Salvatorii bistriţeni de la ISU BN au intervenit, anul trecut, în aproximativ 10.000 de situaţii de urgenţă!

Pe parcursul anului 2022, în zona de competenţă a I.S.U. „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 9981 situaţii de urgenţă (o creștere cu 3,39% faţă de anul  2021), a anunţat col. dr. ing. Constantin Florea, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dintre acestea, 264 intervenţii au fost la incendii, 8777 au reprezentat ajutor medical de urgenţă, 206  - incendii de vegetaţie şi altele, 443 - protecţia comunităţilor, 78 - asistenţa persoanelor şi 213 - alte situaţii de urgenţă.

         În timpul misiunilor, au fost salvate 207 persoane  - 196 adulți, 11 copii, au fost asistate medical 9905. De asemenea, au fost salvate 137 animale şi au fost protejate bunuri în valoare de peste 67,16 milioane lei.

În anul  2022, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa - Năsăud s-au produs 264  incendii (o medie de 0,72 /zi) și 206 incendii de vegetație și altele. Principalele cauze de producere a incendiilor în județul Bistrița - Năsăud sunt jarul sau scânteile – 110 cazuri, scurtcircuit electric- 63, efect termic  - 44.

Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (S.M.U.R.D) Bistrița - Năsăud a intervenit la 8777 cazuri (în medie 24,05 pe zi). S-a acordat ajutor medical calificat la 9905 persoane, intervenţiile vizând persoane cu afecţiuni medicale – 5582, traumatisme – 1160, victime din accidente rutiere  - 523 etc.

Timpul mediu de răspuns la incendii a fost de 12 minute, în timp ce timpul mediu de intervenţie la incendiu a fost de 77 minute.  Intervenţiile SMURD  au avut un timp mediu de răspuns de 12 minute, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 50 de minute. La aproximativ 96,72% din intervenţii, pacienţii au beneficiat de management care să respecte principiul „orei de aur”. Pe timpul intervenţiilor echipajelor SMURD au fost asistați 205 de pacienți în stop cardio-respirator, iar după manevre de BLS (suport vital de bază) urmate de ALS (suport vital avansat) precoce s-a reușit resuscitarea a 34 pacienţi.

„Pe parcursul anului 2022 activitatea echipajelor SMURD a fost intensă, confruntându–ne permanent cu intervenții complexe atât medicale cât și accidente, respectiv incidente. Considerăm că în majoritatea intervenţiilor s–a răspuns prompt şi s–au aplicat cele mai bune măsuri de asistenţă medicală”, a explicat conducerea ISU Bistriţa-Năsăud.

În perioada noiembrie- decembrie  s-a desfășurat o nouă serie de pregătire în cadrul programului ”Salvator din pasiune”. În cadrul programului s-au înscris 40 de cursanți și au absolvit 38. Prevenirea situaţiilor de urgenţă s-a desfăşurat prin cele 1217 activităţi de control şi verificare, dintre care 1081 controale de prevenire, o inspecţie la obiective SEVESO, precum și 135 verificări la obiective care au solicitat autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu. În urma acestora, au fost constatate un număr de 5128 de nereguli, dintre care 979 au fost înlăturate şi  3504 sancţionate, fiind aplicate un număr de 3139 avertismente şi 364 amenzi contravenţionale în valoare de 571.300 lei.

În activitatea de avizare-autorizare au fost prelucrate un nr. de 451 de dosare și cereri, fiind eliberate  78 de avize ( 75 de securitate la incendiu și 3 de protecție civilă), 74 autorizații de securitate la incendiu, 11 acorduri privind efectuarea focurilor de artificii, 17 acorduri privind comercializarea materialelor pirotehnice (artificii) şi 148 puncte de vedere în domeniul avizării/autorizării. De asemenea, s-a acordat asistență tehnică de specialitate la cele 984 solicitări.

Altfel, inspectorul şef al ISU BN, col. dr. ing. Constantin Florea, a subliniat cooperarea şi colaborarea foarte bună cu toate instituţiile din judeţ, atât în situaţii de normalitate, dar mai ales pe timpul intervenţiilor, care „a avut ca rezultat misiuni îndeplinite cu succes şi relaţii strânse, mai ales cu celelalte structuri din M.A.I, dar şi cu Spitalul Judeţean de Urgență Bistrița, Spitalele orășenești din Năsăud și Belcean, respectiv Serviciul de Ambulanţă, partenerii noștri de zi cu zi”. „Menționăm faptul că un real sprijin l-am primit din partea autorităților publice locale pe timpul manifestării unor situații de urgență, prin serviciile voluntare pentru situații de urgență. Prin prisma rezultatelor obținute, putem aprecia că activitatea inspectoratului în anul 2022, s-a desfășurat în condiții foarte bune”, a concluzionat col. Constantin Florea.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5