Sărbătoarea cărții la Ilva Mare

În sala festivă a primăriei din Ilva Mare, a avut loc marți, sărbătoarea cărții și spiritualității ilvene, sub egida ASTREI ilvene, a primăriei și a Ligii Scriitorilor, Filiala Năsăud, sub deviza – „Întotdeauna pentru cultură, sub puterea lui Dumnezeu” (Culture Semper în virtute dei). A fost o zi istorică, o zi a sufletelor mari și sensibile, la care au participat scriitori, astriști și cititori din localitate, din Năsăud, Rebrișoara, Nepos, Romului, Blaj, Poiana Ilvei, Lunca Ilvei, Salva.

Organizatorii acestei sărbători de suflet au fost cei doi lideri astriști: Pavel Berengea și Sabina Gălan, doi fii ai satului ce valorifică esența problemelor umane, care au adus în față trei scriitori locali, într-un climat sincer, cald și calm, scriitori cu un echilibru al gândului și sentimentelor, cum sunt: Ana Berengea, Viorica Cătună și Ștefan Sas, care mereu au ceva de spus și editează cărți zidite în firida inimii.

Despre opera Anei și Vioricăi a vorbit criticul literar, profesorul Ieronim Ureche, un tovarăș eminent al scrisului și a unui crez literar ce definește un realism fundamental al literaturii. Cărțile celor două doamne ilvene sunt născute în mijlocul vieții și oamenilor cu pasiune și răbdare și un spor de originalitate și dorința de a trăi frumos.

Un legământ cu străbunii  dovedește  profesorul  Ștefan Sas, cel mai longeviv director al școlii din localitate, un dascăl cu mare capacitate de selectare a evenimentelor istorice locale, scriitor  și istoric cu gândire prospectivă  și adaptare la  noile condiții și la exigențele vieții în colectivitate. Domnul Ștefan Sas a scos la lumină satul cu oameni și fapte, cu zeci de portrete de cărturari locali, dascăli, preoți, primari și alți intelectuali ce s-au ridicat din solul fertil ilvean. O întoarcere în TOPOS prin scoaterea la lumină a înțelepciunii strămoșești, a cărturarilor ce au trecut prin greul vieții, dar nu au renunțat la ambiția de a ajunge folositori obștei din care provin. Scriitorul Ștefan Sas, în cercetările sale este ajutat de soție, doamna profesor și pictor Elisabeta Sas care a ridicat calitatea acestei sărbători prin minunata expoziție de pictură, prezentată pe larg de Lucreția Mititean. Sunt citite mesajele scrise de cele două fete din familia Sas, respectiv Simona și Alina de la Paris și Cluj, două scriitoare pline de generozitate, ce retrăiesc alături de părinți suprema admirație față de sat, ca dovadă nu s-a secătuit izvorul de creație din inima lor.

Schimbul de cărți ce a avut loc între scriitori și donațiile făcute cititorilor a fost un simbol al prieteniei ce zămislește frumusețe și bune relații de colaborare cu credința profundă ca tradiția culturală ilveană să rămână vie.

Apreciem contribuția la sărbătoarea cărții și a scriitorilor locali a primarului Cicșa Stelian Octavian și viceprimarului Ionel Tomi, împăcați că în comuna Ilva Mare, pe care cu onoare o păstoresc, se înalță atâtea edificii spirituale demne de admirat, prin care cărturari locali promovează un umanism activ însoțit de cultul recunoștinței și prieteniei. Acceptă ca bine-venită propunerea domnului Mititean Ioan, președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, ca în fiecare an să dedicăm o zi cărții și a scriitorilor locali. Sunt de acord și vor acorda tot sprijinul, spre stimularea activității creative la nivelul comunei.

Renumitul patron Emil Iugan, prezent la sărbătoarea trăirilor de suflet ilvene, apreciază unitatea dintre scriitori și dintre iubitorii de cultură și chiar dacă suntem diferiți, împreună suntem mai puternici.Vorbește despre promovarea cărții în cadrul întreprinderii pe care o conduce și invită Asociațiunea Transilvană la o activitate în unitatea sa, cu ajutorul său concret în buna desfășurare, cazare, masă, drumeții, excursii în zona montană, conferințe, prezentări de cărți etc., care ne ajută  să eliberăm prejudecățile, constrângerile și gândurile negative care ne risipesc energia și ne obosesc mintea.

Năsăudeanca Lucreția Mititean a apreciat cuvintele mobilizatoare a domnului Iugan și îi înmânează cartea „Borleasa - ansamblu de valori”, adică drumul parcurs de Liviu Rebreanu de la naștere până la serviciul prestat ca slujbaș al comunei Ilva Mare, unde a scris nuvela de debut „Codrea”, în anul 1908, doar la vârsta de 23 de ani. Se pare că Rebreanu a avut printre modele pe Samoilă Rebreanu și pe Irina Bulea, bunicii prozatorului.

