Părtaş la istorie

Profesorul George Baciu propune publicului larg un volum care prezintă istoria pe înţelesul tuturor. Altfel spus, o carte de cultură generală care aduce în atenţia noastră lumina mărturiilor sau reflecţiilor despre lecţiile de istorie petrecute de-a lungul timpului. „Istoria e mai aproape de tine”, Editura Afla, este un omagiu pentru clipa rămasă în eternitate a fiecărui act important din istoria omenirii. Cartea, uşor de citit, surprinde prin capcana care te face curios la fiecare element prezentat de Baciu. Pentru început suntem părtaşi la cele mai scurte zece războaie din istorie, de la cel care a durat 42 zile şi s-a derulat între Argentina şi Marea Britanie în 1982, pentru insulele Falcland, la cel de 38 minute, derulat între Imperiul Britanic şi Zanzibar, la 27 august 1896, cunoscut şi astăzi drept cel mai scurt conflict din istorie, în cadrul căruia britanicii au omorât 500 de africani. Apoi, suntem părtaşi la cele mai neobişnuite războaie din ultimii 3500 de ani, cunoscut fiind faptul că în tot acest timp pământul nu s-a bucurat decât de 230 ani de pace. Cu siguranţă nu aţi auzit de războiul porcului din SUA, unde au fost implicate autorităţile britanice, despre războiul fotbalului din 1969, dintre El Salvador şi Honduras, despre Marele război Emu, sau despre războiul pentru o ureche, purtat între Marea Britanie şi Spania. Dacă doriţi să aflaţi date despre istoria bombei atomice sau despre proiectul Manhattan, de dezvoltare a primei arme nucleare, despre planul Marshall sau despre alte principii, idei şi personalităţi, care au schimbat lumea, veţi descoperi lucruri importante în acest ghid al istoriei. Un punct aparte îl constituie capitolul dedicat misterelor istoriei de la Blestemul lui Tutankhamon – „moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon”, la ordinele călugăreşti franciscan, dominican, benedictin, teutonic, templier etc., toate sunt descrise cu savoare istoricească, incitându-ne la lectură.

Un capitol întreg este dedicat Casei regale a României, întemeiată de prinţul Carol de Hohenzoller, devenit la 10 mai 1866 principele Carol al României. Descrierea Casei regale a regilor Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, a reginelor Maria, Ana, regina mamă Elena, sunt lecţii pentru generaţia actuală, despre un timp nu prea îndepărtat, în care România era regat. Apoi aflăm că România face parte din noi prin intermediul eseurilor istorice, despre Nicolae Bălcescu, Alexandur Ioan Cuza, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, mareşalul Ioan Antonescu etc. Şi pentru că scriitorul este de pe meleagurile Domneştiului de Argeş, nu putea lipsi din cartea de istorie ţinutul Merelor Domneşti şi a Pietrelor Doamnei, acolo unde se bucura de moşie domnitorul Neagoe Basarab.

Volumul se încheie cu câteva dintre cele mai ilustrative secvenţe ale istoriei de pe aceste tărâmuri binecuvântate de Dumnezeu, cu oameni care ştiu să iubească istoria, precum doctorul George Baciu. Istoria este, prin această carte, descrisă cu dragoste şi iubire de neam, fiind astfel mai aproape de generaţiile actuale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5