(Re)facerea lumii începe la Bistriţa cu Festivalul „Liviu Rebreanu”

Marilena Toxin

Pornind de la ideea că tendinţa omului este de a umple orice gol care ar putea să afecteze imaginea fiinţei umane, prin riscul îndepărtării de realitatea perceptibilă, constat că tot ce ţine de formele spectaculoase ale spaţiului românesc este îmbrăcat în haine de sărbătoare din ce în ce mai arătoase.
În zilele noastre, asistăm la tot felul de fenomene contradictorii şi paradoxale, cum ar fi discrepanţa între producţia editorială şi scăderea interesului pentru lectură, dar şi pentru cultură, în general. Sunt uimită să văd că în oraşul Bistriţa există voinţă şi căi misterioase, inteligente, care fac ca aceste domenii să poată fi reactivate şi să nu ne resemnăm acceptând că preocupările de această natură constituie doar apanajul elitelor. Lumea merge înainte şi pentru că există oameni precum prof. dr. Dorel Cosma, ori edilul numărul unu al urbei, Ovidiu Teodor Creţu, care reuşesc, prin „a arunca” o piatră, să provoace cercuri concentrice. Acestea devin tot mai intense, deşi în realitate se estompează pe măsură ce se depărtează de epicentru. Nu pierd din vedere faptul că din depărtări veghează inele saturniene, la a căror taină accesul nu e chiar la îndemâna oricui.
Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, ediţia a XII-a, care s-a desfăşurat în oraşul Bistriţa a făcut posibilă traversarea continentului, şi nu doar, a adunat oameni cunoscuţi – poeţi, prozatori, critici, dramaturgi, actori – printr-o organizare de excepţie, cu un plan de elaborare unitar.
Toate activităţile culturale au fost televizate şi, mai presus de orice, umărite cu interes, îndeosebi de tineri.
La fiecare prezentare de spectacol, sala Palatului Culturii a fost arhiplină, publicul aplaudând în picioare.
Bistriţa are, începând din data de 26 noiembrie 2016, un teatru profesionist ce poartă numele „Liviu Rebreanu”, de la naşterea căruia s-au împlinit 131 de ani. Acesta a dăruit, în premieră mondială, piesa „Scurta şi nefericita viaţă a lui Marilyn Monroe” şi a emoţionat publicul din sala palatului. Felul în care autorul slovac Milan Richter, aflat de faţă, a mulţumit directorului Palatului Culturii din Bistriţa, pentru disponibilitatea şi responsabilitatea de a pune faţă în faţă actorii şi autorul, mi-a amintit vorbele lui N. Iorga: „Un cuvânt plin de iubire preţuieşte atât de mult şi, totuşi, costă atât de puţin!”.
Aş recomanda actriţei Cosmina Lircă, căreia i-am înţeles emoţiile, să fie mai senzuală pentru că, se ştie, Marilyn Monroe era cea mai frumoasă, dar şi inteligentă actriţă a planetei.
Toţi participanţii la Festivalul „Liviu Rebrreanu” sunt păstori sufleteşti ce au binecuvântat Bistriţa.
Prin munca şi priceperea câtorva oameni de mare valoare, oraşul dobândeşte faimă universală. Acţiunile din zilele festivalului au fost un basm feeric!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5