Oltean şi Dolha salută iniţiativa fuzionării dintre PDL şi PNL

PDL şi PNL şi-au propus să se unească după ce au aflat care este credibilitatea în faţa electoratului, prin votul dat la alegerile europarlamentare. Deocamdată nu este sigur dacă va fi o fuziune prin absorbţie sau prin comasare. La nivel local, liderii PNL şi PDL susţin decizia de la centru şi nu văd niciun impediment pentru o comuniune similară la nivel local.

Interesul naţional e mai presus de interesele partinice

Stelian Dolha, lider PNL BN: Am avut o întâlnire, o întâlnire mai scurtă cu preşedintele PDL BN Ioan Oltean în care am discutat nişte lucruri elementare. Ce trebuie să facem prima dat? Să formăm echipele de negociere. Şi am convenit amândoi să le facem după modelul naţional 5+1 membri, iar aceste echipe de negociere, primul lucru pe care trebuie să îl facă e să se aşeze la o masă comună şi să discute. E prematur să vorbim acum de termeni de negociere, e prematur, dar ceea ce trebuie să facă cele două echipe de negociere şi noi e să conştientizăm cele două partide că interesul major, interesul nostru naţional acela de a câştiga alegerile prezidenţiale e mai presus de interesele partinice. Asta trebuie să le spunem tuturor şi trebuie să înţeleagă, pentru că altfel din 2015 România se poate transforma într-un imens fief roşu şi nu e deloc bine, pentru noi, pentru români, pentru ţară.

Sunt adeptul fuziunii după prezidenţiale cu o singură condiţie, PNL

Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL: Categoric, sunt adeptul fuziunii după prezidenţiale cu o singură condiţie: PNL. Am păstrat relaţii normale cu foarte mulţi dintre colegii din PDL şi încerc să le explic fiecăruia, nici un membru al PNL nu va accepta să fie complice la dispariţia PNL de pe scena politică după 140 de ani. Acest lucru este exclus. Trebuie să înţeleagă acest lucru colegii din PDL. Pentru noi, PNL e ca o casă, noi nu putem renunţa la PNL, e ca şi cum am renunţa la noi înşine ca şi oameni care facem politică. Pentru noi asta e o credinţă aproape.

La întrebarea unui jurnalist, dacă nu cer imposibilul de la PDL, Ludovic Orban a răspuns: ,,Nu cerem imposibilul. Vă spun eu sigur”. Nu poţi să faci fuziune prin comasare. Numele noii formaţiuni o decide congresul. Şi încă o dată, eu o spun aici cu foarte mare delicateţe şi cu foarte multă prietenie: asta este o sensibilitate".

PDL BN este pregătit pentru o negociere corectă

Ioan Oltean, lider judeţean PDL BN: Am avut şi eu o primă întâlnire cu domnul preşedinte Stelică, Stelian Dolha, prin care am subscris amândoi necesităţii de a ne înscrie în programul stabilit la nivel naţional. Am stabilit ca prim lucru necesitatea constituirii unei comisii de negociere formată din 6 membri ca şi în comisia naţională, urmând ca fiecare partid în zilele următoare să îi desemneze pe cei 6 participanţi la negociere, şi eventual săptămâna viitoare să aibă loc prima întâlnire pentru a se identifica starea de fapt la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, la nivelul principalelor structuri teritoriale, astfel încât să evităm orice reacţie negativă, orice conflict între organizaţiile noastre.

Organizaţia PDL BN este pregătită pentru orice fel de discuţie, pentru o negociere corectă, constructivă în interesul general şi nu în interesul strict al unui partid sau ştiu eu al unui grup de interese din interiorul partidului. Trebuie să recunosc că sunt extrem de compatibil cu domnul Ludovic Orban în privinţa aceasta, gândim în multe privinţe la fel şi sper ca el să fie un model în ceea ce priveşte modul de a gândi şi de a se realiza fuziunea între cele două formaţiuni politice.

Întrebat dacă numele noii construcţii politice va fi PNL, aşa cum spunea deputatul PNL Ludovic Orban, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a răspuns: ,, Vreau să vă spun că nu s-a discutat nicio clipă, sub nicio formă chestiuni legate de candidat, de forma de fuziune prin absorbţie sau prin comasare şi de denumirea noii formaţiuni politice. În opinia mea nu putem vorbi de un proces de fuziune prin absorbţie, ci prin comasare. E vorba de două formaţiuni politice totuşi serioase, de o anumită mărime şi procesul de fuziune prin absorbţie este categoric exclus.

Eu sunt jurist de meserie şi când mă pronunţ văd procesul din punct de vedere juridic şi absorbţia presupune a face să dispară un partid, ca şi cum nu a fost niciodată. Una e să înghiţi un partid de 1-2 procente şi alta e să înghiţi un partid care are de drept 20 de procente. Noi nu am pus problema absorbţiei sau dispariţiei celor două formaţiuni, eu cred că poate fi găsită o formulă care să limpezească sau să liniştească orgoliile şi de o parte şi de alta a celor două formaţiuni”.

Eu sunt adeptul ca fuziunea să se facă bine, iar a fi bine făcută înseamnă să fie pregătită pas cu pas. Fuziunea în sine trebuie să armonizeze două partide şi cu cât este mai bine făcută, cu atât există riscul mai mic al plecărilor din partid, pentru că şi într-o parte, şi în alta vor fi nemulţumiţi. Întotdeauna un asemenea proces politic creează şi nemulţumiri. De aceea nu sunt adeptul de a se face mâine, nici poimâine, dar sunt adeptul de a se face cât mai repede. Nu cred că e posibil până la 1 septembrie realizarea fuziunii.

Septembrie este perioada în care începe neoficial campania electorală. Ori dacă procesul acesta nu s-a încheiat la acea dată, el nu mai poate să se desfăşoare, pentru că în momentul acela toată lumea e preocupată nu de noi structuri de conducere, nu de noi reglementări şi preluări din statut, este o perioadă de promovare a candidatului. Aveţi în vedere că iulie şi august sunt luni de vacanţă judecătorească, că un asemenea proiect va atrage contestaţii la instanţele judecătoreşti. Procesul de judecare a acestora este un proces care poate să întârzie fuziunea cel puţin patru-cinci luni. Trebuie să luăm în calcul toate variantele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5