O şampanie pentru scriitorii dejeni

O seară încărcată de literatură, cu participarea unui număr mare de cititori, găzduiţi de Cercul Militar Dej, condus de Ion Dordoi.

Printre iubitorii de carte prezenţi a fost şi un grup de năsăudeni, prieteni şi buni colaboratori ai dejenilor, cum sunt: Ioan şi Lucreţia Mititean, Saveta şi Valer Petrehuş.

În cuvântul său, Radu Gavrilă – preşedintele Astrei, dă curs primei acţiuni culturale din acest an pe care o dedică cărţii, prezentând scriitorul cu o vastă activitate – Gheorghe Luchian D’Aquila, la împlinirea vârstei de 70 de ani, care a venit în faţa oaspeţilor cu trie cărţi: „Catrene şi epigrame”, „Banii care aduc moarte” şi „Moştenirea Doamnei Miclescu”, cărţi prezentate şi analizate în mod sistematic de poeta năsăudeancă stabilită la Dej, Raveca Vlaşin, cu elemente stilistice reprezentative ce acţionează unul asupra altuia cu un anumit grad de complexitate.

Întâlnirea cărturarilor dejeni fiind un sistem deschis, s-a derulat ca într-o activitate de cenaclu, printr-o amplă analiză şi aprecieri la adresa cărţilor şi autorului.

În cuvântul lor, năsăudenii consideră cartea ca o materie primă esenţială în procesul de formare a conştiinţei umane.

Condeierul năsăudean Ioan Mititean îşi începe cuvântarea printr-un citat al regelui României, Carol I, care a dat valoare cărţii prin cuvintele:

„Cartea este acel martor de viaţă, acel mare îndrumător spre fapte, care, din fragedă copilărie, până la adânci bătrâneţi, este un tovarăş nepreţuit al omului, de la copilul mic, care o răsfoieşte adesea rupându-i foile, şi pe care nu-l atrag decât pozele, până la adolescentul purtat de ritmul poeziei şi până la omul matur, care citeşte ca să-şi întărească sufletul, cartea reprezintă întreaga desfăşurare a vieţii omeneşti”.

Lucreţia Mititean formulează unele observaţii multiple privind statutul scriitorului, care numai în cazul în care trăieşte într-un mediu cultural adecvat, poate evolua în condiţii optime, un component al fluxului său scriitoricesc. Apreciază scriitorul zilei ca o personalitate cu traiectorii multiple, indiciu al dinamismului său, iar cărţile sale ilustrează viziunea strictă a autorului asupra lumii de azi, conturul unui manual de concepţii morale.

Prin cărţile dejenilor suntem îndreptăţiţi să credem că asistăm la o încercare tot mai disperată a scriitorului de a promova o conştiinţă umană eliberată de constrângeri.

Valer Petrehuş, care ne-a înlesnit deplasarea la Dej, a spus: prin cinstirea cărţii amplificăm simţul valorilor, garanţia unei vieţi pline de satisfacţii autentice şi ne apropie de realitate.

S-au dat glas epigramelor, ca o sursă de îmbogăţire spirituală, iar în glasul lor năsăudenii au desfăcut o şampanie în onoarea sărbătoritului şi a cărţii, cu o reculegere bogată în mesaje prin care cititorii prezenţi îşi motivează existenţa, prin bucuria farmecului emanat de catrene şi epigrame.

Ai avut drept moştenire

şi cărţi, dar tu le-ai pus pe foc

ai dovedit că ai menire

doar pentru… cărţile de joc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5