PS Benedict, la Unirea, la Tabăra de muzică bisericească bizantină ,,Strana străbună”

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 14 aprilie 2024, zi în care este pomenit și Sfântul Ierarh Pahomie de la Ghedin, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în localitatea Unirea, județul Bistrița-Năsăud, unde în perioada 12-14 aprilie,  în prezența Preasfinției Sale, a avut loc Tabăra de muzică bisericească bizantină „Strana străbună”.

Cu această ocazie, la Altarul de vară din curtea bisericii parohiale – monument istoric de secol XV, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Bistrița – preotul Emanuel Vidican,  preotul paroh Ioan Urian (Parohia Unirea I), preotul paroh Daniel Bogdan (Parohia Unirea II), precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul a îndemnat să luptăm împotriva patimilor care ne stăpânesc. Ierarhul a vorbit despre opt patimi sau duhuri ale răutăţii, corespunzând celor opt păcate capitale. Acestea sunt: îmbuibarea / lăcomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de argint, mânia, întristarea, trândăvia, slava deşartă și mândria.

Preasfinția Sa a oferit două exemple de sfinți care au luptat împotriva patimilor și le-au biruit: Sfânul Ioan Scărarul, numindu-l „dascăl în viețuirea duhovnicească” și Sfântul Pahomie de la Gledin, „ca unul care a pus în practică ceea ce Sfântul Ioan Scărarul ne-a învățat și ne învață, ca unul care ne stă ca model”.

„E un principiu de bază: când ai evlavie față de cineva, când admiri pe cineva, sfârșești prin a-l imita în viața ta. Aceasta ar putea să fie o lecție la zi pentru duminica de astăzi. Să-i imităm pe cei care au trăit frumos și, în mod deosebit, astăzi uitandu-ne la cei doi sfinți pomeniți”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Transylvania Byzantica”, condus de protopsaltul arhid. Sebastian Maruseac, împreună cu participanții din tabăra de muzică bisericească bizantină ,,Strana străbună”, sub îndrumarea lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.

Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oferit diplome de aleasă cinstire Corului „Transylvania Byzantica”, precum și lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, profesor în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului Academic „Byzantion” din Iași.

La slujbă au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși.

Tabăra de muzică bisericească bizantină „Strana străbună”

În perioada 12-14 aprilie, Asociația Culturală „Transylvania Byzantica”, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Unirea, a organizat tabăra de muzică bisericească bizantină „Strana străbună”.

Evenimentul a avut loc la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, a oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși invitați.

Tabăra a debutat vineri, 12 aprilie, la ora 16:00, cu primul curs de muzică bisericească bizantină. Acesta a fost susținut de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, profesor în cadrul Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului Academic „Byzantion” din Iași.

A doua zi, sambătă, 13 aprilie, a avut loc, de la ora 11:30, al doilea curs, iar de la ora 16:00, lect. univ. dr. Adrian Sîrbu a susținut conferința „Strana, o chemare pentru ‹‹toată suflarea››”. Moderatorul conferinței a fost jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița.

De la ora 18:00, în biserica gazdă, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Vecernia Mare cu Litie, în cinstea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit la data de 14 aprile.

Tabăra s-a încheiat duminică, 14 aprilie, cu Sfânta Liturghie arhierească.

Conform Asociației Culturale „Transylvania Byzantica” ( Președinte Radu Zăgrean,  Director comunicare și relații cu presa Anuța Mican) manifestarea s-a adresat „tuturor celor care doresc să înveţe şi să aprofundeze tainele muzicii bisericeşti”, iar cursurile din tabără „reprezintă o ocazie rară de a înțelege mai bine notația psaltică și muzica bizantină, folosită prin excelență în Biserica Ortodoxă”.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5