La Năsăud,

Oaspeţi dragi din Alexandria – Grecia

Oraşul Academicienilor – Năsăudul – este, timp de zece zile, „a doua lor casă”, cum spunea primarul Dumitru Mureşan în cuvântul de întâmpinare adresat prietenilor greci din Alexandria, delegaţie care ne vizitează oficial oraşul în perioada 15-25 iulie, eveniment care are drept scop semnarea Jurământului Înfrăţirii celor două oraşe.

În sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud, sâmbătă dimineaţa (ora 10.00), a avut loc prima manifestare oficială din cadrul Programului „Europa pentru cetăţeni”, proiectul „Together for an Active European Citizenship”. În cadrul acestei acţiuni, cele două oraşe, prin reprezentanţii lor, s-au prezentat (power-point, pliante sau discursuri). După momentul solemn când au fost intonate: Imnul de stat al României, cel al Greciei şi cel al Uniunii Europene, primarul Dumitru Mureşan a salutat delegaţia elenă, promiţându-le o şedere extraordinară pe meleagurile Ţării Năsăudului. „Suntem bucuroşi de înţelegerea de cooperare între oraşele noastre care va pune bazele unei prietenii, a unei colaborări care se va finaliza cu promovarea obiectivelor proiectului de înfrăţire a celor două culturi europene… Să fie într-un ceas bun!”, a spus edilul năsăudean.

Doamna Ana Cristolou, profesor şi sport şi consilier municipal al oraşului Alexandria, reprezentanta edilului oraşului grecesc Alexandria, Dimitriadis Fotios (care va fi prezent la semnarea Jurământului Înfrăţirii, sâmbătă, 23 iulie) a transmis salutul celor cu care năsăudenii vor avea relaţii frăţeşti începând cu sfârşitul săptămânii în curs. Din prezentarea făcută (tradusă de Carmen Soare) am aflat că oraşul Alexandria face parte din Prefectura Imathia din Macedonia Centrală într-o zonă cunoscută sub denumirea de Roumluouki, dată de turci în secolul XIV, în urma cuceririi otomane. Cuvântul derivă din „Roum”, care înseamnă „grec” în limba turcă. În 1922, în urma catastrofei din Asia Mică, s-au refugiat un număr însemnat de oameni care s-au stabilit în regiune. Între 1932-1936 mlaştina din Gianmista a fost drenată şi terenurile au fost împărţite rezidenţilor care, mai târziu, au realizat sisteme de irigaţii, reuşindu-se cultivarea terenurilor cu o gamă largă de produse agricole, dar şi pomi fructiferi (peri, piersici, kiwi, meri, prune etc.). De asemenea, se mai produce tutun, bumbac, trestie de zahăr, ceea ce face ca Grecia, cu Alexandria, să se bazeze pe turism, agricultură şi comerţ. În Alexandria mai funcţionează exploatarea de tehnologii moderne şi resurse alternative de energie.

Oraşul Alexandria este împărţit în 4 districte istorice, fiind al doilea oraş din Prefectura Imathia, având 43.200 locuitori. Este situat între râurile Loudias, Axios şi Aliakmopnas, care formează un complex sistem de zone umede de circa 230 km pătraţi.

După prezentările oraşelor, cei doi parteneri şi-au oferit suveniruri simbolice.

Ziua a continuat cu o vizită la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, unde au fost primiţi de directorul instituţiei, dr. Lucian Vaida, unde oaspeţii au descoperit vechile tradiţii, costumele populare năsăudene şi diferitele aspecte din istoria Năsăudului.

Duminică au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala ortodoxă de preoţii parohi Florin Rusu şi Lucian Greab, ocazie cu care au audiat şi un concert de muzică corală sacră, susţinut de corul „Deisis”, dirijat de profesorul arhidiacon Cornel Pop.

Ziua de luni a fost dedicată atelierului de lucru găzduit de Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Conservarea Resurselor de Apă - „Apa, cel mai important lucru din lume”, discuţii despre degradarea terenurilor, protecţia apei şi educaţie ecologică.

După-amiaza au vizitat Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, seara fiind dedicată atelierului de lucru cu serviciile sociale din Năsăud, „Hai să luptăm împreună împotriva sărăciei şi excluziunii sociale”.

Marţi, de dimineaţă, au plecat spre mănăstirile din Bucovina şi Castelul Dracula, miercuri urmând a vizita centrul Europe Direct Bistriţa şi vor avea un atelier de lucru „Sistemul educaţional din România şi din Grecia”, găzduit de Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud.

Joi, grupul grecilor din Alexandria va vizita oraşul Sighet, cu muzeul comunist „Memorialul Durerii” şi casa memorială Elie Wiesel, apoi Cimitirul Vesel din Săpânţa, Mănăstirea Bârsana, ziua încheindu-se cu o cină şi o seară interculturală. Vineri vor vizita „Intex”-ul, „Stellwag”-ul, „Periks”-ul şi „Somplast”-ul, societăţi comerciale din Năsăud.

Sâmbătă, în sala mare de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud va avea loc ceremonia semnării Jurământului de Înfrăţire, în prezenţa oficialităţilor celor două oraşe: Alexandria (Grecia) şi Năsăud (România), precum şi a cetăţenilor năsăudeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5