Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian: Sunt în mijlocul oamenilor, mă sfătuiesc cu ei. Trebuie să slujeşti comunitatea!

T. Săsărman

Rep: - Domnule primar Romeo Florian, sunteţi în fruntea administraţiei locale de 14 ani. Dacă aţi alege trei obiective de care să fiţi mândru, acum şi în viitor, care ar fi acestea?

          Romeo Florian: - Este destul de greu să aleg doar trei obiective puse în funcţiune. Cum spuneaţi, sunt în al 14 an de primar şi am făcut în fiecare an „câte ceva”, ca să nu fiu lipsit de modestie. Mă voi opri, totuşi, la câteva cu impact direct, pozitiv asupra vieţii cetăţenilor comunei Lechinţa. În primul rând, ar fi cadastrarea întregului teritoriu al comunei. Să pui în operă peste 13.000 hectare cu tot ce ţine de această lucrare – ape, poduri, păduri, drumuri-, a cerut multă muncă şi multă responsabilitate. Fiecare proprietar de teren a intrat cu acte în regulă în drepturi. Al doilea obiectiv ar fi înfiinţarea, în Lechinţa, a SMURD-ului. Pentru noi aceasta înseamnă reducerea timpului de intervenţie cu minimum 20 minute. Există formaţii de pompieri, echipe de intervenţie rapidă. SMURD-ul din Lechinţa deserveşte toată zona de Câmpie a judeţului, precum şi zona Teaca. Iar al treilea obiectiv ar fi asfaltările. Îmi aduc aminte că primii metri de asfalt au fost turnaţi în septembrie 2008. Era drumul către şcoală. Trebuie să mai menţionez şi încă 12 km de asfalt în hotar, acum, fermierii ajung foarte uşor cu maşina în plantaţiile viticole. Deci, infrastructura rutieră este în cea mai mare parte rezolvată.

          Rep.: - De ce credeţi că oamenii din cele opt sate ale comunei v-au ales în fruntea lor, vă preţuiesc, vă simt de-al lor?

          Romeo Florian: - În primul rând, pentru că nu i-am minţit. Am un principiu de la care nu abdic, şi anume, dacă promit ceva, mă ţin de cuvânt. Nu promit ceea ce nu se poate. Muncesc mult, sunt în mijlocul oamenilor, mă sfătuiesc cu ei pentru că, dacă eşti în fruntea comunităţii, trebuie să slujeşti comunitatea. Eu aşa cred că trebuie să fie un primar.

          Rep.: - V-am cunoscut bine părinţii. La vremea aceea, în urmă cu vreo 40 de ani, scriam în ziar despre Cojocăria Lechinţa, o unitate model, în care tatăl dumneavoastră era un conducător cu mare experienţă şi pricepere. Ce aţi moştenit de la părinţii dumneavoastră?

          Romeo Florian: - Vreau să spun că socotesc că am moştenit, în primul rând, capacitatea de efort, apoi seriozitatea şi respectul faţă de oameni, indiferent de rangul acestora. Vedeţi şi aici, la Primărie, biroul meu are două uşi care sunt mereu deschise tuturor celor care au o problemă de rezolvat, au un necaz şi trebuie să-i ajut într-un fel sau altul. Ştiţi foarte bine ce se făcea la Cojocărie pe vremuri, cojoace care erau apreciate în ţară. Era atunci şi secţia de Cizmărie cu produse competitive. De acolo şi de atunci, copil fiind, am preţuit munca cu folos.

          Rep.: - În comuna Lechinţa sunt obiective de investiţii începute şi încă nefinalizate. Suntem în 2022, în cea de-a doua lună a anului. Ce ne puteţi spune despre derularea acestora în cursul acestui an?