Scriitorii blăjeni, reprezentanții Astrei, Ioan Mihălțan și Ioan Brad, bine fixați în literature, s-au legat strâns de Valea Ilvelor având dorința de a se înfrăți cu crucea, cu munții și cu codri, un tribut adus prieteniei.

La sărbătoarea cărții de la Ilva Mare s-a prezentat și revista „Glasul Armadiei” și s-a aprobat în unanimitate alegerea domnului Macedon Tofeni în funcția de vicepreședinte a Filialei, având ca responsabilitate redactarea revistei și popularizarea activităților cu cartea, deci jurnalistul Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor.

Și-au expus gândurile de aleasă prețuire pentru activitatea cu cartea și despre cei trei eroi ai zilei, scriitorii: Mircea Daroși, care a oferit muzeului local (pe care cu toții l-am vizitat și apreciat), cartea cu mănăstirile din județul nostru, o carte care revitalizează memoria cultural-creștină a comunităților noastre, scriitorul Ștefan Gheoc, ce oferă muzeului ultima sa carte „Marea trecere”, prezentată recent la Muzeul năsăudean de către scriitorul Nicolae Băciuț din Tg. Mureș și preotul Crin Teodorescu din Lușca și zilele petrecute la românii din Spania.

Cei doi scriitori-astriști năsăudeni, care de multe decenii slujesc cultura prin ASTRA, Ioan Seni și Ioan Mititean, oferă diplome de apreciere și recunoștință scriitorilor zilei, organizatorilor și iubitorilor de cultură și tradiții străbune, încheind cu aprecierile de înaltă ținută a sărbătorii cărții, rostind câteva vorbe înțelepte despre carte, scriitor, cititor printre care și cele spuse de acad. Nicolae Drăganu: „Astra este poarta deschisă spre Academia Română”.

Urmează povești diverse, glume, poezie și muzică, prin glasul muzicuței și fluierului mânuite cu pricepere de Viorica din Poiana Cătunenilor, poeta zilei.

Cărturari minunați, cu cărți pe măsură, care au în ele viață ca și oamenii, reîntinerind mereu cu fiecare generație de cititori. Alături de carte este de nelipsit Pictorul Verde din Nepos, prezent cu soția Maria, sprijinul lui de suflet. Oferă primarului,  muzeului local și preotului ilvean Leon Pop tablouri semnificative, cum a donat peste 50 de tablouri și firmei condusă de Emil Iugan (cu drumul cânepii, drumul pâinii, poduri de lemn etc.) Iată un om ce se implică în viața culturală din Țara Năsăudului, amintit și de Gabriela Herța cu ocazia expoziției de pictură din satul de sub viaducte – Romuli.

De la Năsăud au răspuns invitației și secretarul Despărțământului, Ovidiu MaghIar, doamna Reghina Tofeni și scriitoarele Dorina Catarig și Ioana Lăpușneanu, pline de generozitate, iar generoși nu pot fi decât oamenii care au ce da, care scriu mult din suflet pentru suflet.

Președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Ioan Mititean scoate în prim plan cele două cărți dedicate celor șase sate ilvene „Valea Ilvelor izvor de spiritualitate românească” și „De Crăciun pe Valea Ilvelor”, două cărți cu caracter etnografic și jurnalistic, în care despre comuna Ilva Mare, sunt scrise 35 de articole. S-ar putea ca în curând să apară încă o carte „Ilva Mare în presă”. Aduce sincere felicitări primarului Valer Avram din Măgura Ilvei, care a scris prefața și a sponzorizat una din cele două cărți ilvene.

Viață lungă tuturor, o rază de speranță în suflet și să ne întâlnim cu sănătate la Festivalul de tradiții și obiceiuri ilvene, din 27 decembrie 2023, de la Lunca Ilvei și la anul la ediția a doua a sărbătorii cărții la Ilva Mare.

 

Comentarii

17/11/23 08:23
Balada Ilvelor ...

Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Lemne
Lucrează pe Ilve - pesemne.
Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Silve
Merg pe șantier în cinci Ilve.
Strâmbă-Lemne, Sfarmă-Piatră,
Lemnul trece - câinii latră.

17/11/23 18:00
Rus Augustin

Activitatea de la Ilva mi-a amintit de doi camarazi din armată, Ștefan Sas și Pavel Berengea și de un cunoscut, Ureche Ieronim. Cred că a fost o activitate pentru ... „minte, inimă și literatură” care în mod sigur o să continue.

19/11/23 00:20
Toderici Valeri

Felicitări tuturor,oamenilor de cultură participanți la aceste evenimente culturale, Societății ASTRA Năsăud și Ligii Scriitorilor -filiala Năsăud! Mulțumim ziarului Răsunetul de Bistrița,pentru publicarea acestui amplu articol!
Mul'umim,d-lui prof.Ioan Mititean-scriitor,care a scris acest articol!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5