Să oferim întregii lumi

Cornel Cotuţiu

     Este dorința românului EUGEN BARZ, afirmată în editorialul recentei reviste românești „Littera nova”, nr. 2, editată la Parla-Madrid (unde scriitorul locuiește de peste 10 ani). În finalul textului său, întemeietorul publicației conchide astfel:

     „Am convingerea că fiecare în parte suntem datori să promovăm cultura română, să promovăm actul cultural în sine, iar tot ce e valoros, literar- cultural, să oferim întregii lumi în paginile revistei „Littera nova”.

     Originar din Săliștea Nouă (Cluj), a absolvit Seminarul Teologic la Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie la Universitatea din București, urmând și studii universitare la SNSPA București. Protopop al Călărașiului, este apoi paroh  la Parohia Ortodoxă Română Sfânta Anastasia Romana de la Parla-Madrid; aici, conduce cenaclul literar ASARS (Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, al cărui membru fondator și vicepreședinte este)), care își desfășoară activitatea în spațiul Centrului Cultural „Antim Ivireanul” de pe lângă Parohia mai sus amintită.

     Pe palierul laic al vieții sale (în 20 noiembrie a împlinit 64 de ani), Eugen Barz a publicat câteva volume proprii (în perioada 2016 - 2020) și, pe parcurs, a colaborat cu versuri și proză la revistele literare din România, Spania, Irlanda și SUA. Când a fost primit în Uniunea Scriitorilor din România, este firesc să fi dorit a fi încadrat în rândul scriitorilor din Filiala Cluj. E potrivit să se știe că este fondator și coordonator al Cenaclului Literar de la Cluj-Napoca, încât, deopotrivă, e firesc să fi contribuit la editarea antologiei de poezie, în 3 volume (2017 - 2018) - „Cercul Poeților”.

     Și acum: Cum arată primele numere ale revistei trimestriale „Littera nova” (de câte 150 de pagini numărul)? De reținut, mai întâi, precizarea D-lui Barz: „Am dat revistei nume latin, deoarece este editată într-o țară latină și este scrisă în română”. Să reținem și componența colectivului redacțional (desigur, români): Are alături de domnia sa pe Daniela Șontica, Felix Nicolau, Cezar Baciu. Deopotrivă, e important de reținut că publicația are un consiliu consultativ alcătuit (firesc) din nume de întâie valoare în literatura română de azi: Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Lucian Vasiliu; desigur, domniile lor sunt și colaboratori, încă de la primul număr al revistei „Littera nova”. Concomitent este de remarcat prezența în paginile ei, cu poezie, comentariu de poezie, proză, istorie literară și a unor scriitori precum Constantin Cubleșan, Ion Pop, Ovidiu Pecican, Andrea H. Hedeș, Virgil Mihaiu, Al. Țion, Viorel Mureșan ș.a. - o seamă dintre ei ținând de arealul scriitoricesc transilvan. Ilustrațiile grafice ce se perindă de-a lungul atâtor pagini sunt remarcabile prin delicatețea cromatică, ele însele având parcă un puseu liric.

     Închei cu riscul unei afirmații care ar contura succint dragostea de patrie a lui Eugen Barz: Trăind atât de românește în spațiul iberic, nu are de ce să-și cuibărească în suflet starea de DOR.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5