Oraşul meu, fără maşina mea…măcar pentru zece ore

Trafic aglomerat, cozi, îmbulzeală, maşini parcate la nimereală, pietoni supăraţi, şoferi nervoşi. Praf, mizerie. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm zilnic.

Sunt lucruri care se verifică în viaţa de zi cu zi. Isteria a luat locul bunului-simţ.

Ziua de ieri a fost un test ... o zi fără autoturism.

Circulaţia auto a fost oprită, timp de zece ore, în centrul istoric al Bistriţei, iar străzile au fost lăsate libere pentru pietoni şi biciclişti, în cadrul evenimentului internaţional ,,În oraş fără maşina mea”.

Pentru sensibilizarea opiniei publice, traficul auto a fost suspendat, între orele 7.00- 17.00, pe strada Dornei, Piaţa Centrală şi strada Gheorghe Şincai.

În acest interval, municipalitatea a oferit cetăţenilor posibilitatea de a circula gratuit cu mijloace de transport public.

Credeţi că a funcţionat? Da, de unde? Unii şoferi, nici măcar pentru zece ore, nu s-au putut deplasa fără ,,maşinuţa” lor, şi au dat bătăi de cap poliţiştilor de la circulaţie. Era o nervozitate maximă: ,,ce naiba mai e şi asta, ziua fără autoturism? Dă-o naibii! Ne arde nouă să fim eco? Şi ce dacă e o manifestare internaţională? Să ne lase în pace cu modalităţile lor alternative de deplasare…”

Au salvat evenimentul, elevii de la Liceul de Arte Plastice ,,Corneliu Baba” prin culoare, la propriu şi la figurat, prin exemplu dat…s-au dat cu rolele, bicicletele, au desenat, au socializat…au încercat să ne arate ceva, că se poate şi altfel.

Concluzia e că avem multe campanii, pe variate teme. Că-i vorba de fumat, antidrog sau circulaţie toate încearcă să arate ceva, să te înveţe ceva.

Unele reuşesc să mişte ceva în tine. Altele vin şi trec pe nesimţite, nici nu conştientizezi prezenţa respectivelor campanii.

Ieri, centrul istoric a fost altfel, mai european…măcar pentru zece ore.

Tehnic vorbind, conform specialiştilor, zgomotul de fond este de 6-8 ori mai mic comparativ cu o zi normală, iar nivelul de microparticule şi dioxid de carbon din aer este de 3-4 ori mai redus.

Ziua internaţională fără maşini este marcată o dată pe an, în luna septembrie, şi are o tradiţie de un deceniu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]