu soliştii vocali Mălina Pop şi Candida Telcean, „Măgura Şieului” din Şieu, coordonator Viorica Gherasim,  formaţia de dansuri din Silivaşu de Câmpie, dar şi gazdele, prin ,, Doina Rebrei’’, alături de artista Mina Buga.

             Întâmpinat cu aplauze susţinute de către mulţimea spectatorilor veniţi  cu atâta drag să-l vadă, Cristian Pomohaci a dat glas  celor mai importante valori ale neamului nostru: credinţa, iubirea, recunoştinţa şi respectul, prin cântecele: ,, A fi om e lucru mare’’, ,, Toată casa are-o cruce’’, ,, Cântecul omului bun’’, ,, Someş pe marginea ta’’ şi altele, atât de cunoscute ascultătorilor. După fiecare cântec şi vorbă încărcată de înţelepciune, mama lui cu tâmplele ninse, aşezată în primul rând de lângă scenă, îl sorbea din ochi şi îşi picura în suflet lacrimi de bucurie şi de dor.

           Aceste momente de înaltă trăire spirituală create de Cristian Pomohaci la ,,Sărbătoarea Sâmpetrului’’la Rebra îşi găsesc meritul şi în strădania oamenilor cu o deosebită aplecare spre actul cultural dovedit de primarul comunei Ştefan Danci şi de secretarul său, Vasile Călini, aflaţi într-o permanentă colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5