          Romeo Florian: - Într-adevăr, avem proiecte în derulare. Vrem să finalizăm, în 2022, toate proiectele începute. Aşa este şi corect, înainte de a demara altele. Vrem să bugetăm aceste proiecte pentru a le termina, deşi asupra bugetului se simte o presiune mare din cauza scumpirilor la energie. Şi aş da doar un singur exemplu. În decembrie 2020, am plătit 2850 lei pentru încălzirea Primăriei, iar în decembrie 2021, 8800 lei. La sala de sport, în decembrie suma s-a ridicat la 7800 lei, la iluminatul stradal de la 12.000 lei la 25.000 lei. Referitor la investiţii, vom finaliza acel corp de clădire cu zece săli de clasă şi atelierul mecanic care este acum funcţional, dar nu este dotat. A venit pandemia şi, din atelier, am făcut două săli de clasă, să respectăm distanţarea. Am bugetat atelierul cu 200.000 lei şi, cu ce mai avem din proiect, îl vom dota corespunzător, aşa cum vom dota şi celelalte săli de clasă. Mai avem sistematizarea pe orizontală şi proiectul este închis, iar din toamnă vrem ca infrastructura şcolară să fie toată finalizată pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de învăţământ. Aş mai adăuga că, alocând bani de la buget, vom termina şi cele două grădiniţe de la Vermeş şi Sângeorzu Nou. În decembrie am achiziţionat un autocar cu 54 locuri pentru transportul elevilor. Aşadar, şcolile şi grădiniţele din comuna Lechinţa dispun de toate facilităţile necesare unui învăţământ de calitate. Un alt proiect, cu o cofinanţare de 500.000 lei, se referă la infrastructura rutieră, asfaltări prin satele comunei şi vreau să spun că, satul Vermeş, spre exemplu, este în totalitate asfaltat.

          Rep.: - E la zi acum problema facturilor mari la gaz şi curent. Aveţi semnale de la unităţi, şcoală spre exemplu, sau de la persoane vulnerabile, care întâmpină greutăţi în achitarea facturilor. Poate Primăria să-i ajute pe aceştia?

          Romeo Florian: - Desigur, avem şi noi probleme cu creşterea facturilor. V-am dat câteva exemple de la Primărie. Personal, la mine acasă, factura la gaze este de  2000 lei în condiţiile în care, în luna decembrie ne-am încălzit locuinţa cu lemne. Primăria îi ajută pe cei nevoiaşi cu lemne de foc, le oferim o anumită cantitate, acum şi în toamnă, pentru iarna următoare, dar, pentru cei care au ca sursă de încălzire gazul nu putem să-i ajutăm noi, aşteptăm ajutorul de la Guvern.

          Rep: - Să revenim, domnule primar, la obiectivele de investiţii care vor fi predate beneficiarilor în acest an. Un exemplu ar fi satul Chiraleş, singurul din comună care nu beneficiază de gaz pentru încălzirea locuinţelor. Există speranţe pentru ca în 2022 gazul să ardă şi în această localitate?

          Romeo Florian: - Vreau să-i anunţ acum pe cetăţenii din Chiraleş că, în zilele următoare, se va face recepţia finală şi întreaga reţea va fi predată către E.ON Gaz. Urmează ca aceştia să vină pentru branşarea către gospodăriile populaţiei. După aceea, voi demara procedurile de extindere a reţelei pe str. Primăverii (Păluta). Teoretic vorbind, ar trebui ca la sfârşitul acestui an, în satul Chiraleş, inclusiv la Pălută, să fie gaz. Ca o concluzie, vreau să spun că toate proiectele începute sunt bugetate şi le vom finaliza în acest an. Aş mai dori să precizez, în premieră, că în spaţiul fostei grădiniţe din Lechinţa, mă gândesc să amenajăm un dispensar medical cu două cabinete funcţionale, cu locuinţe de serviciu pentru medici.

          Rep.: - An de an, Consiliul Local alocă fonduri bisericilor din comună. V-aş întreba, din punctul dumneavoastră de vedere, ce se întâmplă cu bisericile evanghelice din Vermeş şi Chiraleş?

          Romeo Florian: - Biserica Evanghelică de la Vermeş va fi repusă, cu sprijinul Consiliului Judeţean, în circuitul turistic, la fel şi cea din satul Chiraleş. Mai avem în atenţia noastră amenajarea unor capele mortuare în Sângeorzu Nou, în Sâniacob, în spaţiul fostei şcoli, la Vermeş, după cum se ştie a fost dată în folosinţă. În anul următor, mă gândesc că şi în Chiraleş o să amenajăm un astfel de spaţiu, iar la Lechinţa vom ajuta la ridicarea unei case parohiale.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5