Edilul Bistriţei şi conceptul privind regenerarea urbană a Centrului Istoric.

Ovidiu Creţu: Anul 2012 va fi un an al şantierelor

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, edilul Ovidiu Creţu a prezentat jurnaliştilor două mari proiecte cu finanţare europeană, proiecte care în viziunea primarului vor transforma centrul Bistriţei într-un obiectiv de atracţie europeană.

Două proiecte ample care le completează pe celelalte, şi astfel ,,valoarea proiectelor se ridică la o cifră de 24,1 milioane euro pe Plan Integrat de Dezvoltare, plus 11 milioane pe şcoli, ajungem la cifra de 35 de milioane de euro, atraşi în aceşti trei ani prin eforturile colectivului pe care îl conduc”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu.

Edilul s-a arătat foarte mulţumit de acest lucru, chiar dacă în an electoral, Bistriţa va fi un şantier, ceea ce s-ar putea să-i creeze şi probleme, ,,dar cu siguranţă, municipiul Bistriţa va fi transformat pe arii însemnate şi centrul municipiul va fi unul european”, a subliniat Creţu.

Primarul a recunosc că nu i-a fost deloc uşor în tot acest demers, dar printr-o activitate foarte bună a celor din Direcţia de Integrare Europeană, Direcţia Tehnică, a arhitectului şef, a serviciului juridic, a serviciul de patrimoniu, a serviciului de achiziţii, au reuşit să dea înapoi toate mingile care le-au fost aruncate în teren, prin solicitări de clarificări, prin întrebări.

,,Estimăm că în luna mai vor începe lucrările de reabilitare a Centrului Cultural Municipal”

Proiectul costă circa 21 de milioane de lei

Obiectul general al proiectului îl reprezintă reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” Bistriţa, parte a patrimoniului cultural naţional, în vederea includerii acestuia în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează municipiul Bistriţa, precum şi includerea acestui imobil în lista monumentelor UNESCO.

Valoarea totală a proiectului este de 20.360.427,37 lei, inclusiv TVA din care: asistenţa financiară nerambursabilă este de 98%; contribuţia beneficiarului este de 2%.

Perioada de implementare a proiectului: 20.12.2011 – 19.07.2014.

,,Nu se vede exterior, dar sunt multe lucruri de făcut. În primul rând, de jos, de la fundaţie, de la izolaţia care trebuie făcută pentru igrasia care este acolo, de a repune scena în funcţiune, de data aceasta cu fosă hidraulică, apoi refacerea interioarelor, a pardoselilor, a tuturor ornamentelor, refacerea acoperişului integral, intrările, terasa.

Şi foarte important, la subsolul Casei de Cultură au existat, iniţial, nişte conducte de piatră, care aveau darul, ca în timpul verii, să răcească aerul care era insuflat în sală, printr-un proces natural, şi să îl încălzească pe timpul iernii.

Acele sisteme de ventilaţie, şi de răcire-încălzire au fost acoperite când s-a construit acolo Centrul de Apărare Civilă. Proiectantul ne-a obligat să refacem totul.

Practic va fi scos totul afară, iar Apărarea Civilă se va muta în clădirea de pe Gheorghe Şincai nr. 2, aflată acum în construcţie, şi vom reface acel sistem. Lucrările de reabilitare vor dura peste doi ani”, a menţionat primarul Ovidiu Creţu.

În toată această perioadă, birourile, sala de repetiţii vor fi amenajate în fosta clădire a gardienilor publici. O problemă o ridică însă, locaţia pentru spectacole. Varianta ideală ar fi fost Cinematograful Dacia, dar şi aici, unii au decis că e mai bine ca cinematograful să fie administrat de …Consiliul Judeţean.

,,Pentru tot ce avem acolo ca magazii, birouri, depozite, am găsit locaţia în fosta clădire a gardienilor publici de pe strada Liviu Rebreanu. Acolo vom amenaja şi o sală de repetiţii.

Pentru spectacole, varianta este un cort mare cu o scenă, 15X 30 de metri. O variantă optimă ar fi fost Cinematograful Dacia, pe care am vrut să îl preluăm noi şi să prelungim scena.

