Prof. dr. Dorel Cosma: A fost ceva fantastic, unic în lume

După patru zile de sărbătoare, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ajuns la ediţia a XXI-a, se declară mulţumit de modul în care folclorul internaţional a făcut din Bistriţa Capitala tradiţiilor.
„Vreau să mulţumesc în primul rând publicului care a fost prezent în număr foarte mare, mii de oameni animând prin prezenţa lor nu doar spaţiul din faţa scenei din piaţa Palatului Culturii ci şi Parcul municipal. Iată că, deşi au fost şi alte manifestări în judeţ, bistriţenii nu au lipsit nicio zi la „Nunta Zamfirei” nemaivăzând atâţia oameni adunaţi la un loc de la primele ediţii. Lumea este dornică să cunoască tradiţiile altor naţiuni, mulţi dintre bistriţeni spunându-mi că ei nu au posibilitatea să meargă în concediu şi că acest festival este vacanţa lor, cunoscând alte ţări la noi acasă.
La discuţiile de final cu liderii grupurilor, aceştia mi-au spus că au asistat la cel mai mare festival de folclor din lume. Poate că au exagerat, dar cu siguranţă, la Bistriţa s-a derulat unul dintre primele festivaluri pe plan mondial. Este o satisfacţie deosebită să punem cărămizi culturale pentru pacea în lume prin folclor făcându-se minuni. Pentru prima dată pe plan mondial, la Bistriţa au fost invitaţi, alături de părintele protopop ortodox Alexandru Vidican şi părintele protopop greco-catolic Ioan Frişan, două grupuri din Israel, care au reprezentat populaţia evreiască şi palestiniană. Fiecare au rostit o rugăciune în limba lor, iar apoi şi-au dat mâna în ideea de pace, ridicând împreună mâinile sus ca semn al înţelegerii, speranţei şi liniştii. Surpriza a continuat, pe scena festivalului când în faţa a mii de spectatori, în premieră mondială, cele două grupuri de evrei şi palestinieni au hotărât să danseze împreună, momentul culminând cu îmbrăţişări şi lacrimi de bucurie. A fost ceva fantastic, unic în lume. Dacă anii trecuţi cele două grupuri erau reticente şi să primească unul după altul darurile din partea Primăriei, anul acesta, iată, s-au unit sub semnul cântecului şi prieteniei. Cred că la Bistriţa s-a făcut un prim pas în ceea ce priveşte pacea între popoare şi îndemn, în calitate de preşedinte al IGF, pe toţi colegii să procedeze la fel la festivalurile lor. S-a remarcat şi evoluţia deosebită a formaţiei din Rusia, dar şi a celorlalte ansambluri, toate anul acesta de nivel profesionist. Nu au fost mai prejos nici invitaţii din ţară, menţionând încă o dată bucuria de a avea în mijlocul nostru două nume sonore, aplaudate la scenă deschisă, preoţii Cristian Pomohaci şi Marius Ciprian Pop, artişti îndrăgiţi ai ţării”, ne-a declarat managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma.
De remarcat şi faptul că în cele patru zile de festival, primarul a fost prezent în mijlocul nuntaşilor, bucurându-se împreună cu aceştia de fiecare moment artistic.
Publicul din ţară urmează să vadă momentele inedite de la Nunta Zamfirei în 3 ediţii speciale, ce se vor difuza pe TVR 3, prin intermediul Studioului TVR Tg. Mureş.
Încă o dată s-a dovedit că bistriţenii iubesc acest brand al oraşului, Nunta Zamfirei, fiind alături de invitaţii de peste mări şi ţări atât cu aplauzele, cât şi cu vibraţiile sufletului, pe acordurile fiecărui ritm.

Comentarii

01/08/16 15:07
iuliu

Ciudata coincidenta la rugăciune ecumenică oficiată la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița unde au fost invitaţi, alături de părintele protopop ortodox Alexandru Vidican şi părintele protopop greco-catolic Ioan Frişan, două grupuri din Israel, care au reprezentat populaţia evreiască şi palestiniană. Atat intre cele doua culte ortodox si greco-catolic cat si intre cele doua grupuri din Israel evrei si palestini exista un conflict mocnit. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioara si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul.
Primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox a fost Biserica de pe Odobescu, avand hramul "Sfintii trei ierarhi". Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea. Inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la aceasta biserica numita si "Catedrala Ortodoxa" de pe str. Odobescu.

