Când fondurile europene nu sunt colorate portocaliu, lipsă de interes din partea beneficiarilor indirecţi

Primăria Bistriţa, la a doua strategie de dezvoltare locală

Iniţierea unor proiecte care să scoată acest judeţ la liman a fost piatra de moară a administraţiilor locale, care mai mult s-au lăudat decât să facă aceste proiecte.

În ultima vreme, chiar dacă fondurile europene stau nefolosite când vine vorba despre România, am ajuns în situaţia de a da cu flit partenerilor de proiect, pe motiv de …culoare politică.

Cu toate acestea, proiectele cu fonduri europene implementate de Primăria Bistriţa sunt o realitate si un exemplu pentru alte administraţii…dar la noi, ,,la Bistriţa”, fondurile au culoare politică şi dacă nu sunt atrase de-ai noştri, dacă nu sunt portocalii, nu ne interesează…

Pe principiul acesta s-a desfăşurat şi conferinţa de lansare a proiectului ce viza elaborarea unei strategii locale a municipiului Bistriţa, pentru perioada 2010-2030.

Printre autorităţile locale care au obţinut finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României pentru a-şi îmbunătăţi procesul de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ se află şi Primăria Municipiului Bistriţa.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 106 funcţionari publici şi personal contractual din administraţia publică a municipiului Bistriţa, iar beneficiarii indirecţi sunt personalul din cadrul serviciilor publice deconcentrate cu atribuţii în domeniile vizate de strategia de dezvoltare, asociaţiile sindicale şi ONG-urile din Bistriţa, locuitorii municipiului, dar şi turiştii care ne tranzitează oraşul.

Cu toate acestea, vineri, la conferinţa de lansare a proiectului, cei mai mulţi dintre beneficiarii indirecţi ai proiectului au manifestat o totală lipsă de interes.

Au răspuns afirmativ invitaţiei lansate, doar reprezentanţi ai Prefecturii, ai ITM, ai AJOFM, ai Fundaţiei Inocenţi…atât şi nimic mai mult. Niciun consilier local, cu toate că figurau pe lista de invitaţi, iar celelalte instituţii deconcentrate nu au catadicsit să-şi trimită nici măcar un reprezentant. La fel au procedat şi asociaţiile, respectiv ONG-urile ..în schimb, multă aglomeraţie la obţinerea de fonduri nerambursabile din bugetul local.

Aşa cum reiese şi din denumire, proiectul este unul pompos şi care pare să nu-şi găsească aplicabilitate în administraţia din România, dar edilul Bistriţei este mult mai optimist şi a precizat că un asemenea proiect este necesar pentru Primăria Bistriţa, chiar dacă administraţia bistriţeană se află la a doua elaborare a unei strategii de dezvoltare locală.

Pe româneşte, activităţile propuse în cadrul proiectului, urmăresc aşa cum ne-a explicat şi managerul de proiect, Liliana Coceşiu, să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei, vizând acţiuni care respectă legislaţia naţională în domeniul protecţiei mediului, cum ar fi : ,,utilizarea optimă a resurselor, redicerea generării de deşeuri, utilizarea de hârtie şi materiale reciclate, reciclabile şi ecologice. Vom insera mesaje speciale, care să atragă atenţia asupra problemelor de mediu şi să îndemne la protecţia acestuia”, a precizat Liana Coceşiu, şeful Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa.

Proiectul va avea o durată de implementare de 12 luni şi va viza activităţi de gen workshopuri, cursuri de instruire, conferinţe tematice, achiziţionări de echipamente şi servicii şi study tour în oraşele europene înfrăţite cu municipiul Bistriţa.

Valoarea totală a proiectului este de 525.387 de lei (446.578,95 lei – fonduri nerambursabile Fondul Social European; 68.300, 31 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional; 10.507,74 lei – cofinanţarea eligibilă a Primăriei Bistriţa: 83.243,13 – TVA).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5