Ne-a fost promis încă din 2008, nu s-a rezolvat nimic, s-au perindat şi alţi miniştri între timp. Ultima promisiune a fost din partea lui Kelemen Hunor, care nu s-a concretizat, şi aflu, în urmă cu o lună, că Cinematograful Dacia va fi dat sau a fost dat în administrarea Consiliului Judeţean, care nici măcar nu l-a cerut”, a afirmat Creţu.

Crama Veche - ,,şopârla” din proiect, în viziunea lui Creţu

,,De exemplu, în proiectul de reabilitare a Centrului Cultural Municipal am avut o şopârlă. Mai exact, proprietarul Restaurantului ,,Crama Veche” a trimis o adresă la minister, la ADR N-V şi nouă, prin care ne-a informat că el are un contract pe 15 ani, contract de închiriere a spaţiului respectiv. De fapt, un contract care a fost semnat fără aprobarea Consiliului Local, pe o perioadă de 5 ani, dar el a fost prelungit cu 15 ani”, a afirmat Ovidiu Creţu, în septembrie 2011 la Direct TV.

,,Omul îşi apără interesele economice acolo”, a intervenit moderatorul Ciprian Moldovan.

,,Sigur că da, dar interesele economice se supun şi ele legislaţiei”, a replicat primarul.

,,În orice caz, am scos acea parte ocupată de Crama Veche din proiect, şi am redepus proiectul, l-am susţinut din nou, şi în acest moment, a devenit câştigător”, a adăugat Creţu.

Miercuri, 22 februarie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, edilul a evitat să mai vorbească deschis despre spaţiul ocupat de restaurantul ,,Crama Veche” şi a răspuns voalat întrebărilor, fără să mai precizeze durata exactă a contractului de închiriere, precizând doar că Restaurantul Crama Veche nu va fi evacuat, cu toate că suma primită în urma contractului de închiriere ,,pe un milion de ani” este una ,,neglijabilă”.

45 de milioane de lei pentru regenerare urbană a Centrului Istoric

al municipiului Bistriţa

Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – ”Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – “Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Centre urbane”.

Obiectivul general al proiectului este de regenerare a infrastructurii publice urbane din Centrul istoric al municipiului Bistriţa, de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medieval, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.

Valoarea totală a proiectului este de 44.996.170,67 lei, inclusiv TVA din care: asistenţa financiară nerambursabilă este de 98%; contribuţia beneficiarului este de 2%.

Perioada de implementare a proiectului: 15.09.2011 – 16.02.2014.

,,Ideea a apărut în 2008 şi aparţine istoricului Vasile Duda. El este ideologul acestui proiect. Prin acest proiect, Centrul Bistriţei va deveni un obiectiv de atracţie europeană”, a declarat edilul Ovidiu Creţu.

Ambele proiecte sunt finanţate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – ”Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – ”Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Centre urbane”.

Comentarii

23/02/12 10:17
Vizitator

Sunt bune si astea, nu zice nimeni ca nu, dar ajungem la vorbele si planurile ex doamnei Udrea... sa o criticam ca a aruncat atatia bani pe lucru care nu sunt prioritare pentru noi.
Ori ce "om sanatos la cap", intai isi face casa, apoi anexe gospodaresti, apoi isi cumpara mobilier si isi sporeste confortul, apoi are grija de locurile unde sa i se acorde asistenta medicala la nevoie, de locurile unde copiii acestora sa urmeze o instructie scolara, de ordine,curatenie si confort etc. etc. si cred ca activitatile culturale, nu in ultimul rand, dar abia dupa ce s-au epuizat toate celelalte "trebuinte" prioritare. Tocmai aici este baiul domnule primar, faptul ca apreciem util managementul Dvs. numai ca noi in municipiu, avem nevoie mai intai de lumina electrica, de apa, de gaz, de canalizare si de drumuri mai intai si cate altele. De ce nu va preocupa cu prioritate acestea... ca asta ne doare cel mai tare... ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5