Primarul Vasile Şut: Bugetul comunei Tiha Bârgăului va fi direcţionat spre finalizarea investiţiilor şi demararea unor proiecte noi

Săptămâna aceasta, Consiliul Local Tiha Bârgăului a adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023 al unităţii administrativ-teritoriale. Principiul de bază, după cum ne-a declarat primarul Vasile Şut, a fost reducerea cheltuielilor şi direcţionarea banilor spre secţiunea de dezvoltare, în contextul în care anul acesta se vor încheia mai multe proiecte din fonduri nerambursabile şi va trebui asigurată cofinanţarea. Nu mai puţin de  şase milioane de lei sunt alocaţi pentru investiţii, proiectele fiind din domeniul infrastructurii rutiere, infrastructurii de apă şi apă uzată, turism, educaţie, culte etc.

          „Încheiem în acest an două proiecte de modernizare a drumurilor forestiere, ambele fiind în stadii avansate de execuţie, fiind realizate acostamente, acces. De asemenea, avem în implementare proiectul pentru modernizarea drumurilor agricole, mă refer la acel drum care asigură legătura între Drumul Blajului şi Tureac, o variantă de ocolire a drumului naţional pentru utilaje agricole, căruţe etc. În acest an vom recepţiona lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, iar după finalizarea documentaţiilor vom preda investiţia la Aquabis. Din fonduri guvernamentale, avem aproape finalizat proiectul de introducere a sistemului de canalizare în localitatea Piatra Fântânele”, ne-a precizat primarul Vasile Şut.

          Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, administraţia locală a semnat contractul de finanţare pentru creşterea eficienţei energetice a imobilului ce găzduieşte sediul Primăriei, valoarea proiectului fiind de 2,194 milioane lei.

          În ceea ce priveşte Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Primăria Tiha Bârgăului a obţinut finanţarea pentru două proiecte de infrastructură, ambele de peste 8 milioane lei.

          „Avem un proiect de construire a reţelei publice de apă potabilă în localitatea Piatra Fântânele, cu o valoare de 8,6 milioane lei. Mai avem de obţinut o serie de avize, pe care le vom încărca în platforma Ministerului în vederea semnării contractului de finanţare. Al doilea proiect urmăreşte dezvoltarea infrastructurii de interes local, urmând să fie asfaltate mai multe străzi. Aici suntem destul de avansaţi şi ne aşteptăm să semnăm contractul de finanţare pentru a demara celelalte proceduri”, a menţionat primarul Vasile Şut.

          Tot din fonduri europene, în acest an, la Valea Străjii vor fi amplasate filigorii/căsuţe din lemn, unde turiştii să poată să se destindă în mijlocul naturii, la un grătar. De altfel, Valea Străjii este deja cunoscută ca zonă de picnic.

          „Ne preocupă şi susţinerea educaţiei, a culturii, a sportului, a cultelor. În 15 octombrie vom avea un eveniment important la Biserica din Tiha Bârgăului, la care va participa şi Mitropolitul Andrei. Noi aici am construit o capelă funerară. A fost efectuată pictura interioară şi acum mai avem de lucrat în exterior. Toate acestea vor fi sfinţite cu acel prilej. Avem în plan şi capela de la Mureşenii Bârgăului, iar în viitor la Tureac”, ne-a precizat edilul comunei, Vasile Şut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5