02/08/16 13:19
Vasile

Greco-catolicii de atunci sunt -absolut majoritar-ortodocşii de azi. E aşa de greu de priceput? Întrebaţi pe greco-catolicii dv. ce au fost înainte de 1989 şi vă vor spune că ortodocşi mai slabi în credinţă sau chiar fără credinţă. După '89, s-au gândit să ia un drum nou şi au aderat la noul cult înfiinţat cu acest nume.De unde aşadar felurite revendicări? Cînd "sectarii" s-au despărţit de noi, au dus şi bisericile cu ei? Vă folosiţi de nume de strămoşi pentru pretenţii contemporane.

02/08/16 13:20
Vasile

Greco-catolicii de atunci sunt -absolut majoritar-ortodocşii de azi. E aşa de greu de priceput? Întrebaţi pe greco-catolicii dv. ce au fost înainte de 1989 şi vă vor spune că ortodocşi mai slabi în credinţă sau chiar fără credinţă. După '89, s-au gândit să ia un drum nou şi au aderat la noul cult înfiinţat cu acest nume.De unde aşadar felurite revendicări? Cînd "sectarii" s-au despărţit de noi, au dus şi bisericile cu ei? Vă folosiţi de nume de strămoşi pentru pretenţii contemporane.

02/08/16 15:31
alin

Apa de ploaie.Faptul ca pentru prima dată pe plan mondial, la Bistriţa au fost invitaţi, alături de părintele protopop ortodox Alexandru Vidican şi părintele protopop greco-catolic Ioan Frişan, două grupuri din Israel, care au reprezentat populaţia evreiască şi palestiniană. Fiecare au rostit o rugăciune în limba lor, iar apoi şi-au dat mâna, nu inseamna nimic.
În 1994 a Iasser Arafat a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace împreună cu Ițhak Rabin și Șimon Peres si nu s-a intamplat nimic.

02/08/16 16:34
Alexandru

Adevarat graiesti Vasile greco-catolicii de atunci sunt -absolut majoritar-ortodocşii de azi. Ortodocsii de azi sunt greco-catolicii de ieri indoctrinati si mintiti timp de 41 de ani de regimul comunist. Mai slabi in credinta decat parintii si bunicii lor, mancurtizati in urma ocupatiei sovietice si ortodoxe. Pe cei mai activi dintre comunistii si securistii de ieri ii vedem aproape zilnic, in fata, la tribune, la manifestarile publice religioase. Pana aici insa. In continuare e minciuna. Acesti ortodocsi adusi si produsi de ocupatie au furat bisericile Greco-catolice si au acum pretentia sa le stapaneasca exclusiv. Ei, ortodocsii mancurtizati de extractie marxista sunt cei care au plecat din biserica stramosilor lor Greco-catolici si au nerusinata pretentie de a stapani in continuare bunuri luate cu forta de statul comunist. Nerusinarea este cu atat mai mare cu cat in 26 de ani s-au facut zeci de biserici ortodoxe in Bistrita, cu sprijinul finantelor publice, si unica biserica istorica Greco-catolica din orasul Bistrita este neretrocedata. Rusine protopopului Greco-catolic care se lasa manevrat ca o marioneta de cei care duc in continuare in mod perfid o politica de genocid cultural si religios impotriva Greco-catolicilor si pozeaza la asemenea manifestari propagandistice.

02/08/16 18:56
Vasile

Prin teroare, crimele generalului Buckov şi înşelăciuni a fost distrusă ortodoxia transilvană după 1700 -deşi nu s-a reuşit complet- pentru a impune o credinţă inventată de interesele autorităţilor străine. De mirare că s-a întors soarta la 1948?Ce se seamănă, aceea răsare. Apropo, la voi vine Lumina de la Ierusalim?

02/08/16 19:45
George Carp

Domnule Alexandru, cine "duce un genocid cultural şi religios împotriva greco-catolicilor"? Dumneata ai proprietatea termenilor? Sau judeci cu panofii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5