PARTICIPĂ ŞI VEI CÂŞTIGA !

Fundaţia Special Olympics îşi începe povestea în anul 1960, când Eunice Kennedy Shriver a organizat o tabară pentru persoane cu retard mental. Astfel a avut ocazia să observe faptul că persoanele cu retard mental au o mare înclinaţie spre activităţile sportive. Ca urmare a acestei experienţe, Eunice Kennedy Shriver a organizat în 1968 primele Jocuri Internaţionale Special Olympics. Din acel an Special Olympics a început să se dezvolte, în Statele Unite ale Americii acest program poate fi regăsit în toate cele 50 de state şi în peste 25000 de comunităţi. Special Olympics este dezvoltat în peste 160 de ţări. Prin Special Olympics persoanele cu dizabilităţi intelectuale au posibilitatea de a participa la competiţii sportive care îi ajută să-şi dezvolte aptitudinile fizice şi cele motorii şi mai cu seama pot câştiga încrederea în sine, pot să-şi formeze o imagine pozitivă şi noi prieteni.

Mişcarea Special Olympics a apărut în România în anul 1991, la iniţiativa unui grup de voluntari americani. Acestia au organizat pentru prima dată Jocurile Special Olympics în ţara noastră, competiţia bucurându-se de mult succes.

“ PARTICIPĂ! “ este un program care se adresează elevilor din şcolile normale şi are ca scop conştientizarea tinerilor cu privire la problema persoanelor cu dizabilităţi şi a felului cum sunt tratate acestea în societate. Programul are ca suport un manual care oferă profesorilor resursele necesare pentru a-i introduce pe tinerii cu şi fără retard mental în activităţile Special Olympics. Cu ajutorul acestui manual, elevii au posibilitatea de a învaţa despre sportivii Special Olympics şi sunt implicaţi în activităţi de voluntariat în folosul şcolii şi al comunităţii împreună cu Special Olympics. Manualul Participă ! ofera patru lecţii: conştientizarea, înţelegerea, inspiraţia şi acţiunea. Deşi vor fi predate doar în opt ore de curs acestea vor deschide noi posibilităţi de educaţie pe toata durata derulării programului.

Şcoala Generală “Avram Iancu” Bistriţa participă la acest program cu 59 elevi din clasele a V-a A, a VI-a D şi a VIII-a B, sub îndrumarea a trei profesori: Livia Puica, Cecilia Precup şi Adriana Scripeţ. După parcurgerea lecţiilor, copiii vor realiza un proiect prin care vor experimenta practic ceea ce au învăţat, se vor implica în acţiuni sociale cu scopul de a schimba atitudini şi de a accepta diferenţele dintre oameni. Pentru a fi în spiritual Special Olympics, în activităţile lor (vizite, activităţi sportive, ateliere de lucru etc.) vor antrena persoane cu dizabilităţi intelectuale şi vor încerca ca aceştia să se simta bine şi acceptaţi.

Cele mai mari satisfacţii vin atunci când oferi fără să aştepţi să primeşti ceva în schimb, când vezi că investiţia facută, fie financiar, fie timpul sau zâmbetul tău îi bucură pe ceilalţi şi îi ajută să meargă mai departe.

Dir.prof. Precup Cecilia

Şcoala Generală “Avram Iancu” Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5